Marko Radulović (©MN Press)
Marko Radulović (©MN Press)

Kreće Svetska liga: Savić vodi podmlađene Delfine, u Beogradu ostali Drašović i Viktor Rašović

Vreme čitanja: 3min | pet. 22.07.22. | 11:38

Na otvaranju u Strazburu danas (18.00) duel protiv Crne Gore

Bogata vaterpolo sezona ovog leta. Svetsko prvenstvo u Mađarskoj je završeno, narednog meseca nas čeka Evropsko prvenstvo, a između toga kreće i Svetska liga. Selektori najboljih selekcija planete odlučili su da “promešaju karte”.

Danas u Strazburu, Delfini igraju meč protiv Crne Gore (18.00) na otvaranju takmičenja. Selektor Srbije Dejan Savić objavio je spisak od 16 igrača koji će u Strazburu od petka učestvovati na turniru Svetske lige. Zbog zdravstvenih razloga selektor nije mogao da računa na Vladimira Mišovića (Crvena zvezda), a u tim se vraća Lazar Dobožanov (Radnički). Prema ranije postignutom dogovoru i planu selekcija će biti lišena petorice veoma važnih igrača na čelu sa Dušanom Mandićem.

Izabrane vesti

U sastavu nema nijednog olimpijskog šampiona. Osim Mandića, neće biti ni Jakšića, Strahinje Rašovića, Ranđelovića i Lazića. Oni su dobili poštedu. Nema ni golmana Branislava Mitrovića, koji se sa Savićem dogovorio pre ovog leta da brani samo na Svetskom prvenstvu. Videćemo da li će isksunog golmana biti na Evropsko prvenstvu u Splitu.

18.00: (1,45) Srbija (8,00) Crna Gora (3,60)

Od igrača koji su bili u sastavu za Svetsko prvenstvo u Mađarskoj na spisku su: Gavril Subotić, Nikola Lukić, Marko Radulović i centar Nemanja Vico. Uz njih bi Ognjen Stojanović trebalo da ima najveću ulogu. Centarski par sa Vicom će činiti Petar Velkić, koji je iz Partizana prešao u Ortiđu.

Đorđe Vučinić i Luka Pljevančić su bili rezerve na Svetskom prvenstvu, sada bi uz gore pobrojane trebalo da imaju značajniju minutažu. Lazar Dobožanov se, ipak, našao u sastavu, a šansu bi trebalo da dobiju i golmani Dimitrije Rističević i Milan Bulajić.

U Beogradu su ostali i Radomir Drašović i Viktor Rašović. Obojica su imala korona virus prethodnih dana. Na poslednjem testu su bili negativni, ali je odlučeno da zbog kompletnog oporavka ne idu na turnir Svetske lige već će sa radom nastaviti u Beogradu.

14.00: (1,85) Italija (hendikep -14,5) Kanada (1,85)

Konačan sastav: Dimitrije Rističević (Panatinaikos), Milan Bulajić (Valis), Lazar Dobožanov (Radnički), Luka Pljevančić (Radnički), Đorđe Vučinić (Novi Beograd, Nikola Lukić (Radnički), Nemanja Vico (Radnički), Petar Velkić (Ortiđa), Bogdan Gavrilović (Radnički), Gavril Subotić (Crvena zvezda), Ognjen Stojanović (Šabac), Marko Radulović (Radnički), Vasilije Martinović (Novi Beograd), Vuk Milojević (Crvena zvezda) i Stefan Branković (Radnički).

Iz ovog sastava što će igrati u Strazburu njih šestorica su pre godinu dana bili deo tima koji je osvojio juniorsko Svetsko prvenstvo u Pragu: Stefan Branković, Luka Pljevančić, Bogdan Gavrilović, Vasilije Martinović, Vuk Milojević i Marko Radulović, MVP šampionata. Radulović je uveliko A reprezentativac, igrao je i u Budimpešti.

16.00: (15,0) Australija (18,0) Španija (1,02)

Srbiia je Superfinale Svetske lige osigurali osvajanjem prvog mesta u Podgorici u evropskim kvalifikacijama pobedom nad Italijanima. Ovoj generaciji je to prvi kakav-takav trofej. U Strazburu u grupi igramo sa Špancima, Australijancima i Crnogorcima, koji su zamenili Brazil. U drugoj grupi su Italijani, Amerikanci, Francuzi i Kanađani. Sistem je takav da grupna faza služi samo za razigravanje, sve selekcije idu dalje i formiraju se četvrtfinalni parovi.

Od 2004. godine samo su Srbija, Hrvatska i Crna Gora osvajale Svetsku ligu. Crnogorci brane titulu, mi ih samostalno imamo 10, a u zajednici SCG 12. Poslednja zemlja, a da nije bivsa članica SFRJ koja je osvojila Svetsku ligu, bila je Mađarska.

20.30: (2,10) Francuska (6,00) SAD (2,25)

I ostale selekcije su oslabljene. Italijanima neće igrati Frančesko di Fulvio (bio deo idealnom tima Svetskog prvenstva) i Gonzalo Ečenike, obojica iz Pro Reka. Felipe Perone (MVP finala Svetskog prvenstva), Alvaro Granados (najbolji strelac Lige šampiona, član idealne petorke Svetskog prvenstva i letnje pojačanje Novog Beograda), Alberto Munariz, Mark Larumbe i Blai Malarah neće igrati za Špance.

Svetska liga biće siromašna, ali to je šansa za mlađe da se nametnu selektorima.

SVETSKA LIGA – 1. KOLO

Petak

14.00: (1,85) Italija (hendikep -14,5) Kanada (1,85)

16.00: (15,0) Australija (18,0) Španija (1,02)

18.00: (1,45) Srbija (8,00) Crna Gora (3,60)

20.30: (2,10) Francuska (6,00) SAD (2,25)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Dejan Savićvaterpolovaterpolo reprezentacija Crne GoreVaterpolo reprezentacija Španijevaterpolo reprezentacija SrbijeSvetska liga vaterpolo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara