Rukometaši Barselone idu po het-trik u Keln (©Reuters)
Rukometaši Barselone idu po het-trik u Keln (©Reuters)

Krem svetskog rukometa u Kelnu: Ima li neko rešenje za moćnu Barsu? Nenadić jedini Srbin u borbi za trofej

Vreme čitanja: 8min | sub. 17.06.23. | 08:49

EHF Liga šampiona: Katalonci prvi favoriti za treći vezani pehar najboljeg tima Evrope. Magdeburg zna kako se pobeđuje branilac krune (15.15). Na papiru, uzbudljiviji drugi polufinalni par, Pari Sen Žermen - Kjelce (18.00)

Šlag sezone, nešto najbolje što rukomet ima gledaćemo u naredna dva dana u Kelnu, tradicionalnom domaćinu najbolja četiri tima Evrope. Lankses arena i krcate tribine, 20.000 srećnika, uživaće u rukometnom spektaklu – završnom turniru EHF Lige šampiona. Barselona Magdeburg, Pari Sen Žermen i Kjelce tokom čitave sezone su bili najbolji i boriće se za najvredniji klupski trofej na Starom kontinentu.

Prošlogodišnji finalisti, Barselona i Kjelce, su stari kandidati za tron, dok su Magdeburg i PSŽ ušli umesto Vesprema i Kila, koji su ovog puta stali u četvrtfinalu evroelite.

Izabrane vesti

Za razliku od prethodnih godina kada je bilo više Srba u Kelnu, ovog puta čast našeg rukometa brani samo Petar Nenadić, bek francuskog prvaka Pari Sen Žermena. Mnogo puta je sada već veteran rekao da mu je najveća želja da osvoji trofej Lige šampiona, a čini se da će mu ovo biti možda i poslednja šansa da u porodicu Nenadić donose drugi pehar za najbolji tim Starog kontinenta. Jedan ima četiri godine mlađi brat Draško, koji se pre skoro decenije sa Flensburgom popeo na rukometni Mont Blan.

18.00: (2,15) PSŽ (8,00) Kjelce (1,95)

Nije Nenadić uspeo u nekoliko pokušaja s Vespremom da stigne do trofeja Lige šampiona u Kelnu, bio je vicešampion 2019. godine (poraz od Vardara u finalu). On se ovog vikenda oprašta od dresa Svetaca (ne zna se i dalje gde će da nastavi karijeru, demantovao je da prelazi u Dinamo iz Bukurešta).

Iskustvo mi govori da je sve moguće kada dođeš na fajnal for. Favorita apsolutno nema, nebitno je u kakvoj si formi. Mi smo okončali sezonu u Francuskoj, imali smo nekih desetak dana bez utakmica. Isto tako i Barsa, Kjelce i Magdeburg. Svi će pod znacima navoda doći sveži. U rukometu niti ko štiti igrače, niti razmišlja o njima za razliku od nekih drugih sportova. Ipak, imali smo vremena da se regenerišemo i odmorimo. A na fajnal foru svaki igrač ti mnogo znači. Bez obzira što se igraju dve utakmice u 24 sata. Kako ti je zapisano, tako će biti. Nevažna je forma, niti šta si uradio tokom sezone. Važno je kako si došao i kako te posluži sreća. Eloim Prandi je povređen, nadamo se da će moći da igra jer je ovde godinama i važan je igrač. Ne znam šta će biti, ali znam da nikada nisam bežao niti ću ikada bežati od odgovornosti. Nemam taj problem“, rekao je Nenadić prošle nedelje u intervjuu za Mozzart Sport.

Pre dve nedelje Andrea Lekić i Dragana Cvijić sa Ferencvarošem nisu uspele da stignu od pehara Lige šampiona u Budimpešti. Pale su na poslednjem stepeniku od magičnog norveškog Vajpers Kristijanštada.

Počeo je Nenadić sezonu u Vespremu, ali posle sukoba sa trenerom Momirom Ilićem tokom sezone se preselio u Grad svetlosti.

Ova sezona mi je bila toliko turbulentna da ni u jednom trenutku nisam razmišljao o trofeju Lige šampiona. Ranije me je to opterećivalo. Em što sam ga sam sebi nabijao pritisak, em što su drugi ljudi stalno to pominjali jer su znali koliko želim. Ništa zlonamerno. Ove godine i kada sam dolazio u Pariz, rekao sam svojoj najvećoj podršci i kritičaru, svom ocu: ’Samo me pusti da uživam u rukometu, pa neka bude kako bude’“, istakao je Nenadić.

Na papiru, Barselona je veliki favorit. Katalonska mašina je dvostruki uzastopni šampion Evrope. Od 1996. do 2000. godine je Barsa bila pet puta zaredom na krovu Evrope, a sada će imati šansu da bude prvi tim koji će u ovom milenijumu da ostvari het-trik. Dva puta do pehara u ovom veku uspelo je još samo ugašenom Sjudad Realu 2008. i 2009. godine.

Barsa je jedini poraz u svim tamičenjima ove sezone upisala upravo protiv Magdeburga, rivala danas (15.15) u prvom polufunalnom paru. Nemački vicešeampion je dva puta na Superglobu (nezvaničnom Svetskom prvenstvu za klubove) pobeđivao Katalonce i pokazao se kao najveća pretnja za Dika Memu i drugove.

Magdeburg je imao mnogo problema s povredama ove sezone. Ostao je početkom godine bez sjajnog Islanđanina, desnog beka Omara Ingija Magnusona. Povredio se i fenomenalni srednji bek Gisli Kristjanson, MVP Bundeslige, ali se oporavio posle samo četiri nedelje i biće u timu protiv Katalonaca. Osim njega, velika opasnost po gol Barse pretiće od levorukog Holanđanina Kaja Smitsa koji se ovog vikend oprašta od dresa Magdeburga. Igraće naredne sezone za Flensburg.

Katalonci melje ove godine. Dika Mem, Luka Cindrić, Timoti N’Gusen, Ludovik Fabregas, Aleis Gomez Abeljo, Melvin Ričardson, Hampus Vane, Gonzalo Peres de Vargas... Puca od zvezde u svim linijama tima. Šampion Evrope mora da steže kaiš, možda sledeće sezone nećemo da gledamo ovako jaku Barselonu. Francuski pivotmen Ludovik Fabregas odlazi u Vesprem, golman i kapiten, dete kluba, Gonzalo Peres de Vargas je na pragu Kila, govori se i i odlasku Luke Cindrića, igrača sa najvećim primanjima u klubu iz Blaugrane.

15.15: (4,40) Magdeburg (9,00) Barselona (1,30)

Madegburg je mina, ali čini se da ovog puta nemački vicešampion teško može da pomrsi račune braniocu krune. Trener šampiona Evrope Karlos Ortega, koji je u debitantskoj sezoni na klupi osvojio krunu, posle preuzimanje tima od Ćavija Paskvala, ne preuzima ulogu favorita.

Ne vidim zašto smo favoriti, igrali smo protiv Magdeburga koji nas je poslednja dva puta pobedio. Za nas je najveći izazov biti u Kelnu i silno smo uzbuđeni što smo u prilici da osvojimo novi pehar. Znamo koliko je to teško, jer su sva četiri tima sposobna za trofej. Magdeburg je ekipa koja temelji igru jedan na jedan, sa brzim igračima, teško je da se brane. Igra jako dobro, bio je prvak Bundeslige pretprošle sezone i borio se ovog meseca do poslednjeg kola za titulu u Nemačkoj. To je tim koja igra jako dobro, koja dosta drži loptu u napadu, koja gubi vrlo malo lopti, a kada dođe pasivna igra zna kako da završi napad. Biće teška utakmica”, istakao je Ortega.

Veća neizvesnost se očekuje u drugom polufinalu (18.00), obračunu PSŽ-a i evropskog vicešampiona Kjelcea. Pari Sen Žermen je ove sezone smanjio budžet sa 17.800.000 na 12.000.000 evra, ali tim Raula Gonazlesa igra mnogo bolje nego prethodnih godina. U četvrtfinlu je slomljen otpor Kila. Parižani nikada nisu stigli do krova Evrope, kao ni fudbaleri, a sada im se pruža prilika da donese najvredniji trofej u Pariz, u klub bogatih katarskih vlasnika.

Nikole Karabatića nema već nekoliko meseci. Posle Svetskog pvenstva je van terena zbog povrede, muče ga vene, pa je Nenadić stigao kao njegova zamena. Dirigent tima je lucidni omaleni Holanđanin Luk Stejns. Važni šrafovi su bekovi Eloim Prandi, koji je bio rovit prethodnih dana, i gorostasni Letonac Dainis Krištopans koj je osvojio ovaj pehar sa Vardarom pre četiri godine. On se seli u nemački Melsungen, pa će imati šansu da se oprosti od Svetaca sa najvećim trofejom u klupskom rukometu. Mnogo toga će da zavisi od raspoloženja pivotmena Kamila Sipžaka, jednog od najboljih strelaca Lige šampiona i francuskog prvenstva.

Kjelceu je pretila sudbina ugašenih Sjudad Reala i Atleitko Madrida... Ipak, poljski velikan se zasad spasio propasti, dobio je novog sponzora. Tim Talanta Duješbajeva je 2016. godine bio prvak Evrope, prošle godine na sedmerce poražen u u finalu od Barse. Tragičar meča je bio najbolji igrač Aleks Dujšebajev, promašivši jedini penal (odbrana Peresa de Vargasa). Tim legendarnog igrača, ali i trenera ispraćen je uz gromoglasnu podršku, imaće verovatno najjači huk s tribina, uz nemački Magdeburg.

Povrede su mučile poljski tim poslednjih nedelja. Roviti su Hrvat Igor Karačić, Belorus, prošle sezone MVP turnira, pivotmen Arcem Karalek i srednji bek Mikal Olejničak, ali se veruje da će sva trojica da budu spremni.

"Igor Karačić će igrati. Olejničaka ćemo koristiti najverovatnije samo u odbrani, dok su šanse da Karalek zaigra 50-50", istakao je Dujšebajev pred polufinalni duel sa Pari Sen Žermenom.

Desno krilo Arkadijuš Morito je prvi strelac tima. Na kontu ima 93 pogotka. Četvrti je najubojitiji golgeter evroelite, a ima šansu da stigne Dance Emila Madsena i Simona Pitlika. Prvi mu beži 14, a drugi samo dva gola. Sipžak iz Pari Sen Žermena se 93 puta upisao u listu strelaca.

Arkadijuš Morito (©Reuters)Arkadijuš Morito (©Reuters)

Kjelce je uzelo i ove sezone prvenstvo Poljske, ali je pre dve nedelje u finalu Kupa poraženo od ljutog rivala Visla iz Plocka (25:30). Nijanse će da odluče.

U Kelnu će biti prisutan i selektor Srbije Toni Đerona. On je u intervju za Mozzart Sport prošle nedelje govorio koga vidi na tronu Evrope.

"Barselona jeste favorit. Biću na licu mesta jer komentarišem za Radio Katalonije. Ima jako dobar momenat, nema povređenih igrača, za razliku od Kjelcea recimo, povredio se pivotmen Karalek, važan igrač. Za Barselonu kažem "mi", jer sam bio 16 godina tu i navijam za taj klub. Svašta može da se desi u finalnom turniru. Bio sam tamo četiri ili pet puta. Ponekad klub koji je glavni favorit da uzme trofej, na kraju se nešto desi, to je potpuno drugačija atmosfera, nešto posebno kada ste već tamo. Ako treba na nekoga da se kladim to bi bila Barselona ovog puta", istakao je Đerona.

Magdeburg je pokazao u poslednje dve sezone da ima lek za Katalonce.

"Ne zaboravite, Magdeburg je pobedio Barselonu već dva puta poslednjih sezona na Superglobu. Iako ima nekoliko povređenih igrača, bilo mu je tako teško da stignu do tamo. Visla sa Ćavijem Sabateom je igrala veoma dobro u četvrtfinalu i bila je tako blizu da bude na završnom turniru. Ne bih otpisao ni Pari Sen Žermena. Sada imaju džokera, Petra Nenadića koji može potpuno da promeni utakmicu svojom magijom. Dobro je ušao u sistem trenera Raula Gonzalesa. Biće to veoma lep završni turnir za gledanje, pogotovo ako imate mogućnost da budete tamo. Osetiti tu atmosferu je nešto zaista posebno“, zaključio je španski stručnjak.

Od četiri kluba samo Pari Sen Žermen nema krunu šampiona Evrope. Barsa je bila 11 puta na krovu Starog kontinenta, Magdeburg tri puta, Kjelce jednom, 2016. godine.

LIGA ŠAMPIONA - POLUFINALE (KELN)

Subota

15.15: (4,40) Magdeburg (9,00) Barselona (1,30)

18.00: (2,15) PSŽ (8,00) Kjelce (1,95)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Petar NenadićRK BarselonaRK PSŽEHF Liga šampionaRK MagdeburgRK Kjelce

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara