Velelepna Pik Arena u Segedinu (©Mozzart Sport)
Velelepna Pik Arena u Segedinu (©Mozzart Sport)

Lepotica od 83.000.000 evra u srcu Panonske nizije

Vreme čitanja: 4min | čet. 13.01.22. | 10:24

Velelepna dvorana u Segedinu primila je prve gledaoce pre nešto više od tri nedelje na meču Lige šampiona. U narednih pet dana biće stecište dvoboja Srbije, Hrvatske, Francuske i Ukrajine u Grupi C Evropskog prvenstva za rukometaše

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Segedina)

Za neke je prva pomisao na Segedin šoping. Ovaj grad, udaljen samo 17 kilometara od granice sa Srbijom, jedan od omiljenih destinacija za one koji žele da pazare jefitnije životne namirnice, da "skoknu“ da kupe televizor ili neki tehnički uređaj koji su skoro duplo jeftiniji nego kod nas. Segedin je regionalni centar jugoistočnog dela Mađarske i glavni grad županije Čongrad. Mađari ga zovu Seged, dok je u Srbiji odomaćen kao Segedin. Grad se pruža na obali Tise i predstavlja najveće mesto na ovoj reci. Po popisu iz 2016. godine u Segedinu je živelo 162.621 stanovnika, ali žitelji ovog grada kažu da sada brojka prelazi 200.000.

Izabrane vesti

Kada kažemo Segedin, prva asocijacija za one koji vole sport je rukometni klub koji nosi naziv Pik Seged. U prethodnih dvadesetak godina ovaj tim spada u Top 10 najvećih klubova u Evropi. Vesprem je imao bolje rezultate u Ligi šampiona, platežniji, ali je Pik Seged aktuelni šampion Mađarske.

Prošle sezone je u finalu plej-of Pik Seged bio bolji od ljutog rivala. Gubitak domaćeg trofeja je doveo do smene Španca Davida Davisa, a proteklog leta je pomalo iznenađujuće kormilo tima iz Vesprema preuzeo Aranđelovčanin Momir Ilić. Nekadašnji reprezentativac Srbije je upravo u Vespremu okačio patike o klin, a posle godine u akademiji ovog kluba dobio je priliku da vodi jedan od najboljih i najskupljih timova na svetu.

Dugo je tim iz Segedina vojevao bitke u maloj dvorani Seged Varoš koja je mogla da primi samo oko 3.000 gledalaca. Infrastruktura nije pratila rast kluba, ali se krajem prošle godine sve premenilo. Nikla je lepotica u srcu Panonske nizije, ponos grada, velelepna dvorana kapaciteta 8.143 mesta.

(©Mozzart Sport)(©Mozzart Sport)

Rukomet u Mađarskoj je veoma popularan, jedan od pet nacionalnih sportova koje obilato pomaže Vlada Viktora Orbana. Dvorana je napravljena za potrebe Evropskog prvenstva u rukometu koje počinje danas i traje do 30. januara. U Segedinu će igrati selekcije iz Grupe C – Francuska, Srbija, Hrvatska i Ukrajina.

DANSKA JE PRVI FAVORIT ZA TITULU NA EVROPSKOM PRVENSTVU ZA RUKOMETAŠE SA KVOTOM 2,00. SLEDE ŠPANIJA (6,50) I FRANCUSKA (7,50). POGLEDAJTE I OSTALE KVOTE MOZZARTA ZA ŠAMPIONA I POBEDNIKE GRUPA.

Najava velikog projekta za grad i region je nagovešten 2019. godine. Kamen temeljac Pik Arene je postavljen 29. novembra 2019. godine. Svečanosti su prisustvovali Tunde Sabo, državni sekretar za sport, Mate Kočiš, predsednik Rukometnog saveza Mađarske i Čaba Bartok, predsednik Fidesa u Segedinu, vladajuće stranke u Mađarskoj. Takođe, bio je prisutan i reprezentativac Mađarske, iskusni golman Pik Segeda Roland Mikler. Izgradnja je počela u proleće 2020. godine, a građevinski radovi na zgradi su startovali u oktobru iste godine. Ceo projekat koštao je 29.325.000.000 forinti ili oko 83.000.000 evra (jedan evro je 353 forinti).

Na prvi pogled Pik Arena liči na svemirski brod iz naučnofantastičnih filmova. Smeštena je na površini od 29.000 kvadratnih metara. Multifunkcionalni je objekat koji se brzo transformiše i za muzičke spektakle i konferencijske događaje. Ima četiri teretane, dve posebne, manje dvorane. Arena je predata na korišćenje 9. decembra 2021. godine, a prvi meč odigrali su rukometaši Pik Segeda i Kila 21. decembra prošle godine u Ligi šampiona.

Tokom prethodnih decenija brojni srpski rukometaši igrali su za Pik Seged. Dubok trag ostavili su Nenad Puljezević, Nikola Eklemović, Miodrag Krivokapić, Danijel Anđelković... Treću sezonu boje kluba blizu granice sa Srbijom brani desno krilo Orlova Bogdan Radivojević. Posle Partizana i pet godina u Bundesligi, tri u Flenzburgu i dve u Rajn Nekar Levenu, Radivojević je prešao u Pik Seged u četu koju trenira iskusni španski stručnjak Huan Karlos Pastor. Prošle godine je kratko za ekipu iz Segedina igrao i bivši reprezentativac Srbije Marko Vujin.

Bik kao maskota kluba i Pik Arene (©Mozzart Sport)Bik kao maskota kluba i Pik Arene (©Mozzart Sport)

Domaćin Grupe C Evropskog prvenstva tek se zagreva za uzbuđenja i navijače, pre svega iz komšiluka, iz Srbije i Hrvatske. U gradu je mirno, ali rekli bismo da je zatišje pred buru. Ulaznice za meč Srbija – Hrvatska u subotu (20.30) su planule veoma brzo. Dvorana je rasprodata. Videćemo, ko će imati više navijača, Orlovi ili Kauboji? Za razliku od Slovačke gde je smanjen kapacitet dvarana u Bratislavi i Košicama na samo 25 odsto, u Mađarskoj nema ograničenja, pa će Balkanski klasik da se igra pred prepunom dvoranom. Pobednik ovog meča verovatno će da ostvari plasman u Budimpeštu u Top 12 fazi 15. Evropskog prvenstva.



tagovi

Pik SegedSegedep u rukometuEvropsko prvenstvo u rukometu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara