Rukometaši Danske slave novu titulu (©Reuters)
Rukometaši Danske slave novu titulu (©Reuters)

Niko nikada kao Danska: Čudesni Lauge i tandem Pitlik – Gidsel oduvali Galske petlove za istorijski het-trik

Vreme čitanja: 4min | ned. 29.01.23. | 22:25

Mikel Hansen i drugovi treći put uzastopno stigli do svetske titule posle pobede u Stokholmu protiv Francuske sa 34:29 (16:15). As Vesprema postigao 10 golova, od toga devet u drugih 30 minuta

Rukomet je skandinavski sport. Norveška vlada u konkurenciji dama, a suvereni gospodar svetskog rukometa kod muškaraca je Danska. Mikel Hansen i drugovi odbranili su svetsku titulu pobedom u finalu pred 22.000 gledalaca u Stokholmu sa 34:29 (16:15). Četa Nikolaja Jakobsena je još jednom potvrdila silu u fantastičnom finalu, atomskom rukometu. Bila je to treća vezana titula najbolje selekcije planete, što nikom dosad nije uspelo.

Srušena je tradicija duga tri decenija da Trikolori ne gube finala na Svetskom prvenstvu. Posle šest vezanih pobeda u borbi za trofej, poklekli su u osmom finalu (prvo izgubili 1993. godine). Sjajajn otpor pružili su Francuzi, ali su Danci vodili od prvog do poslednjeg minuta.

Izabrane vesti

Samo u dva navrata na početku drugog poluvremena, pogocima Dike Mema i Eloima Prandija, Francuzi su izjednačili, nijednom nisu poveli. Disali su svih 60 minuta za vratom, ali nije se moglo protiv skandinavske gol-mašine i fantastičnog mladog tandema bekova, Pitlik – Gidsel u prvom i čudesnog Rasmusa Laugea u drugom poluvremenu.

Mikel Hansen nije šutirao iz igre, bio je paker, organizator napada, jedini gol je postigao sa linije sedam metara na startu drugog poluvremena. U nastavku je legendarnog asa zamenio srednji bek Vesprema Rasmus Lauge i bio džoker selektora Jakobsena. Malo je igrao u dosadašnjem toku šampionata, uglavnom je imao defanzivne zadatke, ali iskusni trenerski lisac čuvao ga je za meč odluke, a ovaj mu je vratio sa 10 pogodaka, od toga devet u nastavku utakmice. Poslednjih 20 minuta na golu je bio Meler koji je odlično zamenio Landina Jakobsena.

Džoker Danaca u finišu je bio i Mensah Larsen koji je sa dva gola držao prednost kada su Francuzi pokušali da uvedu meč u neizvesnu završnicu.

Danci su furiozni počeli. Već posle nepunih sedam minuta, selektor Francuske Gijom Žil je morao da zatraži tajm-aut, kod rezultata 6:2 za Skandinavce. Mikel Hansen je komandovao napadom, ali nije šutirao, golgeteri su bili sjajni Simon Pitlik i Matijas Gidsel. Njih dvojica su postigli 10 od 16 pogodaka tima Nikolaja Jakobsena u prvih 30 minuta. Pogotovo je bio sjajan levi bek Pitlik koji je u 19. minutu imao šut 5/5. Granitna odbrana Trikolora deset minuta nije mogla da zaustavi nijedan napad branioca krune.

Razbranio se Niklas Landin Jakobsen na početku meča, dao krila saigračima. S druge strane, Vensan Žerar je tek u 12. minutu odbranio prvi udarac. Ubrzo ga je zamenio Remi Desbone. Prednost Danaca je bila uglavnom od tri do četiri gola, najviše pet, ali u finišu prvog poluvremena razigrao se levoruki bombarder Nedim Remili koji je igrao na poziciji srednjeg beka.

Rasmus Lauge (©Reuters)Rasmus Lauge (©Reuters)

Nikola Karabatić nije mnogo igrao, a zaustavljen je najbolji igrač Galskih petlova Dika Mem. Problem za odbranu su bila dva isključenja stuba odbrana, pivotmena Barselone Ludovika Fabregasa. Dika Mem se probudio u finišu, ali kasno. Danska je sačuvala prednost, zasluženo slavila i stigla do istorijske treće vezane krune. Landin Jakobsen je u 58. minutu, kod rezultata 32:29 odbranio sedmerac Melvinu Ričardsonu i tu je bio kraj nadanja Francuza.

Ramus Lauge je tako postao šesti igrač u istoriji koji je postigao dvocifreni broj golova u finalu Svetskog prvenstva. Pre njega, to je za rukom pošlo Mikelu Hansenu, Nikoli Karabatiću, Mišelu Giguu Huaninu Garsiji i Aleksandru Tučkinu. Desni bek Danske, as Fukse Berlina, Matijas Gidsel, najbolji je strelac Svetskog prvenstva sa 60 golova.

Danska vlada svetskim rukometom, čudesni Skandinavci više ne zavise od legendarnog Mikela Hansena koji ima već 35 godina, ali tu su Simon Pitlik i Matijas Gidsel, kao tandem bekova za narednu deceniju. Vladaće još dugo. Jedino su Francuzi mogli da im pariraju, ali nedovoljno da ih pobede. Galski petlovi su jedina selekcije koja je do finala imala svih osam pobeda, ali ovog puta nisu mogli više, dali su maksimum, nedovoljno da obore na pleća moćnu četu Nikolaja Jakobsena.

FRANCUSKA – DANSKA 29:34 (15:16)

STOKHOLM - Dvorana: Tele 2 Arena. Gledalaca: 22.000. Sudije: Načevski i Nikolov (Makedonija)

FRANCUSKA: Žerar (pet odbrana), Lene 2, Remili 6, Prandi 3, Ričardson 4 (4), Lagard 1, Mem 5, Turna 3, Mae 1 (1), Grebili, N. Karabatić, L. Karabatić, Fabregas 3, Desbone (tri odbrane), Port, Nai 1.

DANSKA: Landin Jakobsen (devet odbrana, sedmerac), Kirkeleke 2, M. Jakobsen, Lauge 10, E. Jakobsen 1, Saugstrup 2, Melgard, M. Hansen 1 (1), J. Hansen, Pitik 9, Mensah Larsen 2, Gidsel 6, Holm, Jorgensen, Hald 1, Meler (četiri odbrane).

SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE (STOKHOLM)

Nedelja

FINALE

Francuska - Danska 29:34 (15:16)

ZA 3. MESTO

Švedska - Španija 36:39 (22:18)

ZA 5. MESTO

Nemačka - Norveška 28:24 (16:13)

ZA 7. MESTO

Egipat - Mađarska 36:35 p. p. (28:28, 17:11)


tagovi

Svetsko prvenstvo u rukometuRukometna reprezentacija DanskeRukometna reprezentacija FrancuskeNikola KarabatićMikel Hansen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara