Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Noć kada je za 91 sekundu pao šampion koji nije smeo da izađe iz svlačionice na megdan Gvozdenom Majku

Vreme čitanja: 4min | ned. 27.06.21. | 11:00

Legendarna pobeda Tajsona nad Majklom Spinksom

Svet je bio spreman za spektakl. U meču koji je dobio naziv “Jednom i za sve”, u ringu su se našla dva neporažena šampiona sveta. Bilo je to veče 27. juna, na današnji dan, 1988. godine. I meč će se zaista pamtiti zauvek. Kao epski fijasko jednog prvaka sveta.

Na jednoj strani je bio Majk Tajson. Apsolutni šampion teške kategorije. U svojim najboljim godinama, kada ga još gresi van ringa nisu uzeli pod svoje. Bio je zastrašujuć. Iz obe pesnice sevale su munje i gromovi. Protivnici su ga se plašili. S razlogom.

Izabrane vesti

U drugom delu ringa bio je Majkl Spinks. Ako je Tajson podsećao na zver koja poludi kada čuje zvuk gonga, Spinks je izgledao kao fini dečko iz komšiluka. Olimpijski pobednik sa Igara 1976. godine u srednoj kategoriji, koji je godinu kasnije postao profesionalac i gradio svoj put kroz polutešku kategoriju. Bokser je bio i njegov brat, Leon Spinks, koji se proslavio pobedom nad Muhamedom Alijem kada je legendarni as već bio na kraju karijere.

Tajson je do te večeri u dvorani u Atlantik sitiju, država Nju Džersi, imao skor od 34 pobede, 30 nokautom. I držao je pod rukom sve šampionske pojaseve, osim jednog, magazina Ring, koji je bio u Spinksovom vlasništvu. Zato je meč i dobio naziv da je borba “za sve”.

Spinks je do sudara sa Tajsonom imao skor od 31 pobede, od toga je 21 bila nokautom. Ali, dobrim delom je taj niz gradio kroz polutešku kategoriju, mada je pobeđivao lako i u teškoj. Dva puta je bio bolji, doduše na poene, od legendarnog Larija Holmsa.

Zato je bilo dosta onih koji su verovali da je Majkl Spinks dovoljno moćan i umešan da pobedi Majka Tajsona. Na njega su tipovali čak i legendarni asovi Muhamed Ali i Rej Šuger Leonard. Samo, na kraju je ispalo da je jedini koji nije nimalo verovao u to bio – Spinks.

Borba u Atlantik sitiju tog 27. juna bila je najskuplja u istoriji boksa do tog dana. Spinks je kao izazivač dobio 13.000.000 dolara, što su tada bile jezive pare. Nije da i danas nisu... Sve je imao fini momak iz Sent Luisa te večeri osim srca.

Kada je došao trenutak istine, Majkl Spinks nije želeo da izađe iz svlačionice! U knjizi o braći Spinks koju su napisali Džon i Ozi ŠapiroJedan udarac iz Obećane zemlje”, piše da prvaka sveta doslovno nisu mogli da izvuku na put ka ringu.

Emanuel Stjuart (legendarni trener, prim.aut.) došao je u Atlantik siti da bi gledao meč i otišao je da vidi Spinksa. Ušao sam s njim u svlačionicu: Majkla nisu mogli da izvedu napolje, toliko je bio uplašen. Bio je zastrašujuće nervozan, u panici.

Sve do 23:20 Majkl se nije pojavio u ringu. Provukao se pored poznatih ličnosti Džeka Nikolsona, Vorena Bitija, Šona Pena, Madone, Donalda Trampa... Bacio je neodlučni pogled ka publici, ka porodici i prijateljima. Ušao je u ring u belom mantilu dok je sa razglasa odjekivala pesma Kenija Loginsa i Majkla Mekdonalda “To je to”. Znoj mu je lio niz obraze i čelo. Izgledao je kao zec koji se upravo suočio sa lovčevom puškom”, stoji u knjizi koju su napisali Šapiroi.

U svoj toj panici, želeći da ukrade još koji minut u svlačionici, Spinks je napravio kobnu grešku. Poslao je u Tajsonovu svlačionicu čoveka iz svog tima, koji je tamo izmislio scenu kako u rukavici Gvozdenog Majka nešto ima, pošto se vidi izbočina. Morali su Tajsonu da razvežu zavoje, skinu rukavice, pokazalo se da nema ništa u njima, ali je Majk bio besan kao ris što je morao ponovo da umotavanje. Tog momenta je borbu shvatio lično. I rekao je svom treneru Kevinu Runiju da će Spinksateško povrediti”.

Milioni ljudi širom sveta, kao i američki džet-set sa nestrpljenjem su čekali početak spektakla. I dogodio se – antiklimaks.

Tajson je krenuo kao razjareni bik, dok je Spinks izgledao kao čovek koji bi se rado sakrio u neku rupu dok uragan ne prođe. Bežanija po ringu trajala je tačno 60 sekundi. Posle više raznih kombinacija udaraca, Gvozdeni je našao dobitnu: levim krošeom je pogodio protivnika u glavu, a desnim u telo i naterao ga je da klekne.

Posle odbrojanih osam sekundi, Spinks je ustao. Stajao je još 30 sekundi. U 31. je odleteo ispod konopaca. Desni kroše je snagom brzog voza pogodio izazivača posred čela. Probao je da ustane, jedva da je osećao noge. Kraj.

Najskuplji boks meč u istoriji potrajao je 91 sekundu. Toliko je bilo potrebno da Tajson pošalje u istoriju do tada nepobeđenog Spinksa.

Da, u istoriju. Bio je to ujedno poslednji meč 32-ogodišnjeg Majkla Spinksa u karijeri.


tagovi

boksMajk Tajson

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara