Dušan Mandić (©FTC Vizilabda)
Dušan Mandić (©FTC Vizilabda)

Od najubitačnije srpske levice opet svi zaziru: Mandićeva igra dobila novu dimenziju

Vreme čitanja: 4min | sre. 13.12.23. | 10:16

Ne samo da je jedan od najboljih strelaca Lige šampiona, već i defanzivaca

Čitavu deceniju za napadačku produkciju sa nezgodne strane zaduženi su bili Filip Filipović i Dušan Mandić. Kada se kapiten Novog Beograda povukao iz državnog tima posle odbranjenog olimpijskog zlata u Tokiju, teret na leđima bombardera iz Boke se udvostručio. Očekivanja su porasla, jer predviđeno je da zajedno sa Nikolom Jakšićem preuzme vodeću ulogu.

Otežavajućih okolnosti na novom početku bilo je mnogo. Nikola Jakšić propustio je Evropsko prvenstvo u Splitu, Dušan Mandić zbog višemesečne pauze u klupkom vaterpolu Svetsko prvenstvo u Fukuoki, a sve vodi ka tome da će udarni tandem predvoditi Srbiju na kontinentalnoj smotri u Zagrebu. A, od najubitačnije srpske levice ove jeseni svi u opet zazirali.

Izabrane vesti

Posle razlaza sa Novim Beogradom, Dušan Mandić prepoznao je da bi Ferencvaroš mogla da bude prava sredina za povratak na nekadašnji nivo, da će u Budimpešti imati sve neophodne uslove i moći da radi u miru, i – nije pogrešio. Zapravo, doneo je najbolju moguću odluku, jer njegova igra u mađarskom klubu dobila je novu dimenziju.

Ne samo da je jedan od najboljih golgetera u Ligi šampiona, da će se boriti za titulu prvog strelca, već je i na defanzivnom planu imao ogroman uticaj na igru Ferencvaroša.

Gledano kroz statistiku, Dušan Mandić je četvrti najbolji defanzivac Lige šampiona. Ispred dvostrukog olimpijskog šampiona su grčki bek Dimitrios Skumpakis sa devet ukradenih lopti i šest blokova, zatim hrvatski univerzalac Marko Žuvela i Nikolaos Gilas. U grupnoj fazi elitnog klupskog takmičenja je iznudio osam isključenja, imao isto toliko ukradenih lopti i tri blokade.

Ofanzivni parametri još su bolji. Postigao je 14 golova u Ligi šampiona, namestio devet. Prvi strelac Jerko Marinić Kragić nije daleko, dao je 19, Joanis Funtulis 18, Alvaro Granados, Bernat Sanauha, Hanes Daube po 17… Dostižne brojke, pogotovo kada se u obzir uzme da se igra Ferencvaroša kako sezona odmiče sve više bazira na levorukom srpskom gromovniku. Balaž Njeki ima sve više poverenja u najveće letnje pojačanje.

Dušan Mandić (©FTC Vizilabda)Dušan Mandić (©FTC Vizilabda)

Dušan Mandić je jedan od sedmorice igrača koji su obeležili prvi deo Lige šampiona. U izboru Total waterpola idealna postava izgleda ovako: Lazar Dobožanov (Novi Beograd) – Konstantinos Genidunijas (Olimpijakos), Marko Žuvela (Jug Dubrovnik), Alvaro Granados (Novi Beograd) – Dušan Mandić (Ferencvaroš), Stilijanos Argiropulos (Ferencvaroš) – Toma Vernu (Marselj).

To su stvari koje se tiču isključivo društva najboljih, a kada se zagrebe po mađarskom frontu… Dušan Mandić proglašen je za igrača meseca novembra i decembra. Na pet utakmica – računajući prvenstvo i Ligu šampiona – dao je 22 gola, tri puta zaredom u šampionatu je isporučio pet komada. Sve skupa otkako je liga počela 26 puta upisao se među strelce.

Ferencvaroš je završio prvi deo godine bez poraza u prvenstvu, Ligi šampiona, pride osvojio kup. Velike zasluge su srpskog reprezentativca. Sada je na selektoru Urošu Stevanoviću da mu pronađe adekvatnu ulogu u državnom timu za Evropsko prvenstvo u Zagrebu i koncepciju bazira na klasnom levorukom šuteru, koji je prilično nedostajao u Fukuoki.

“Iluzorno je pričati koliko znači Dušan Mandić, jedan od najboljih igrača na svetu. U prethodna tri meseca igrao je odlično za Ferencvaroš i na meni je da zadrži formu i u reprezentaciji”, rekao je Uroš Stevanović i dao ohrabrujuću prognozu glede povrede kapitena Nikole Jakšića, koji je propustio završnicu klupske sezone zbog obnovljene povrede lakta:

“Sa Nikolom smo u kontaktu od povrede medicinski tim i ja sve vreme. Sledeće nedelje ima kontrolni pregled i nadam se da će po prognozama lekara brzo priključiti pripremama reprezentacije”.

Dakle, igra srpske reprezentacije bi u Zagrebu početkom januara trebalo da bude bazirana na Dušanu Mandiću i Nikoli Jakšiću, te Strahinji Rašoviću, koji je letos bio najbolji strelac Svetskog prvenstva. I on je poput momka iz Boke iz Novog Beograda krenuo put Mađarske. Ne igra u Ligi šampiona, ali je u Vašašu dobio glavnu ulogu i ekipa Slobodana Nikića gro golova postiže preko olimpijskog šampiona. Samo u prvenstvu protivničke mreže tresao je 23 puta.

UČINAK SRPSKIH REPREZENTATIVACA U GRUPNOJ FAZI LIGE ŠAMPIONA:

Dušan Mandić (Ferencvaroš) – šest utakmica, 14 golova (14/24), devet asistencija, osam iznuđenih isključenja, osam ukradenih, tri bloka

Nemanja Ubović (Vuljagmeni) – pet utakmica, 10 golova (10/17), 20 iznuđenih isključenja, tri bloka, asistencija

Đorđe Lazić (Breša) – pet utakmica, dva gola (2/4), asistencija, 19 iznuđenih isključenja

Nikola Jakšić (Novi Beograd) – pet utakmica, osam golova (8/11), deset iznuđenih isključenja, pet asistencija, četiri ukradene, dva bloka

Radomir Drašović (Novi Beograd) – šest utakmica, devet golova (9/18), tri ukradene, dve asistencije, jedno iznuđeno isključenje, jedan blok, jedan sprint

Marko Radulović (Novi Beograd) – pet utakmica, sedam golova (7/15), pet iznuđenih isključenja, pet blokova, dve ukradene, jedna asistencija

Nikola Lukić (Novi Beograd) – pet utakmica, pet golova (5/10), tri asistencije, dva bloka, dve ukradene, dva iznuđena isključenja, jedan sprint

Vasilije Martinović (Novi Beograd) – četiri utakmice, tri gola (3/7), dva sprinta, jedan blok

Đorđe Vučinić (Novi Beograd) – dve utakmice, jedan gol (1/1), dve asistencije

Marko Radović (Crvena zvezda) – šest utakmica, 11 golova (11/27), pet asistencija, tri bloka, tri ukradene, dva iznuđena isključenja

Vuk Milojević (Crvena zvezda) – šest utakmica, tri gola (3/8), pet ukradenih, četiri sprinta, tri asistencije, tri iznuđena isključenja, dva bloka

Vladimir Mišović (Crvena zvezda) – šest utakmica, 55 odbrana (tri Jadran Split, devet Ferencvaroš, 16 Jadran Herceg Novi, osam Jadran Split, šest Ferencvaroš, 13 Jadran Herceg Novi)


tagovi

Liga šampiona u vaterpoluDušan MandićNemanja UbovićĐorđe LazićNikola JakšićRadomir DrašovićMarko RadulovićNikola LukićVasilije MartinovićĐorđe VučinićMarko RadovićVuk MilojevićVladimir Mišović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara