Slavlje vaterpolista Srbije (©Reuters)
Slavlje vaterpolista Srbije (©Reuters)

OLIMPIJSKI BOGOVI! Zlatan oproštaj najtrofejnije vaterpolo generacije

Vreme čitanja: 4min | ned. 08.08.21. | 10:35

Srbija potopila Grčku u finalu vaterpolo turnira

(Od specijalnog izveštača Mozzart Sporta iz Tokija)

Lepo je govorio Dušan Mandić posle briljantnog trijumfa nad Španijom:

Izabrane vesti

"Ima Boga, Bog sve vidi, protiv sudija, protiv svih. Mi smo najbolji, mi smo najjači i idemo u finale".

Sada možemo da napišemo - mi smo najbolji, mi smo najjači i osvojili smo zlato! Šesta olimpijska medalja, druga zlatna, baš kao u Riju - ponovo najlepšeg sjaja! Srpska vaterpolo reprezentacija zatvorila je olimpijski turnir u Tokiju pobedom nad Grčkom rezultatom 13:10 (6:3, 2:4, 2:2, 3:1) za zlatan oproštaj najtrofejnije generacije. U danu kada se od reprezentativne kapice opraštaju sedmorica veličanstvenih Filip Filipović, Andrija Prlainović, Duško i Gojko Pijetlović, Milan Aleksić, te Stefan i Branislav Mitrović, ispisali smo nove stranice vaterpolo istorije i na najlepši mogući način zatvorili jedno od najlepših poglavlja u istoriji ovog sporta.

Kapiten Filip Filipović (©Reuters)Kapiten Filip Filipović (©Reuters)

Poslednjih 32 minuta iz snova za momke koji će ostati upamćeni kao veliki heroji srpskog sporta. Veliki naboj, želja, strast, mnogo emocija slilo se u olimpijski bazen u „Tacumi vaterpolo centru“. Sjajna generacija se na najlepši mogući način oprostila od reprezentacije!

----------------------------

SRBIJA – GRČKA 13:10 (6:3, 2:4, 2:2, 3:1)

BAZEN: "Tacumi vaterpolo centar"

Sudije: Majkl Goldenberg (SAD), Ćevi Buk (Španija),

SRBIJA: B. Mitrović, Mandić 3, Dedović, Ranđelović, Lazić, Pijetlović 2, Rašović, Aleksić, Jakšić 3, Filipović 2, Prlainović 3, S. Mitrović.

Selektor: Dejan Savić.

GRČKA: Zerdevas, Genidunijas, Skumpakis 2, Kapocis, Funtulis 2, Papanastasiu 1, Dervisis, Argiropulos, Murikis 1, Kolomvos 1, Kjuvecis 1, Vlahopulos 2.

Selektor: Todoros Vlahos.

----------------------------

Davne 2003. godine Filip Filipović je kao 16-ogodišnjak krenuo na seniorsko Evropsko prvenstvo, nije ulazio u igru, ali je bio deo ekipe koja je osvojila zlato. Tada je prvi put nosio kapicu nacionalnog tima, a danas je imao čast da sa kapitenskom trakom povede šampionsku ekipu u poslednju bitku. Zajedno sa Andrijom Prlainovićem, Duškom i Gojkom Pijetlovićem, Milanom Aleksićem, Stefanom i Branislavom Mitrovićem bio je spreman da otpleše poslednji ples i stavi tačku na najlepšu priču srpskog timskog sporta u ovom veku. Nacija se u prošlosti sijaset puta radovala njihovim pobedama, medaljama, titulama. Mamili su uvek suze radnosnice, a ništa drugačije nije bilo ni danas. Samo su emocije bile dublje, a aplauzi jači.

Delfini su uskočili u bazen odlučni da se u šampionskom stilu oproste od najdraže kapice. Znali su da imaju recept za Grke, jer im je ta reprezentacija godinama unazad bila redovna mušterija. Već u prvoj četvrtini su pokazali da su naoštreni da im nanesu još jedan težak poraz i ponovo uzmu medalju koja im pripada. Na krilima velikog čuda koje su napravili dva dana ranije protiv Španije, odlično su odigrali uvodni period meča. Po dva puta su Filip Filipović, Duško Pijetlović i Nikola Jakšić smestili loptu iza gola protivnika i izgradili vođstvo – 6:3.

Znali su i Grci koliki je ulog. Uzvratili su žestoko sa željom da Srbiji pokvare oproštajno slavlje. Koristili su prilike sa igračem više i za nekoliko minuta izborili izjednačenje. U završnici prvog poluvremena Andrija Prlainović je uputio prvi šut ka golu i pogodio, pa je naš tim na predah otišao sa minimalnim vođstvom – 8:7. Takav rezultat na semaforu značio je da najžešći dueli tek predstoje.

U važnom trenutku, na otvaranju treće četvrtine, odgovornost je u napadu preuzeo vaterpolista koji će narednih godina biti vođa ovog tima. Dušan Mandić je ponovo udaljio Delfine na dva gola prednosti, ali je brzo stigao odgovor Grka. Malobrojni gledaoci, članovi olimpijskih timova, počeli su glasno da navijaju. Čulo se sa tribina Srbija, Srbija... Uzvratili su brzo i grčki navijači. Potpuni rezultatski egal je prekinuo Andrija Prlainović, drugim golom za novo vođstvo – 10:9 je bilo na kraju treće četvrtine.

Slavlje vaterpolista Srbije (©Reuters)Slavlje vaterpolista Srbije (©Reuters)

Isti igrač je predvodio napad Srbije i u poslednjoj deonici, a ispratio ga je najbolje i mladi Nikola Jakšić, kada je doneo prednost od dva gola. Odbrana se dobro držala, vreme je polako isticalo... Bližio se kraj utakmice, približavao se kraj jedne neponovljive generacije.

Taj kraj je morao da bude šampionski. Nije moglo da bude drugačije. Nisu zaslužili da bude drugačije. Dušan Mandić se pobrinuo da olakša završnicu iskusnim saigračima. Pokazao im je ponovo da je spreman sa nekim novim nadama da nastavi tamo gde oni budu stali. Kad je Srbija preko njega došla do vođstva 13:10, više nije bilo dileme.

Srbija je ponovo olimpijski šampion! Ovi momci uradili su nešto o čemu će se pričati dugo...

VATERPOLO - FINALE

Srbija - Grčka 13:10 (6:3, 2:4, 2:2, 3:1)


tagovi

vaterpolo reprezentacija SrbijeFilip FilipovićAndrija PrlainovićDuško PijetlovićGojko PijetlovićMilan AleksićStefan MitrovićBranislav Mitrovićtokio 2020Olimpijske igre 2020Olimpijske igre 2021Dušan Mandić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara