Veljko Tankosić (©MN Press)
Veljko Tankosić (©MN Press)

Operacija Liga šampiona: Zvezda pokorava Zagreb i naplaćuje dugove hrvatskom šampionu

Vreme čitanja: 4min | pet. 08.10.21. | 11:36

Crveno-beli u prvom kolu kvalifikacija igraju protiv Monpeljea, a potom sledi duel sa Apolonom. Poslednjeg dana turnira sastav Aleksandra Filipovića će odmeriti snage sa vaterpolistima Mladosti

Prošlogodišnja misija osvajanja Zagreba za Crvenu zvezdu nije bila uspešna, crveno-beli su izvisili za plasman na Fajnal-for Regionalne vaterpolo lige, a jedan od uzroka je poraz od hrvatskih klubova u Beogradu – splitskog Jadrana na peterce i zagrebačke Mladosti. Ove godine se završni turnir Jadranske lige neće organizovati u hrvatskoj prestonici, ali je voljom žreba Crvena Zvezda dobila priliku za popravni u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Preko Zagreba do evropskih takmičenja. Nema Crvena Zvezda obavezu da pokori Zagorje, dovoljno će joj biti da u konkurenciji HAVK Mladosti, francuskog Monpeljea i grčkog Apolona zauzme i drugo mesto, koje je vodi u treći krug kvalifikacija za elitno takmičenje na Starom kontinentu, ali i garantuje minimum učešće u LEN Kupu Evrope. Ali, bilo bi slatko naplatiti deo dugova Žapcima.

Izabrane vesti

20.45: (1.35) Crvena zvezda (8.00) Monpelje (4.50)

Crvena zvezda udaljena je dve stepenice od Lige šampiona. Prođe li kroz drugi kvalifikacioni krug, čekaće je dvomeč u baražu za ulazak u Ligu šampiona, ali i mesto u četvrtfinalu LEN Kupa Evrope, ukoliko pokekne na poslednjem stepeniku. U predvorju Lige šampiona. Kristalno je jasno da za Zvezdine evropske ambicije – igranje grupne faze Lige šampiona ili napad na titulu u LEN Kupu Evrope, gde je minule sezone zaustavljena u polufinalu – veliku težinu i značaj ima turnir u Zagrebu.

Pokušaće crveno-beli da se priključe Novom Beogradu i Radničkom iz Kragujevca u grupnoj fazi Lige šampiona, a u glavni grad Hrvatske otputovali su orni posle trijumfa u crveno-belom derbiju na startu Superlige Srbije. U pohod na tron prošlodišnji osvajač Kupa Srbije krenuo je sa Dorćola. Vojvodina je potopljena na bazenu “Milan Gale Muškatirović”, a predvodnik Crvene zvezde, baš kao što je to bio slučaj i minule sezone, bio je Gavril Subotić.

Spakovao je Gavril Subotić tri gola Vojvodini i bio najistaknutiji pojedina u pobedi od 11:9. Videlo se već na prvoj utakmici da je snaga tima Aleksandra Filipovića očuvana okosnica. Nije se preterano menjala fizionomija Zvezdinog tima, svi nosioci igre ostali su. Počev od Gavrila Subotića, preko Veljka Tankosića i kapiten Miloša Vukićevića, do Nikole Rađena i mladih snaga, koje su se na juniorskom Svetskom prvenstvu u Pragu okitile zlatom.

Navijačima su se predstavile novajlije Bogdan Đurđić i Stefan Pješivac, dok se na debi Filipa Gardaševića, od koga se dosta očekuje posle odličnih igara u Novom Beogradu. Razloga za optimizam u crveno-belom taboru i te kako ima, a trener Aleksandar Filipović svesno je prebacio lopticu u dvorište Zagrepčana. Neka se izbore sa ulogom favorite.

“Spremni smo za turnir u Zagrebu. Očekuju nas dueli sa ekipama Mladosti, grčkog Apolona i francuskog Monpeljea. Grupa je ujednačena, a favorit na papiru je ekipa Mladosti koja ima veliki kvalitet, a pored toga, igra na svom terenu. Međutim, verujem u momke sa kojima radim, verujem da smo kadri da izborimo plasman u glavnu, odnosno nokaut fazu takmičenja”, rekao je Aleksandar Filipović za Sportklub, na čijim kanalima će ljubitelji vaterpola moći da isprate kvalifikacije za Ligu šampiona.

Gavril Subotić (©Starsport)Gavril Subotić (©Starsport)

Jeste zagrebačka HAVK Mladost veliko ime u svetu vaterpola. Sedmostruki je evropski prvak, jedan od najvećih klubova na svetu. Vitrine su pune pehara i u sezonu ulazi kao osvajač duple krune u Hrvatskoj. Ali, nije Mladost moćna kao što je bila protekle sezone. Ostala je bez skoro svih glavnih igrača. Klub su napustili Luka Bukić, Lovre Miloš, Andro Bušlje, rumunski veteran i klupska legenda Kozmin Aleksandru Radu, najbolji strelac Konstantin Harkov, Ante Visković, kao i Josip i Mislav Vrlić. Ceo tim je promenjen. Ostali su od nosilaca golman Ivan Marcelić, Matijas Biljaka i Franko Lazić.

Naklonjen je bio žreb Crvenoj zvezdi. Dobila je prolaznu grupu, jer Monpelje i Apolon nisu vaterpolo sile. A, pomazio je crveno-bele i raspored. Prvi meč na turniru vaterpolisti Crvene zvezde igraju sa francuskim Monpeljeom (20.45), potom sledi duel sa grčkim Apolonom, i za kraj – Mladost. Ne zakažu li crveno-beli u prva dva kola, i tako sebe dovedu u nezavidnu situaciju, sa zagrebačkim Žapcima će igrati za prvo mesto i na papiru lakšeg protivnika u plej-ofu za Ligu šampiona.

Ima Crvena zvezda dobru sezonu iza sebe na međunarodnoj sceni. Sada želi da napravi iskorak…

“Prošle sezone smo ostavili jako dobar utisak u svim takmičenjima u kojima smo učestvovali. Sačuvali smo gotovo kompletnu ekipu, angažovali kvalitetna pojačanja, imamo sjajnu atmosferu, a sve su to elementi na kojima baziram optimizam. Da ne bude zabune, svesni smo da nas očekuju tri pakleno teške utakmice, ali kao i svi u timu, verujem da imamo snage da osvojimo jedno od dva mesta, koja donose baraž mečeve za mesto u grupnoj fazi Lige šampiona, a istovremeno garantuju nastavak evropske priče u LEN Kupu Evrope”, zaključio je trener Crvene zvezde.

Nema Monpelje, prvi rival crveno-belih u kvalifikacijama, velika imena. U Francuskoj je zauzeo treće mesto minule sezone. Marselj Andrije Prlainovića osvojio je titulu savladavši Noazi le Sek. Morao je Monpelje da krene od prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona i jedina prednost francuskog tima je što je duži vremenski period u takmičarskom ritmu. 

KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA (DRUGA RUNDA)

Petak

Prvo kolo

GRUPA C (Solnok)

16.00: (1.35) Vuljagmeni (8.00) Savona (4.50)

18.00: (1.20) Solnok (9.00) Jadran HN (6.75)

GRUPA D (Zagreb)

19.30: (1.65) HAVK Mladost (7.50) Apolon (2.85)

20.45: (1.35) Crvena zvezda (8.00) Monpelje (4.50)

GRUPA E (Pariz)

15.15: (1.35) Breša (8.00) OSC (4.50)

16.45: (1.85) Noazi la Sek (6.50) Terasa (2.55)

GRUPA F (Split)

19.00: (1.85) Jadran Split (hen -7.5) Primorac (1.85)

20.30: (1.15) Barselona (10.0) Oradea (8.00)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Liga šampiona u vaterpoluVK Crvena zvezdaVK Mladost Zagrebvaterpolovaterpolo Srbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara