Bogdan Radivojević (©Starsport)
Bogdan Radivojević (©Starsport)

Orlovi napadaju SP mnogo jači nego u Segedinu: Vreme je da proradi napad, Đorđić bi mogao da bude X faktor

Vreme čitanja: 7min | sre. 13.04.22. | 08:03

Rukometaši Srbije večeras u Celju (20.00 RTS 2) igraju prvi meč baraža protiv Slovenije za plasman na Svetsko prvenstvo u Švedskoj i Poljskoj 2023. U odnosu na januar, Orlovi jači za Nemanju Ilića, Petra Đorđića, Dejana Milosavljeva, Đorđa Đekića, Iliju Abutovića, Jovicu Nikolića i Nemanju Zelenovića

Ako je korona bila glavni uzrok kraha rukometaša Srbije na Evropskom prvenstvu u Segedinu početkom godine, sada više nema izgovora. U naredna tri dana znaćemo snagu čete Tonija Đerona. U odnosu na šampionat Starog kontinenta, kada su povrede i opasni virus desetkovali našu selekciju, španski stručnjak sada ima najjači sastav na raspolaganju. Naravno, ne računamo godinama najboljeg srpskog rukometaša Petra Nenadića koji se pre dva meseca i zvanično oprostio od dresa s državnim grbom.

Đerona u odnosu na januar sada ima čak šestoricu novih igrača - Dejana Milosavljeva, Nemanju Ilića, Iliju Abutovića, Nemanju Zelenovića, Jovicu Nikolića i Đorđa Đekića. Da li Srbija ide napred ili pravi dva koraka nazad? Pred izabranicima španskog stručnjaka je dvomeč sa veoma jakom Slovenijom. Možemo da pričamo da nas žreb nije pogledao, ali... Dvomeč istine, sad ili nikad! Prvih 60 minuta na programu je večeras (20.00, RTS 2) u dvorani Zlatorog u Celju.

Izabrane vesti

Srbije nije bilo na Svetskom prvenstvu prošle godine u Egiptu, novi neuspeh bi bio bolan, naredni planetarni šampionat u Švedskoj i Poljskoj je i kvalifikacijski za Olimpijske igre u Parizu 2024. Većina naših reprezentativaca je sada u najboljim godinama, na vrhuncu forme. Imperativ postoji, mečevi u sredu i subotu su nova prekretnica za srpski rukomet.

Protivnik na papiru jači, ali nikako nepremostiva prepreka. Slovenija je u padu poslednje dve godine, sada je daleko od evropskog i svetskog vrha. Posle četvrtog mesta na Evropskom prvenstvu 2020. godine, usledilo je razočaranje u Egiptu, a debakl je doživljen na šampionatu Starog kontinenta ove godine. U konkurenciji Danske i Crne Gore, tada četa Ljubomira Vranješa nije prošla prvu rundu. Očekivano, Šveđanin srpskog prekla je smenjen, a na njegovo mesto stigao je nekadašnji proslavljeni as Uroš Zorman. I za Slovence je ovaj meč biti ili ne biti. Neuspeh bi i njih vratio unazad.

20.00: (1,50) Slovenija (8,50) Srbija (3,15)

Šta je bilo dobro u Segedinu za Srbiju? Odbrana je bila na zavidnom nivou, golmani su bili solidni, krila odlična, ali je zatajila igra u napadu, bekovi su podbacili, dok nije bilo ni golova iz kontri i polukontri. Opravdanje mogu da budu kadrovski problemi. Sada Đerona ima ono što nije imao u Segedinu, dubinu na klupi, 12-13 igrača podjednakih kvaliteta, pa može često da menja, traži idealnu sedmorku, ono što nije mogao u Segedinu. Lazar Kukić i Miloš Orbović morali su da igraju svaki meč skoro 60 minuta.

Na golu pored Vladimira Cupare i mladog Milana Bomaštara biće Dejan Milosavljev, trenutno najbolji srpski čuvar mreže. As Berlina brani u odličnoj formi u dresu nemačkog bundesligaša koji se bori za mesto u Ligi šampiona. Cupara je ove sezone u Vespremu u senci fenomenalnog Španca Rodriga Koralesa, pa bi Milosavljev mogao da ima veću ulogu u ovom dvomeču. Golmani su nas navikli da budu snaga selekcije. Protiv Francuske u kvalifikacijama za EP u januaru 2021. godine, Đerona se odlučio da im ne deli minutažu. U Zrenjaninu je branio svih 60 minuta Milosavljev, a u Kreteju Cupara. Videćemo za koju strategiju će se odlučiti španski stručnjak u dvomeču sa Slovencima, u dogovoru s trenerom golmana naše selekcije, Dimitrijem Pejanovićem. Bomaštar iz Ademar Leona verovatno će teško doći do nekih minuta među stativama.

Nemanja Ilić (©Starsport)Nemanja Ilić (©Starsport)

Na levom krilu smo imali velikih problema u januaru. Kapiten Nemanja Ilića je imao koronu, njegov mlađi brat Vanja je takođe oboleo, pa se naknadno priključio saigračima u Segedinu. Sada su Ilići zdravi. Očekuje se od starijeg Nemanje da iznese teret. U odličnoj je formi u dresu francuskog Tuluza. Postigao je 16 golova u osmini finala Lige Evrope u dvomeču protiv Benfike. Na desnom krilu smo bili najjači u Segedinu. Prva opcija je Bogdan Radivojević iz Segeda, najbolji srpski rukometaš na Evropskom prvenstvu pre tri meseca, a alternativa mu je bio Darko Đukić iz Vardara. Obojica su igrala ove sezone Ligu šampiona, mnogo bitnih utakmica imaju iza sebe. Falili su u Segedinu golovi iz kontre, to bi moglo da bude mnogo bolje u Celju. Preko potrebni su nam laki golovi.

Mijailo Marsenić i Dragan Pešmalbek biće snaga na crti, ali i u odbrani. U središnjem delu defanzive pomoć će imati od specijaliste Ilije Abutovića, igrača nemačkog Rajn Nekar Levena, a od sledeće sezone francuskog Šarta, kluba u kojem radi selektor Đerona. Taj trio bi trebalo da bude neprelazni bedem u odbrani.

Dolazimo do bekova. Na srednjem beku starter će biti Lazar Kukić. Pokazao je as Benfike u Segedinu da može da bude vođa ove generacije. Imaće pomoć u Petru Đorđiću. Mnogo nam je šabački bombarder nedostajao u Segedinu. Otkrili su u našem taboru da je trebalo da se strategija u meču sa Hrvatskom na EP zasniva na šutevima Đorđića, a on je otpao s te utakmice i prvenstva samo nekoliko sati pred meč sa Kaubojima zbog korone.

Petar Đorđić (©Starsport)Petar Đorđić (©Starsport)

Sada bi iskusni levi bek mogao da bude X faktor. Sin legendarnog golmana Zorana Paše Đorđića igra u životnoj formi. Odveo je Benfiku u četvtfinale Lige Evrope, a u dvomeču protiv Tuluzu je dao nestvarnih 27 golova. U današnjem rukometu, kada fale šuteri koji mogu da daju golove s 10 metara, Đorđić je jedan od retkih, možda i jedini u našem timu koji je za to sposoban. U Tuluzu je postigao 13, a u Lisabonu 14 golova prošle nedelje. Očekuju se projektili u mreži domaćina u Celju. Mladi Uroš Borzaš bi mogao da bude alternativa na poziciji levog beka. Na srednjem, Kukićeva zamena biće Đorđe Đekić, koga takođe nismo gledali u Segedinu zbog korone virusa.

Najviše je škripalo na desnom beku u Segedinu. Miloš Orbović je ostao usamljen na toj pozicii. Redom su otpadali Nemanja Zelenović, Jovica Nikolić i Milan Milić. Nije levoruki igrač švajcarskog Krijensa bio na nivou na Evropskom prvenstvu. Delovao je jalovo u napadu, umorno, isceđeno kao limun. Sada su tu i mladi Nikolić koji nosi Vojvodinu do titule u Srbiji i iskusni Zelenović koji godinama igra u najjačem šampionatu na svetu, Bundesligi. Brani boje Gepingena. Na toj poziciji imaće Đerona slatke muke, a videćemo kome najviše veruje.

Svesni su u našem taboru značaja ove utakmice. Orlove u dvorani Zlatorog u Celju očekuje 5.200 bučnih navijača koji će davati „vetar u leđa“ domaćinima.

Ulog je veliki, plasman na Svetsko prvenstvo. Moramo u kratkom vremenskom periodu da budemo veoma skoncentrisani i naravno da ćemo biti motivisani da damo sve od sebe, da slavimo u ovom dvomeču i da se plasiramo na Svetsko prvenstvo. Neće biti lako, ali sve zavisi od nas, tako da se nadam da ćemo napraviti dobar rezultat pred revanš u Kragujevcu i da ćemo na našem terenu u svi zajedno da slavimo“, rekao je Lazar Kukić.

Slovence je nedavno preuzeo Uroš Zorman koji je debitovao na klupi Slovenije u utakmicama prvog kruga baraža za Svetsko prvenstvo protiv Italije.

S novim selektorom sigurno su promenili sistem i način igre. Spremili smo se i za to koliko smo mogli, pogledali smo njihov dvomeč s Italijom. Vidi se neki pomak i razlika u igri. O igračima Slovenije ne treba trošiti reči, svi igraju u odličnim klubovima i imaju vrhunski kvalitet, pogotovo na poziciji srednjeg beka gde imaju tri, četiri vrhunska igrača. Rekao bih da odatle može da nam preti najveća opasnost, ali mislim da ćemo biti na nivou i da ćemo odraditi sve kako treba. Nadam se i da ćemo imati i malo sreće koja je potrebna u ovim jakim utakmicama, da ćemo biti pravi na terenu i na kraju slaviti. U punom smo sastavu, nema povređenih igrača i svi možemo da pružimo maksimum, napravimo još jedan dobar rezultat i plasiramo se na predstojeće Svetsko prvenstvo“, optimista je srednji bek Benfike.

Revanš je za tri dana u Kragujevcu u dvorani Jezero.

---------------

Svaki dan igrač s najvećom pogođenom kvotom ide u Katar! Konkurencija je ogromna, ali u Mozzart avionu ima još dovoljno mesta.

---------------

BARAŽ ZA SVETSKO PRVENSTVO RUKOMETAŠA – PRVE UTAKMICE

Sreda

18.00: (4,00) Austrija (8,50) Island (1,35)

18.00: (11,0) Finska (16,0) Hrvatska (1,07)

18.15: (7,75) Izrael (13,0) Mađarska (1,12)

18.15: (1,01) Nemačka (15,0) Farska Ostrva (22,0)

18.15: (2,95) Grčka (8,50) Crna Gora (1,55)

20.00: (1,50) Slovenija (8,50) Srbija (3,15)

20.15: (1,45) Češka (8,50) Makedonija (3,40)

Četvrtak

20.00: (1,35) Portugalija (8,00) Holandija (4,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Rukometna reprezentacija SrbijeToni ĐeronaSvetsko prvenstvo u rukometuRukometna reprezentacija SlovenijePetar ĐorđićLazar KukićDejan MilosavljevNemanja Ilić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara