Petar Đorđić (©srl.rs)
Petar Đorđić (©srl.rs)

Priče o budžetima, formi, kvalitetu - kreće se od nule: Šapčani bi da ruše Vošinu tvrđavu

Vreme čitanja: 6min | pon. 20.05.24. | 09:34

Počinje finalna serija Super rukometne lige Srbije: Prvi meč danas (19.00, RTS 2, Arena Sport 3) na Slanoj bari. Igra se na dve dobijene

Vreme je za rasplet sezone u Super rukometnoj ligi Srbije. Vreme je za veliko finale, sudar branioca krune Vojvodine i izazivača Metaloplastike. Ulog je veliki – Liga Evrope, drugorangirano takmičenje na tlu Starog kontinenta.

Novosađani su suvereni vladari naše zemlje punu deceniju, napadaju 11. vezanu titulu, a 12. u istoriji. Šapčani nikada nisu bili šampioni Srbije, čekaju na krunu od 1988. godine i slavnih dana “Vanzemaljaca” iz grada na Savi.

Izabrane vesti

Igra se na dve dobijene, a prva utakmica je danas (19.00, RTS 2, Arena Sport 3) u dvorani Slana bara. Pre početka šampionata Lale su bile apsolutni favoriti. I sada su bliži tituli, ali poljuljana je Vojvodina posle gubitka Kupa Srbije na svom terenu. Partizan je uspeo da otkine pehar četi Borisa Rojevića.

Posle toga uvukao se u strah u redove Novosađana. Imali su Tantalove muke u polufinalu plej-ofa protiv Dinama. Pančevci su u Srpskoj Atini pali posle penala, u dvorani Strelište je bilo +2, iako je na početku drugog poluvremena bilo pet golova razlike za žuto-crne.

Vojvodina nema nijedan poraz u šampionatu. Do borbe za titulu je stigla sa skorom od 21 pobedom i remijem u Šapcu u ligaškom delu sezone.

19.00: (1,17) Vojvodina (12,0) Metaloplastika (6,25)

Metaloplastika je cele sezone bila kostantna, duvala za vrat Lalama. Nije poražena na svom terenu u ovom šampionatu. U polufinalnoj seriji su Šapčani eliminisali Partizan posle tri meča. U majstorijci je tim Vladana Matića dominirao, do nogu dotukao indisponirane crno-bele sa 34:24.

Dve najbolje ekipe tokom ovog šampionata odmeriće snage za titulu. Prednost Novosađana je sada manje nego na početku sezone kada su svi videli da će Lale da se prošetaju do nove titule. Ove sezone ovi timovi su odmerili snage tri puta. Voša je dva puta dobila na svom terenu, u prvenstvu i polufinalu Kupa Srbije, dok je krajem februara u dvorani Zorka bilo nerešeno (29:29).

Crveno-beli su odigrali veći broj utakmica ove sezone. Evropa je iscrpela Lale, pa je svežina sigurno na strani Šapčana koji posle finalne serije ostaju bez trenera Vladana Matića koji će ubuduće da predvodi s klupe mađarski Čurgo. Lale su u Ligi Evrope igrali 10 mečeva, Šapčani u EHF kupu samo četiri.

Posle tri nedelje pauze zbog reprezentativnih aktivnosti, sve je spremno za šlag sezone. Šta je bilo dosad, zaboravlja se – kreće se od nule.

Trofejni stručnjak Lala Boris Rojević ističe da je njegov tim poljuljan gubitkom Kupa u Novom Sadu, ali da je siguran da će igrači da se podignu i stignu do nove titule.

Želimo da završimo sezonu sa titulom. Priče o budžetima neće nas zavarati, da upadamo u tu klopku. Da je tako mi protiv Španije ne bismo ni izlazili na teren, a zaslužili smo da prođemo veliku svetsku silu. Nismo apsolutni favoriti protiv Metaloplastike kao što se priča. Igramo protiv tima koji je dobro igrao cele sezone, dobro je vođen s klupe, pogodila je Metaloplastika sa pojačanjima ove sezone. Na svakoj poziciji ima odlične igrače, pritom nije poražena nijednom na svom terenu”, rekao je Rojević za Mozzart Sport.

Vladan Matić i Boris Rojević (©srl.rs)Vladan Matić i Boris Rojević (©srl.rs)

Šampion je imao nekoliko faza kada je tempirana forma. Odlično je jesenas odrađena prva runda Lige Evrope, zimus je jedan gol falio za nokaut fazu, padali su Silkeborg i Kadeten Šahfauzen na Slanoj bari. Posle ispadanje iz Evrope, crveno-beli su imali lagan posao u finišu ligaškog dela sezone. Došao je silno motivisan Partizan i uspeo da slavi u dramatičnom finalu Kupa Srbije.

Nisam pristalica plej-ofa. Cele sezone smo prvi, bez poraza, sa samo jednim remijem, a sad moramo to da potvrdimo. Moji igrači su istrošeni posle naporne sezone, nisu se štedeli. Imamo mnogo problem s povredama, nećemo biti kompletni u finalu. I ova duža pauza između polufinala i finala nam ne odgovara, ali moramo da zadržimo fokus. Ulog je veliki. Verujem u dobru odbranu, da će golmani da budu raspoloženi”, istakao je trener Vojvodine.

Levo krilo srpskog šampiona Stefan Sunajko dobro je krenuo sezonu, ali poslednjh meseci je u senci iskusnijeg Bojana Rađenovića. Veruje da će dvorana Slana bara da bude dobro ispunjena.

Ovo je kruna sezone i svesni smo koliko će to da bude teško, ali spremali smo se za velika iskušenja. Šapčani imaju odličan sastav, konstantna su nam pretnja ove sezone. U ovakvim mečevima favorit ne postoji. Publika nam je bila važan faktor u dosadašnjim pohodima i siguran sam da će nam njihova podrška značiti i dati dodatni vetar u leđa. Sada je trenutak da pokažemo da smo najbolji u državi”, rekao je nekadašnji mađarski reprezentativac, ovosezonsko pojačanje Lala iz Pančeva.

Petar Đorđić se Novosađanima priključio posle Evropskog šampionata u Nemačkoj i do sada je u dresu Vojvodine, u Super rukometnoj ligi, zabeležio 41 pogodak. Poznat po razornom šutu sa distance, iskusni levi bek se posle dugogodišnje inostrane karijere vratio u Srbiju. Iako surovi profesionalac, priznaje da mu nije svejedno što će se za trofej boriti sa timom iz svog rodnog grada.

Lagao bih kada bih rekao da mi je svejedno, ali kao profesionalac naučio sam da blokiram emocije u ovakvim situacijama. U Zorki sam trenirao gotovo svakog leta kada bih došao u Srbiju i za rodni grad me vežu najlepše uspomene, ali to je sport. Naš posao je da pobeđujemo i osvajamo trofeje. Jako poštujemo Metaloplastiku. Ko god pobedi Partizan sa deset golova razlike, mora da se poštuje. Kao tim imaju mnogo kvaliteta, ali imamo i mi. Dobro smo se pripremili i cilj je trijumf pred našim navijačima. Moramo da se skoncentrišemo na našu igru i zadatke koje nam je trener dao. Ako to uspemo, siguran sam da ćemo izaći kao pobednici iz sutrašnje utakmice”, rekao je iskusni levi bek.

Kao branilac trofeja i ekipa koja nema poraz u šampionatu, Vojvodina je favorit u finalnoj seriji, ali joj ta uloga ne predstavlja teret.

U Novom Sadu se utakmice za trofeje igraju svake godine i Vojvodina deceniju unazad vlada srpskim rukometom. Iskustvo igranja važnih mečeva je svakako na našoj strani, a kroz nastup u Evropi ove sezone tim je dodatno dobio na kvalitetu. Sa druge strane, mislim da je Metaloplastici ta pobeda nad Partizanom dala vetar u leđa. Logično je da će oni na teren izaći rasterećeniji, jer je na nama da opravdamo ulogu favorita. Igraće bez pritiska i to može da bude njihov veliki plus, ali Vojvodina ume da se nosi sa epitetom favorita i da pritisak pretvori u snagu, koja je potrebna za velike uspehe”, zaključio je Đorđić.

Trener Metaloplastike Vladana Matić prošle sezone je stigao do trećeg mesta sa klubom iz rodnog mesta, sada je već obezbeđena stepenica više, ali ne pamte se vicešampioni. Čak 36 godina Šabac čeka na krunu.

Momci rade vredno otkad sam se vratio. Za primer su. Pokušao sam da im donesem nešto novo iz druge sredine. Nadam se da sam uspeo u tome. Došli smo u situaciju da se borimo za titulu. Očekuju nas utakmice sezone. Ne treba da trošimo reči o Vojvodini. Ona ulaže mnogo više nego svi ostali, više nego svi ostali zajedno. Zato toliko dugo dominira. Mi tu dođemo kao uljezi, da pokušamo da osvojimo ono što ona čuva 10 godina. Pokušavamo da tempiramo formu kao protiv Partizana. I Novosađani su poljuljani posle gubitka Kupa. Njima je ova finalna serija pod moranjem, nama nije, nama je za uživanje”, istakao je Matić.

Iskusni levi bek Milan Dakić ulogu favorita je prepustio rivalu.

Očekujem utakmicu sa čvrstim odbranama, sa mnogo kontakata, utakmicu na mali broj golova. Mi smo u dosadašnja dva finala u Kupu Srbije i Superkupu pobedili Vojvodinu, pa verujem da će tako da bude i ovog puta. Vojvodina jeste favorit, ali ne pobeđuju uvek favoriti”, rekao je Dakić.

Mladi Vranjanac Mateja Dodić biće opasnost za Lale na desnom krilu.

“Posle mnogo godina ima priliku da titulu vratimo u Šabac. Borićemo se do poslednjeg trenutka”, obećava levoruki Dodić.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Liverpul na Enfildu, Bilbao na San Mamesu ili možda Romu na Olimpiku?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

SUPER RUKOMETNA LIGA SRBIJE - FINALE PLEJ-OFA (PRVA UTAKMICA)

Ponedeljak

19.00: (1,17) Vojvodina (12,0) Metaloplastika (6,25)

***igra se na dve dobijene



tagovi

RK VojvodinaRK PartizanRukometna superligaBoris RojevićVladan Matić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara