Navijači Makedonije (©Reuters)
Navijači Makedonije (©Reuters)

Rukometni autsajder protiv giganata: Makedonija kod kuće lovi reprezentacije sa 23 medalje

Vreme čitanja: 4min | sub. 05.11.22. | 08:57

Evropsko prvenstvo za rukometašice: U Grupa C igraju Francuska, Holandija, Rumunija i domaćin koji veruje u huk s tribina u dvorani Boris Trajkovski u Skoplju

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Skoplja)

U Skoplju, glavnom gradu Makedonije, počinje Evropsko prvenstvo (EP) za žene u rukometu. Posle 14 godina, elitni rukomet će se videti u bivšoj Jugoslaviji jer će Makedonija drugi put u istoriji biti domaćin posle 2008. i okupiće rukometni krem iz Grupe C. Žreb je želeo da Skoplje ugosti najbolju grupu ovog Evropskog prvenstva koje se pored Makedonije igra i u Sloveniji i Crnoj Gori.

Izabrane vesti

Tri reprezentacije zajedno su “teške” 23 medalje na velikim takmičenjima, a domaćin mečeva biće dvorana Boris Trajkovski. Francuska, Holandija i Rumunija su ušle u grupu sa domaćinom koji na kontinentalno okupljanje ulazi kao autsajder, ali snažno motivisan da uzme bar jedan skalp ovih rukometnih moćnika.

Makedoniju s klupe predvodi iskusni trener Ljubomir Savevski. Domaćin na ovaj rukometni događaj ulaze bez pritiska. Malo devojaka iz ovog tima ima iskustva u evropskim kupovima, da ne govorimo o EURO, pa je jasno da će biti teško da se igra na Evropskom prvenstvu, posebno sa tri rivalke poput ovih koji su oko vrha. Za razliku od ranije, kada je Makedonija igrala na evropskim i svetskim prvenstvima, sada zemlja nema svoji klub-reprezentacija.

18.00: (1,01) Francuska (25,0) Makedonija (22,0)

I pored uspeha ŽRK Vardara u Ligi šampiona u protekloj deceniji (učešće na pet F4 turnira zaredom, od 2013. do 2018.), Makedonija nije profitirala previše na reprezentativnom nivou jer od tog zvezdanog tima u koji je milione ulagao ruski biznismen Sergej Samsonenko dobila samo jedna solidna rukometašica – to je krilo Sara Ristovska (26) koja sada igra za moskovska CSKA i smatra se liderom tima. U periodu rada tima ŽRK Vardar, Ristovska je učila od jednog od najboljih krila sveta Jovanke Radičević

. Tu je i bek Leonida Gičevska (24), koja je takođe dobila šansu među seniorkama crveno-crnih, ali nije imala značajniju ulogu.

Ilustracije radi, Makedonija je pre dve decenije imala čuveni Kometal Đorđe Petrov koji je postao prvak Evrope (2002, i dalje je jedini ženski prvak iz ove zemlje) i činio okosnicu reprezentacije. Iz ovog tima su bili slavni imena kao Valentina Radulović, rukometašica sa najviše mečeva i golova za Makedoniju na EURO, zatim Indira Kastratović (članica Ol-star tima na SP 1999. i najbolji strelac SP 1997.), Natalija Todorovska (najbolji strelac na jednom meču na SP – 21 gol protiv Kameruna na SP 2005.), Klara Boeva, Angela Platon, aktuelni brend ambasador na EURO Gordana Naceva

20.30: (1,25) Holandija (10,0) Rumunija (4,90)

Kada je Makedonija 2008. bila domaćin, ostvarila je najveće rukometne rezultate na Evropskom prvenstvu, bila je sedma. Deset rukometašica iz sadašnjeg sastava Makedonije dolazi iz domaće lige, iz četiri različita kluba, najbrojniji je ŽRK Metalurg sa četiri imena, dok su sedam internacionalke.

Prvi izazov za Makedonke na ovom Evropskom prvenstvu biće duel protiv Francuske. Popularni „Les Bles“ su samo jednom posetili Skoplje i nisu se baš lepo proveli. Kao svetski prvaci na SP 2011, selekcija Francuske je 2012. doživela poraz u SRC Kale (30:27) u kvalifikacije i tom pobedom Makedonija je napravila glavni korak ka Evropskom prvenstvu 2012. u Srbiji, koje je ujedno i poslednji veliki rukometni događaj ove reprezentacije. Francuskinje na ovaj šampionat dolaze bez dve iskusne rukometašice, krilo Siraba Dembele-Pavlović (inače supruge fudbalskog golmana Igora Pavlovića) i golmana Amandin Lejno. Obe su se povukle iz rukometa posle poslednjeg Evropskog prvenstva 2020. godine. Francuska je veoma motivisana na ovom događaju, pošto je izgubila dva finala zaredom od Norveške na velikoj sceni i želi da povrati prevlast na Starom kontinentu.

18.00: (2,30) Crna Gora (8,00) Španija (1,85)

Kada je reč o Rumunkama, selekcija se dugo bori da se vrati među najbolje u Evropi. Rumunke su dugo tražile formulu za pobedu, šest puta su promenile trenera u poslednjih sedam godina, nadajući se da će im to doneti staru slavu. Većina rukometašica koje su u sadašnjem sastavu Florentina Konstantina Pere godinama imaju zajedničko iskustvo na velikoj sceni. Prvi put od 2018. Rumunija će glavnu zvezdu Kristinu Neagu imati 100% spremnu. Njena forma je od velikog značaja za ovu reprezentaciju, posebno zbog činjenice da su u grupi još osvajači medalja Francuska i Holandija, kao i motivisana Makedonija koja će sigurno želeti nešto da kaže pred domaćom publikom.

20.30: (5,60) Poljska (10,0) Nemačka (1,20)

S novim trenerom i mnogo novih i mladih igračica, i Holanđanke će pokušati da budu među najboljima na ovom Evropskom prvenstvu. Nisu uspeli da osvoje medalju 2020. godine, ali su to učinili u pet navrata na velikim takmičenjima između 2015. i 2019. godine, jedino im je nedostajala medalja na LOI-u u Riju. Glavne rukometašice u timu slavnih Lala biće Estevana Polman, Inger Smits, Antje Anđela Maleštajn, Laura Van der Hejden, a naravno – tu je adut i trener Per Johanson, nosilac srebrne medalje sa Švedskom sa Evropskog prvenstva 2010. godine.

---------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------

PIŠE: Martin TANASKOVSKI

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠICE – 1. KOLO

Petak

GRUPA A (LJUBLJANA)

Mađarska - Švajcarska 33:28 (12:14)

Norveška - Hrvatska 32:23 (16:14)

GRUPA B (CELJE)

Danska - Slovenija 26:28 (15:14)

Švedska - Srbija 27:21 (14:9)

Subota

GRUPA C (SKOPLJE)

18.00: (1,01) Francuska (25,0) Makedonija (22,0)

20.30: (1,25) Holandija (10,0) Rumunija (4,90)

GRUPA D (PODGORICA)

18.00: (2,30) Crna Gora (8,00) Španija (1,85)

20.30: (5,60) Poljska (10,0) Nemačka (1,20)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Evropsko prvenstvo u rukometuŽenska rukometna reprezentacija Makedonije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara