Đoan Kaneljas, Odin Tor Rikardson i Hrvoje Horvat (©Reuters)
Đoan Kaneljas, Odin Tor Rikardson i Hrvoje Horvat (©Reuters)

Skener Kadetena: Pilipović snaga, Rikardson daje od osam do 12 golova, Kaneljasu dozirana minutaža...

Vreme čitanja: 5min | uto. 13.02.24. | 10:32

Mladi srpski stručnjak koji radi u Pfadi Vinterturu Stevan Kurbalija za Mozzart Sport govorio o kvalitetima današnjeg rivala Vojvodine na startu druge faze Lige Evrope

Na Slanoj bari raste projekat „Evropska Vojvodina“. Srpski šampion više od decenije vlada u domaćim okvirima, a prošle godine je napravljen iskorak u međunarodnim takmičenjima osvajanjem EHF kupa. Ove sezone jače takmičenje, Liga Evrope, i odmah prolazak u drugu fazu, u Top 16.

Pred četom Borisa Rojevića u narednih mesec dana stoje dvomeči sa Kadeten Šafhuzenom i Flensburgom. Traži se jedno od prva tri mesta i prolazak u nokaut fazu. Švajcarski šampion dominira godinama kod Sajdžija. U poslednjih 18 godina osvojeno je 13 titula. Uspon i procvat tim iz Šafhauzena, grada sa samo 35.000 stanovnika, smeštenog na severu zemlje, tik uz granicu sa Nemačkom, vezan je za predsdnika kluba Đorđa Bera, preduzetnika, advokata, revizora i univerzitetskog profesora.

Izabrane vesti

Dubok trag u ovom klubu ostavio je nekadašnji reprezentativac Srbije, Jagodinac Aleksandar Stojanović, koji je boje ovog kluba nosio od 2009. do 2016. I sada sa 40 godina je aktivan. Prošle godine je igrao u Goču, a sada je član Rudara iz Kostolaca i igra u drugom rangu srpskog rukometa.

Na kormilu ovog tima od proteklog leta sedi nekadašnji selektor Hrvatske Hrvoje Horvat, koji je iz Veclara došao u Kadeten, a pre toga je sedeo na klupi Neksea iz Našica. Prva zvezda tima je iskusni španski reprezentativac Đoan Kaneljas koji je bogatoj karijeri igrao za najveće klubove na svetu - Sjudad Real, Barselonu, Kil, Vardar, PIK Seged, a već nekoliko godina je stanovnik Šafhauzena.

Kadeten ima najveći budžet u Švajcarskoj, koji se kreće od 3.500.000 do 4.000.000 evra. Ove sezone u šampionatu ima osam bodova više od Kriens Lucerna i sigurno će imati pol-poziciju pred plej-of.

18.45: (1,30) Kadeten Šafhauzen (9,00) Vojvodina (4,40)

Ko su najbolji igrač Kadetena, kako igraju, gde su šanse Vojvodine, za čitaoce Mozzart Sporta je približio mladi srpski stručnjak Stevan Kurbalija koji je 15 godina stanovnik Švajcarske. Posle igračke karijere ostao je u rukometu, pomoćnik je nekadašnjem saigrača iz Crvene zvezde Goranu Cvetkovića u Pfadi Vinterturu, vodi drugi tim u najvećem klubu u zemlji Sajdžija, kao i mlađe kategorije.

Kadeten je poslednjih godina najbolji tim u Švajcarskoj. Ima najveći budžet, poslednjih desetak godina samo su Pfadi Vintertur i Tun uspeli da uzmu titule pored tima iz Šafhauzena. Vidim da i Vojvodina ima problema s povredama. I Kadeten ove sezone nije kompletan. Tokom zime je stigao desni bek Patrik Martinović iz grčkog AEK-a. On je igrao proteklog vikenda u prvenstvu. Tek je došao, pa nije imao veliku minutažu i doprinos. Sandro Obranović je napustio tim ove zime. Bilo je i ranije najava da će na leto da ode, ali je pre nekoliko nedelja napustio Kadeten. Ima problem rival Vojvodine na poziciji desnog beka, tu je najtanji, pa često levi bek, Poljak Arijel Pjetrašik, prinudno igra na toj poziciji“, rekao je Kurbalija.

Povrede muče i švajcarskog šampiona.

Najbolji igrač tima, srednji bek Nemac Torben Matken je odsutan. On je operisao lakat i nema ga duže vreme. Takođe, tešku povredu je zadobio desni bek, Mađar Donat Bartok. Mogao bi da se vrati u finišu sezone. Naravno, najveće ime je Španac Đoan Kaneljas. On ima doziranu minutažu ove sezone. Igra 10-15 minuta, po potrebi. Sigurno da neće ni protiv Vojvodine da igra duže, sigurno ne više od 30 minuta“.

Stevan Kurbalija (©instagram.com/deuringphotography)Stevan Kurbalija (©instagram.com/deuringphotography)

Kurbalija posebno apostrofira golmana Kristiana Pilipovića, koji je bio četvrti izbor Hrvatske kod sada već bivšeg selektora Gorana Perkovca. Prednost su imali Filip Ivić i mladi tandem Dominik Kuzmanović i Matej Mandić.

Pilipović je velika snaga Kadetena. Ako dobro krene, u stanju je sam da donese pobede. Ume da bude spektakularan na golu. Igrači ga se ovde plaše u Švajcarskoj. Veoma je bitno da se ne razbrani na početku meča. Na srednjem beku je švajcarski reprezentativac Mehdi Ben Romdane. On je poreklom iz Tunisa. Nezgodan je za čuvanje, za skauting. Ima 22 godine, nije nešto visok, ali je pravi atleta. Na levom beku je Poljak Arijel Pjotrašik. On je klasičan šuter, ume da se podigne sa 11-12 metara. Tu je na levom beku i Luka Maroš. Zbog situacije na desnoj strani terena, kada Maroš igra levog, onda je Pjetrašik na desnom“.

Najbolji strelac tima je desno krilo Odin Tor Rikardson, islandski reprzentativac koji se na Evroskom prvenstvu u Nemačkoj istakao atraktivnim golovima iza leđa. Međutim, njega nije bilo za vikend, kada je pobeđen u gostima Krojclingen, ali se očekuje da istrči danas na teren protiv srpskog šampiona.

Vidim da je igrao u Kupu pre desetak dana protiv Sankt Galena, da je dao sedam golova iz penala i dva iz igre. Rikardson postiže od osam do 12 pogodaka po meču. Pravi je golgeter, šutira sedmerce, daje lake golove iz kontre, kao i svi Skandinavci ume da postiže pogotke iz malog ugla. Ne znam da li je povređen ili ne, zašto nije igrao za vikend, ali Kadeten s njim ili bez njega nije isti tim“.

Hrvoje Horvat uglavom igra odbranu 6-0, mada ume da koristi i 5-1.

Nisam video da su često igrali sedam na šest u napadu. U odbrani je uglavom 6-0, mada je bilo i 5-1, kada je Austrijanac Lukas Herbuger igrao isturenijeg. On uvek igra sa mnogo emocija, nekada i grublje, često dobija isključenja. Može sa Kadetenom da se igra, nije nepobediv. Sigurno da su i ove povrede Vojvodinu oslabile, ali mislim da Novosađani mogu da pariraju u Šafhauzenu".

20.45: (1,17) Flensburg (12,0) Silkeborg (6,25)

Kadeten igra u prelepoj dvorani BBC Arena koja prima 3.500 gledalaca, ali koja je retko kada puna.

Kada je dolazio Flensburg bila je puna, a ovako u domaćem šampionatu nema tu više od 500-600 gledalaca. Nije Vojvodina magnet, kao što su nemački klubovi ili Barselona recimo, pa ne očekujem više od 1.000 ljudi. Neće to biti velika prednost za Kadeten“, zaključio je analizu švajcarskog šampiona Kurbalija.

LIGA EVROPE, DRUGA FAZA – 1. KOLO

Utorak

GRUPA 1

18.45: (2,30) Hanover (8,00) Nant (1,85)

20.45: (5,20) Gornjik Zabrže (11,0) Rajn Nekar Leven (1,22)

GRUPA 2

18.45: (1,30) Skjern (9,00) Gorenje (4,40)

18.45: (1,30) Nekse (9,00) Savehof (4,40)

GRUPA 3

18.45: (1,30) Kadeten Šafhauzen (9,00) Vojvodina (4,40)

20.45: (1,17) Flensburg (12,0) Silkeborg (6,25)

GRUPA 4

18.45: (4,90) Konstanca (10,0) Fukse Berlin (1,25)

20.45: (2,35) Sporting Lisabon (8,00) Dinamo Bukurešt (1,80)

***kvote su podložne promenama


tagovi

RK VojvodinaStevan KurbalijaRukometna Liga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara