Vladimir Cupara, Momir Ilić i Dragan Pešmalbek (©Reuters)
Vladimir Cupara, Momir Ilić i Dragan Pešmalbek (©Reuters)

Slatka osveta Vesprema: Ilićeva doktorska disertacija, titula za Cuparu i Pešmalbeka

Vreme čitanja: 3min | pet. 09.06.23. | 22:42

Najbogatiji klub na svetu spasao sezonu krunom u Mađarskoj. U majstorici finala šampionata naših severnih suseda tim iz gradića u blizini jezera Balaton dobio PIK Seged u gostima sa 31:27

Ipak se okreće. Prošle sezone je PIK Seged slavio titulu na terenu ljutog rivala, ali slatka osveta Vespema koji je osvojio 27. titulu šampiona Mađarske, prvu posle četiri godine. Tim Momira Ilića je u majstorici pobedio ljutog rivala u Segedinu sa 31:27 (12:14).

Preokrenuo je Vesprem ovu finalnu seriju posle vođstva ekipe iz Segedina, vezao dve pobede i na kraju spasao sezonu, koja je pretila da bude potpuno promašena. Srpski stručnjak Momir Ilić u drugoj sezoni na klupi tima osvojio je premijernu krunu šampiona Mađarske.

Izabrane vesti

U ovoj finalnoj seriji napravio je rez. Umesto indisponiranog španskog golmana Rodriga Koralesa, šansu je dao srpskom reprezentativcu Vladimiru Cuparu, veću minutažu u napadu imao je i Dragan Pešmalbek, promenio je oba krila, umesto Manuela Štrleka i Gašpera Marguča ubacio u vatru Islanđanina Bjarkija Mar Elisona i Belorusa Mikitu Vailupaua koji su bili fantastični u majstorici. Šansu je dobio i Srbin sa mađarskim pasošem Zoran Ilić na desnom beku, dok je Nedim Remili igrao više kao organizator igre.

Belorus Vailupau je postigao devet golova, a Elison šest. Fenomenalan je bio danski superstar Rasmus Lauge koji je dokazao da je rukometaš za velike utakmice. Iskusni srednji bek, koji je bio junak finala Svetskog prvenstva u Stokholmu početkom godine, kada je bilo najvažnije preuzeo je stvar u svoje ruke i sa pet golova dao veliki doprinos trijumfu svog tima. Sa kapitenskom trakom je podigao trofej za šampiona Mađarske i oprostio se od kluba. Karijeru nastavlja u domovini, u Silkeborgu.

Nedelja, 15.30: (5,60) Gepingen (11,0) Kil (1,20)

Vladimir Cupara je imao pet odbrana, ali svaka je bila zlata vredna. Postigao je opet pogodak od svog gola, kada je u 49. minutu odlepio svoj tim na +4 – 24:20. To je i prelomilo utakmicu kao pre četiri dana, kada je takođe uspeo da zatrese mreže i saigračima ulije injekciju samopouzdanja. Imao je PIK Seged prednost od 16:12 na startu drugog poluvremena, ali je Ilićev tim odigrao fantastično poslednjih 20 minuta i stigao do krune skinuvši s trona ljutog rivala iz grada u blizini Srbije.

Dragan Pešmalbek je postigao dva gola. Kod domaćina, po pet pogodaka delo su krila Marija Šoštarića i Aleksandra Blonca. Opet je zakazao Slovenac Dean Bombač, kao i golman Roland Mikler. Mirko Alilović je imao šest odbrana. Nije bilo u timu iz Segedina srpskog reprezentativca Bogdana Radivojevića koji napušta ekipu iz Segedina posle četiri godine.

Vesprem je osvojio duplu krunu. U Ligi šampiona nije uspeo da ode na završni turnir u Kelnu. Stao je u četvrtfinalu u dvomeču od vicešampiona Evrope, poljskog Kjelcea. Naredne sezone oba tima očekuju rekonstrukcija. Vesprem će biti pakleno jak. Stižu Ludovik Fabregas iz Barselone, Lukas Sandel iz Olborga, Sergej Kosorotov iz Visle Plock, Agustin Kasado iz Melsungena i Ugo Deska iz Monpeljea za novi napad na trofej Lige šampiona koji još nije osvojio najbogatiji klub na svetu.

Mađarski prvak je obezbedio mesto u evroeliti naredne sezone, dok će i PIK Seged verovatno da dobije specijalnu pozivnicu za učešće u EHF Ligi šampiona.

Tim iz Segedina će takođe da napusti veliki broj igrača, a posle skoro decenije na kormilu odlazi i španski stručnjak Huan Karlos Pastor i njegov pomoćnik Marko Krivokapić.

Pešmalbek i Cupara i naredne sezone bi trebalo da ostanu u redovima mađarskog osvajača duple krune.

MAĐARSKA – FINALE PLEJ-OFA (MAJSTORICA)

Petak

PIK Seged – Vesprem 27:31 (14:12), u seriji 1:2


tagovi

Momir IlićDragan PešmalbekVladimir CuparaVespremPik SegedBogdan Radivojević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara