Tom Brejdi i Eron Rodžers (@Reuters)
Tom Brejdi i Eron Rodžers (@Reuters)

Spektakl u Tampi: Brejdi VS Rodžers

Vreme čitanja: 6min | ned. 18.10.20. | 08:11

Duel dvojice budućih članova Kuće slavnih u epicentru šestog vikenda NFL šampionata. Derbi divizijskih rivala u Pitsburgu i San Francisku

Pre nekoliko godina večito pitanje u Americi je bilo, ko je bolji – Tom Brejdi ili Eron Rodžers? Jedan ima šest Superboul titula, drugi samo jednu, jedan je bio deo sistema Nju Inglanda, drugi čovek-tim u Grin Beju. Vremena su se promenila. Sada su Patrik Mahoms i Rasel Vilson dvojica najboljih kvoterbekova lige, Brejdi i Rodžers su veterani, ali daleko od toga da su rekli poslednju reč. Obojica odlično vode svoje ekipe u ovom NFL šampionatu.

Brejdi je stigao u novi tim, Tampa Bej. I dalje se Bakanirsi traže, igraju toplo-hladno, ali nema sumnje da je pitanje vremena kada će eksplozivni napad Bakanirsa da proradi. Pekersi igraju fantastično, imaju savršeni skor 4-0, a Rodžers je na startu ove sezone podsetio na najbolje dane od pre nekoliko godina, kada je bio napast za protivničke odbrane. Grin Bej u proseku postiže najviše poena u ligi, čak 38. Uspeh je tim veći, ak se zna da poslednje dve utakmice nije igrao najbolji risiver tima Devonte Adams. Tim iz Viskonsina je imao slobodnu nedelju, 14 dana je imao vremena da se pripremi za duel na stadionu koji bi trebalo početkom februara da bude domaćin Superboula. Obe franšize imaju ambicije da se nađu u meču za trofej Vinsa Lombardija.

Izabrane vesti

Sjajni Devonte Adams vraća večeras (22.25) u tim Pekersa u najzanimljivijem meču šestog vikenda. Fali mladi hvatač Alen Lazard, s kojim je Rodžers uspostavio odličnu saradnju na startu sezone. On je operisan i neće ga biti na terenu još nekoliko nedelja. Problem za Brejdija u prvih pet nedelja je bio što nije mogao da računa na 100 odsto spreman udarni tandem risivera, Majka Evansa i Krisa Kodvina. Obojica su bila rovita, ali bi konačno mogli da budu glavno oružje legendarnog kvoterbeka.

Očekuje se meč na veliki broj poena, revolveraški obračun Brejdija i Rodžersa. Ni odbrane ova dva tima nisu za potcenjivanje, pogotovo prednja linije edž rašera i lajnbekera. S jedna strane Šek Beret, Ndamukong Su i Džejson Pjer Pol vršiće pritisak na Erona Rodžersa, dok su Zaderijus i Preston Smit (nisu braća) zaduženi da prave pritisak na Brejdija.

Grin Bej je prijatno iznenadio na startu sezone. U drugoj godini na klupi, mladi stručnjak Met Lefler posložio je tim koji izgleda odlično. Rodžers ima 13 tačdaun pasova, bez presečene lopte. Pekersi su jedini tim u ligi koji nije izgubio loptu dosad. Rodžers igra sigurno, precizno, našao je odličnu konekciju sa tajt endom Robertom Tonijenom. Gosti iz Viskonsina su blagi favoriti, ali vreme je za Tampu da pokaže da je spremna da se bori za titulu u diviziji, ali i konferenciji. Očekuje se da će u nastavku sezone više da bude uključen u igru Rob Gronkovski. Dosad je bio nevidljiv, pre svega zadužen za blokiranja, ali snaga jednog od najboljih tajt endova svih vremena mogllo bi da bude ubojito oružje Tampe u nastavku šampionata.

Derbi Severa AFC-a igra se na Hajnc fildu. Pitsburg dočekuje Klivlend (19.00). Oba tima su fantastična na startu sezone i vodiće veliku bitku sa Baltimorom za čelo u jednoj od najjačih divizija u ligi. Stilersi imaju skor 4-0. Vratio se ove sezone veteran na poziciji kvoterbeka Ben Rotlisberger posle teške operacije lakta. Popularni Big Ben sjajno vodi napad Stilersa. Ne greši mnogo. Osim Džu Džu Šuster Smita našao je novu metu, ruki risivera Čejsa Klejpula. Kanađanin je prošle nedelje protiv Filadelfije u derbiju Pensilvanije imao čak četiri tačdauna. Braunsi su na 4-1 i posle dugo godina konačno su kandidati za plej-of.

Prethodne nedelje je sve bolji Odel Bekam imao problema. Bio je bolestan, testiran je na virus korona, ali je bio negativan, pa će igrati u Pitsburgu. I Bejker Mejfild, kvoterbek gostiju, imao je problema sa prstom bacačke desne ruke, pa je trenirao smanjenim intezitetom, ali je i on spreman za meč. Domaćin ima ulogu favorita. Odbrana Stilersa je jedna od boljih u ligi, posebno Čelični imaju odličan "pes raš" i tu bi moglo da bude dosta problema za Klivlend. Bad Dupri, Kemeron Hejvord i Ti Džej Vot vršiće kostantan pritisak na Mejfilda, koji zna da popusti kada nema dovoljno vremena "u džepu".

Prošlosezonski učesnuk Superboula, San Francusko, desetkovan je povredama na startu sezone, posebno u odbrani. Prošle nedelje je demoliran od Majamija u Kaliforniji (17:43). Rajan Ficpatrik radio je šta je hteo sa povredama skrhanom defanzivom Fortinajnersa. Protiv Dolfinsa u tim se vratio Džimi Garopolo posle dve nedelje pauze, ali je bio očajan, nedovoljno oporavljen, pa je na poluvremenu zamenjen. Trener Kajl Šenehan rekao je da će Džimi Dži da predvodi napad svog tima u divizijskom dvoboju protiv Los Anđeles Remsa u ponedeljak (02.25) u udarnom teminu „preko bare“. San Francisko je sva tri poraza doživeo na svom terenu. Remsi imaju 4-1 i dolaze kao favoriti. Ipak, vreme je da domaćin krene. Napad je sada kompletan. Oporavili su se Džordž Kitl, Dibo Semjuel i Rahim Mostert, udarni trio prošle sezone, kada je osvojena konferencija NFC i igran Superboul u Majamiju (poraz od Kanzasa).

Kem Njuton (@Reuters)Kem Njuton (@Reuters)

Nju Igland je prethodnih nedelja imao mnogo problema sa virusom korona. Oporavili su se Kem Njuton i najbolji defanzivac lige prošle sezone, kornerbek Stefon Gilmor. Obojica bi trebalo da budu u timu, ali nova tri igrača Petriotsa su u karantinu pošto im je test bio pozitivan, a to su raning bek Soni Mišel, gard Šejk Mejson i defanzivni end Derek Rivers. Na Foksboro danas (19.00) dolazi povredama oslabljeni Denver. Pitanje je da li će Dru Lok, kvoterbek Bronkosa da se vrati u tim. On je pauzirao tri nedelje zbog povrede ramena koju je zadobio drugog vikenda u Pitsburgu.

Na startu sezone je tim iz Kolorada ostao bez prvog risivera Kortlenda Satona. Povređen je bio i ranimng bek Filip Lindzi, a u u Bostonu neće biti prvog trkača tima Melvina Gordona. Super Kem se vraća u tim Nju Inlganda, koji na svom terenu ove sezone ima obe pobede. Očekuje se siguran trijumf Petriotsa i nastavak potere za liderom Istoka AFC-a Bafalom, koji u ponedeljak (23.00) dočekuje šampiona Kanzas.

Atlanta je pose užasnog starta sa pet vezanih poraza semenila trenera Dena Kvina i generalnog menadžera Dimitrofa. Falkonsi su u rasulu, odbrana je najgora u ligi pored Dalasove, a ni napad sa Metom Rajanom i Hulijom Džonsom nije više tako eksplozivan. Ekipa iz Džordžije ide u Mineapolis (19.00) Vajkinzima, koji takođe jure poslednji voz da ostanu u bici za doigravanje. Domaćin ima samo jedan trijumf. Prošle nedelje ih je Rasel Vilson dobio u trileru u Sijetlu. Minesota je ostala bez startnog raning beka Delvina Kuka, pa će loptu da nosi rezervni trkač Aleksandr Metison.

Očajni Džajantsi protiv Vašingtona jure priv trijumf u sezoni, dok su Majami i Indijanapolis favoriti na svom terenima protiv Džetsa, odnosno Sinsinati Bengalsa. Neizvestan duel nas očekuje u Šarlotu. Na noge odličnoj Karolini (19.00), koja ima tri uzastopna trijumfa, stiže Čikago sa Nikom Folsom. Odbrana Bersa predvođena Kalilom Mekom je sve bolja i mogla bi da bude tas na vagi za prekid serije Pantersa.

Detroit mora da slavi u Džeksonvilu ako želi da ostane u igri za plej-of. Drma se klupa i treneru Lajonsa Metu Patriši, nekadašnjem defanzivnom koordinatoru Nju Inglanda. Lajonsi su poznati po tome da dobro krenu, ali nikako ne uspevaju da zadrže visoku prednost. Napad sa Metju Stafordom izgleda mnogo bolji od onog koji predvodi Gardner Minšu, kvoterbek Džeguarsa.

Balitmor bi trebalo da se prošeta Fialdelfijom protiv užanih Iglsa. Mnogo problema s povredama imaju domaćini, posebno u ofanzivnoj liniji, pa je Karson Venc meta čestih „sekova“. U napadu i dalje ne može da računa na dvojicu veterana na pozicijama risivera, Dešona Džeksona i Olšona Džefrija.

Ove sezone u ligi pada 25 odsto više poena nego prethodnih 20 godina. U odnosu na prošli šampionat za 20 odsto su napadi ubojitiji. U prvih pet kola NFL u proseku dolazi 52 poena. Dosuđuje se mnogo manje ofanzivnih prekršaja što je glavni razlog za veliki broj poena.

NFL – ŠESTI VIKEND

Nedelja

19.00: (1,80) Karolina (13,0) Čikago (2,20)

19.00: (1,30) Indijanapolis (15,0) Sinsinati (4,00)

19.00: (2,55) Džeksonvil (14,0) Detroit (1,60)

19.00: (1,55) Minesota (14,0) Atlanta (2,70)

19.00: (1,30) Nju Ingland (15,0) Denver (4,00)

19.00: (1,70) Njujork Džajants (13,0) Vašington (2,40)

19.00: (6,50) Filadelfija (16,0) Baltimor (1,15)

19.00: (1,60) Pitsburg (14,0) Klivlend (2,55)

19.00: (1,55) Tenesi (14,0) Hjuston (2,70)

22.05: (1,25) Majami (15,0) Njujork Džets (4,60)

22.25: (2,20) Tampa Bej (13,0) Grin Bej (1,80)

Ponedeljak

02.20: (2,40) San Francisko (13,0) Los Anđeles Rems (1,70)

23.00: (2,70) Bafalo (14,0) Kanzas (1,55)

Utorak

02.15: (2,20) Dalas (13,0) Arizona (1,80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

NFL ligaNFLamerički fudbalNju Ingland PetriotsGrin Bej PakersTampa BejTom BrejdiEron RodžersDenver BronkosKlivlend BraunsPitsburg Stilers

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara