Dragan Pešmalbek (©Starsport)
Dragan Pešmalbek (©Starsport)

Srpski cunami u Celju: Bombarder Đorđić, profesor Kukić - Orlovi na pragu SP

Vreme čitanja: 4min | sre. 13.04.22. | 21:35

Rukometaši Srbije pobedili domaćina Sloveniju sa 34:31 u prvom meču baraža. Revanš za tri dana u Kragujevcu. Nije bilo slabog mesta u našoj selekciji

Srpska lekcija Slovencima za muk u dvorani Zlatorog. Mogu Orlovi mnogo kad su kompletni, kad su svi zdravi. To smo videli u Celju. Rukometaši Srbije na pragu su plasmana na Svetsko prvenstvo u Poljskoj i Švedskoj naredne godine. U prvom meču baraža, četa Tonija Đerone pobedila je Sloveniju sa 34:31 i s lepom prednošću stiže u Kragujevac na revanš za tri dana (18.00).

Odigrala je naša selekcija možda i bolje nego na početku mandata španskog stručnjaka na klupi Orlova, kada je pobeđena Francuska u Zrenjaninu u kvalifikacijama za EP uz januaru 2021. godine. Petar Đorđić je činio čuda u napadu, potvrdio da igra u životnoj formi. Šutevima sa 10-11 metara je razbijao domaću selekciju. Lazar Kukić je odigrao profesorski, pokazao da je vođa ove generacije, a odličan je bio i Miloš Orbović. Sjajne role imali su i pivotmeni Mijailo Marsenić i Dragan Pešmalbek, kao i desno krilo Bogdan Radivojević, uz stuba odbrane Iliju Abutovića. Nije bilo slabog mesta u našoj reprezentaciji.

Izabrane vesti

Plesali su Orlovi na parketu i pokazali da je krah na Evropskom prvenstvu bio plod bolesti naših ključnih igrača. Možda je pobeda mogla da bude i ubedljivija, imali smo i +7 početkom drugog poluvremena, ali trijumfu se u zube ne gleda. U finišu, odbrana je posustala posle crvenog kartona Ilije Abutovića (tri isključenja), pa su domaćini smanjili na, za njih, prihvatljivih – 3 pred revanš u Kragujevcu.

Odigrala je Srbija poluvreme iz snova u Celju. Četa Tonija Đerone perfektno je funkcionisala u prvih 30 minuta. Napad je bio kao švajcarski sat. Povratkom u selekciju Petra Đorđića (nije ga bilo u ključnim mečevima na EP u Segedinu zbog korona virusa) dobili su Orlovi ubojitog šutera. Odlično je počeo meč Miloš Orbović na desnom beku, a onda je na scenu stupio tandem lisabonske Benfike, Petar Đorđić i Lazar Kukić.

Odapeo je projektile „Paša“ Đorđić, a golmani domaće selekcije nisu ni videli lopte. Postigao je srpski bombarder šest golova u prvih 30 minuta. I krila su bila odlična, posebno Bogdan Radivojević. Igralo se gol za gol do poslednjih pet minuta, a onda je Srbija napravila seriju 6:1 i u poslednji minut prvog dela meča ušla sa +5 – 20:15.

Imala je naša selekcija i napad za +6, ali kazna stiže u poslednjem napadu. Dejan Milosavljev je odbranio čak tri sedmerca Marguču, Dolencu i Bombaču. Probleme na startu meča pravio nam je levi bek Segeda Borut Mačkovšek, kasnije se razigrao i srednji bek Dean Bombač.

Napad je bio bolji deo Srbije, dok je odbrana na momente bila granitna. Nije uspeo Milosavljev da skine šuteve sa distance, ali je unosio nervozu četi Uroša Zormana odbranjenim penalima. Imao je i jednu fenomenalnu intervenciju iz kontre, kada je skinuo zicer Mačkovšeku.

Bogdan Radivojević (©Starsport)Bogdan Radivojević (©Starsport)

U nastavku se očekivao odgovor Slovenije, ali je Srbija odigrala još bolje na startu drugog poluvremena. Promenio je Đerona krila, šansu dobili i Darko Đukić i Vanja Ilić, dok je na gol stao Vladimir Cupara. Napad je i dalje bio sjajan, a odbrana mnogo bolja nego u prvih 30 minuta.

Mirno, staloženo u napadu, igrala je četa Tonija Đerone. Domaćin je bio nervozan, pokušao je brzim centrom da stigne veliku prednost, ali ništa nisu mogli Bombač i drugovi. Srbija je očitala lekciju četvrtoj selekciji Evrope pre samo dve godine. Gol Petra Đorđića iz sedmerca, Srbija je imala najveću prednost + 6 – 23:17 u 36. minutu. Odbrana sa Ilijom Abutovićem je tada bila fenomenalna.

Prednost je rasla iz minuta u minut. U 39. minutu, bilo je i +7 – 26:19. Navijači su počeli da zvižde izabranicima Uroša Zormana, koji nisu znali šta ih je snašlo od srpskog cunamija. Posle tajm-auta, zaigrali su domaćini bolje, probudila se i publika, ali pitanje pobednika se nije postavljalo. Smanjili su domaćini na +4 – 24:28 posle neopreznog isključenja Borzaša u 49. minutu. Imao je Marguč i zicer za -3, ali mu je saigrač iz Vesprema Vladimir Cupara odbranio udarac sa šest metara, a u sledećem napadu Marsenić je zaustavio mini seriju Slovenaca.

U finišu se razigralo desno krilo Blaž Janc, smanjio ubedljivu prednost gostiju, a konačnih 31:34 postavio je iskusni pivotmen Žvižej koji je menjao povređenog Blaža Blagotinšeka.

Revanš nije formalnost, Slovenija je skup odličnih individualaca, ali ako Orlovi budu odigrali približno ovako i za tri dana, crno se piše Sloveniji.

PRVI MEČ BARAŽA ZA PLASMAN NA SP

SLOVENIJA – SRBIJA 31:34 (16:20)

CELJE – Dvorana Zaltorog. Sudije: Stark i Stefan (Rumunija). Sedmerci: Slovenija 6 (3), Srbija 7 (4). Isključenja: Slovenija 6, Srbija 12 minuta. Isključenje: Ilija Abutović u 55. minutu.

SLOVENIJA: Ferlin (osam odbrana), Henigman, Marguč, Janc 7, Dolenac 1, Cingesar 2, Cehte, Kodrin, Gaber 2, Zarabec 2, Žvižej 1, Bombač 8, Mačkovšek 7, Vlah 1, Suholežnik, Baznik.

SRBIJA: Milosavljev (sedam odbrana, tri sedmerca), Borzaš 1, Sretenović, Đukić 1, Abutović, Radivojević 3, N. Ilić 2, Pešmalbek 3, V. Ilić 2, Kukić 6, Nikolić 1, Marsenić 4 , Orbović 3, Đorđić 8, Cupara (četiri odbrane).


BARAŽ ZA SVETSKO PRVENSTVO RUKOMETAŠA – PRVE UTAKMICE

Sreda

Austrija - Island 30:34 (13:18)

Finska - Hrvatska 21:34 (9:16)

Izrael - Mađarska 32:33 (18:17)

Grčka - Crna Gora 25:23 (15:10)

Nemačka - Farska Ostrva 34:26 (17:11)

Slovenija - Srbija 31:34 (16:20)

Češka - Makedonija 24:24 (10:13)

Četvrtak

20.00: (1,35) Portugalija (8,00) Holandija (4,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Toni ĐeronaRukometna reprezentacija SrbijeRukometna reprezentacija SlovenijePetar Đorđić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara