Miloš Vasić (©MN Press)
Miloš Vasić (©MN Press)

Subotić i Basara odveli Zvezdu u finale! Novi Beograd će braniti titulu, Partizanova deca bez snage za novi podvig

Vreme čitanja: 3min | sre. 03.05.23. | 21:36

Radnički posle dve godine završio takmičenje u Superligi Srbije već u polufinalu...

Sve isto kao u Kupu Srbije, za novi domaći trofej opet će se boriti Novi Beograd i Crvena zvezda!

Prednost domaćeg terena u polufinalnoj seriji srpskog prvenstva ispostavila se kao ključna. Svi su uspeli da odbrane bazen, da pokažu da su na svom uporištu duplo jači. Novobeogradski klub je zaustavio Partizan, dok je Crvena zvezda preko Radničkog izborila prvo finale posle pet godina.

Izabrane vesti

Našao se Novi Beograd u nezahvalnoj situaciji posle dva izgubljena trofeja. Nije uspeo u Kupu Srbije da se domogne pehara, ni u Jadranskoj ligi da odbrani titulu, a na sve to Partizanova deca sela su mu na kičmu u polufinalu Superlige Srbije.

Crno-beli su na “Banjici” srušili aktuelnog srpskog šampiona i stavili ga na svojevrsan ispit. Morao je Novi Beograd u majstorici da pobedi samoga sebe, a to mu je često bio najveći problem. Ne i ovoga puta! Kvalitet je isplivao na površinu, probila je četa Živka Gocića mentalnu barijeru i sprečila mladi i poletni tim Parnog valjka da na senzacionalan način uđe u finale – 18:10.

Nemestio je novobeogradski sastav glavu za, neočekivano, utakmicu sezone. Na talonu je bila titula prvaka države, a momci Miloša Korolije bili su gladni dokazivanja i novog skalpa. Pravio je Partizan probleme domaćinu u majstorici, čak i vodio, ali za razliku od druge utakmice u seriji nije uspeo da uvede meč u dramatičnu završnicu.

Ovoga puta znatno više se pitao Novi Beograd, sasekao je krila u ranoj fazi gostima i nije im dopustio da ponovo uzlete. Živko Gocić je namestio glavu ekipi, daleko bolje odreagovao je srpski šampion na svaku pretnju, a mladi strateg je izvukao štih iz rukava u vidu Đorđa Vučinića. Spakovao je četiri gola i bio najefikasniji akter na meču.

Bitnu ulogu u fazi napada kod domaćina odigrali su Nikola Jakšić i Strahinja Rašović, postigli su tri gola, koliko je za Partizan dao i Petar Smiljević. Međutim, u majstorici crno-beli nisu imali još teške artiljerije.

Izostala je drama na Novom Beogradu, ali nije na Dorćolu. Nije baš mogla glatko Crvena zvezda da prođe do novog finala u domaćim takmičenjima, ali je krajnji cilj ispunila. Crveno-beli su na pogodn Ivana Basare okrenuli Kragujevčane, da bi im udarce od kojih se nisu oporavili u završnici zadao Gavril Subotić – 12:8.

Preporođeni su crveno-beli od ulaska u novu godinu, pronašao je Aleksandar Filipović žicu ekipi i treba očekivati spektakularno finale Superlige Srbije. Bio je Radnički oslabljen neigranjem Josipa Vrlića, koji je zbog loma vilice završio sezonu, ali je uspeo da natera Beograđane da izvuku maksimum, kako bi ponovo stali na crtu Novom Beogradu.

Radnički će tako posle tri godine završiti sezonu bez ijednog trofeja i predstoji mu velika letnja rekonstrukcija, a Crvenoj zvezdi bitka za prvu titulu posle devet godina i najuspešnijeg razdoblja u klupskoj istoriji. Igrali su crveno-beli pre pet sezona za trofej u Šapcu, pali su u majstorici i produžili post…

Sada će udariti na šampiona i obema ekipama i te kako neće manjkati motiva. Novi Beograd će želeti da se revanšira za poraz u finalu kupa, a crveno-beli da dokažu da ništa nije bila slučajnost. Radnički se u majstorici nosio sa timom Aleksandra Filipovića tri četvrtine, imao je i dva gola prednosti posle gola Miloša Ćuka, a onda je na scenu stupio Ivan Basara.

Svezao je tri gola, crveno-beli su blic-krigom okrenuli Kragujevčane i zaveslali ka pobedi. Miloš Ćuk je održavao Radnički u igri, ali kada je Gavril Subotić ispalio dva precizna hica – sve je bilo gotovo. Upravo su Subotić i Basara, uz Marka Radovića, bili najefikasniji kod Zvezde sa tri gola. Dok je Ćuk sa jednim više bio zaslužan za polovinu pogodaka ekipe Uroša Stevanovića.

POLUFINALE PLEJ-OFA, MAJSTORICE:

Novi Beograd – Partizan 18:10 /2:1 u seriji/

Crvena zvezda Radnički Kragujevac 12:8 /2:1 u seriji/


tagovi

Superliga Srbije u vaterpoluVK PartizanVK Crvena zvezdaVK Novi BeogradVK Radnički

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara