Sve je isto, samo Toma nema: Pola lige bi da skine s trona Mahomsa i Čifse

Vreme čitanja: 35min | čet. 07.09.23. | 08:21

Mečom u Kanzasu noćas (02.20) počinje nova sezona u omiljenom sportu Amerikanaca. Prošlogodišnji učesnici Superboula, Kanzas i Filadelfija, najveći favoriti. Lombardijev trofej napadaju i Bafalo, Sinsinati, možda i San Francisko, Dalas, Baltimor, Čardžersi, Džetsi, Džeksonvil... Arizona, Hjuston, Vašington i Indijanapolis autsajderi. Odlazak legende u penziju i prelazak Erona Rodžersa iz hladne tundre Viskonsina u Njujork najveće priče između dve sezone

Lionel Mesi je na trenutak pomutio slavu fudbalu (američkom fudbalu za ostatak sveta), pratio se svaki korak Argentinca u novom klubu, Interu iz Majamija, ali narednih pet meseci Amerima će biti u mislima samo njihov omiljeni sport. Kreće ludilo „preko bare“, počinje NFL. Himnom „Prelepa Amerika“ noćas (02.20) u Kanzasu, gde na noge šampionskoj ekipi Čifsa stižu Detroit Lajonsi, počinje bitka za Lombardijev trofej, najvažniji sportski pehar u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sinonim za ovaj sport, veliki, najveći, G.O.A.T. Tom Brejdi rekao je zbogom posle 23 godine. Otišao je u zasluženu penziju sa sedam prstenova, šest u dresu Nju Inglandu i jednim u Tampa Bej Bakanirsima. Proći će godine, verovatno i decenije, kada će ga neko skinuti sa trona. Nepodeljeno je mišljenje da je legendarni kvoterbek najbolji igrač svih vremena u NFL-u. U SAD samo Majkl Džordan i Mohamed Ali mogu da ide u istoj rečenici sa Tomom Brejdijem.

Izabrane vesti

Najveći transfer između dve sezone je prelazak Erona Rodžersa iz Grin Bej Pekersa u Njujork Džetse. Veteran je ledenu tundru Viskonsina zamenio za blještavilo Velike jabuke. Dolazi u gubitnčku franšizu, koja je osuđena na neuspehe poslednje decenije. Iako ima 40 godina, i iza sebe ima najgoru sezonu u karijeri (nije odveo Pekerse u plej-of), Rodžers ima šta da pokaže i dokaže u novom timu. Samo jedno učešće u Superboulu, osvojen trofej, malo je za četvorostrukog MVP-a koji bi trebalo makar dve naredne sezone da vodi Njujorčane do borbe za titulu ili bar do tima koji je konkurentan za najveću utakmicu u američkom sportu.

KVOTE U MOZZARTU ZA ŠAMPIONA NFL-a I POBEDNIKE KONFERENCIJA

Sezona će imati kulminaciju 13. februara u Las Vegasu, na velelepnom stadionu Eledžent, domu Rejdersa, gde će biti odigran 58. Superboul. Favoriti su isti kao i prošle sezone. Braniocu krune, Kanzasu, sa magičnm Patrikom Mahomsom, i ove sezone daju se najveće šanse za titulu. Odmah iz Poglavica Endija Rida su šampioni NFC-a Filadlefija Iglsi, a do titule mogu i jaki Bafalo Bilsi, Sinsinati Bengalsi, San Francisko Fortinajnersi, možda Dalas Kaubojsi, Los Anđeles Čardžersi, Baltimor Rejvensi, Majami Dolfinsi, Džeksonvil Džeguarsi, Njujork Džetsi... To su uglavnom timovi koji sanjaju šampionski pehar. Arizona Kardinalsi, Hjuston Teksansi, Indijanapolis Koltsi, Atlanta Falkonsi, Vašington Komandersi u sezonu ulaze kao autsajderi i plasman u plej-of bi za njih bio ravan čudu.

Papir je jedno, teren može da pokaže sasvim nešto drugo. Nije retkost da timovi koji su prethodnih sezona bili na dnu, odjednom iskoče u prvi plan. Nešto slično je Filadelfija napravila prošle sezone. Posle nekoliko loših godina, uspela je da dođe do Superboula, da vodi veći deo meča protiv Čifsa, ali Patrik Mahoms je presudio u poslednjoj četvrtini i titula se vratila u hladni Kanzas, kao i 2020. godine, kada je tim Endija Rida bio najbolji.

02.20: (1,40) Kanzas Siti (14,0) Detroit (3,35)

Budžeti timova za plate igrača ove sezone su 224.800.000 dolara, što je skoro osam odsto više nego prošle. Primanja najboljih kvoterbekova današnjice probile su poslednjih godina granicu od 50.000.000 dolara po godini, dok je trend pada i nipodaštavanja raning bekova doživeo cunami između dve sezone, kada franšize nisu htele da plate trkače. Mnogo su se oslobodili velikih zvezda na ovoj poziciji, kao što su to uradili Dalas Kaubojsi sa Ezekijelom Eliotom i Minesota Vajkingsi sa Dalvinom Kukom. Sekuan Barkli i Džoš Džejkobs su bojkotavali dugo trening kampove, želeći jače i dugoročnije ugovore, ali na kraju su se predali, pa će i dalje da brane boje Njujork Džajantsa i Las Vegas Rejdersa.

Na skeneru Mozzart Sporta našle su se svih osam divizija, odnosno 32 tima u najjačoj ligi američkog fudbala.

AFC ISTOK – BAFALO BILS, MAJAMI DOLFINS, NJUJORK DŽETS I NJU INGLAND PETRIOTS

Bitka Rodžersa sa mladim lavovima Alenom i Tagovailoom, Petriotsi autsajderi

Eron Rodžers (©AFP)Eron Rodžers (©AFP)

Po mnogima, najjača divizija u NFL-u je Istok AFC-a sa tri tima koji gaje velike ambicije, Bafalom, Majamijem i Njujork Džetsima. Koliko je jaka divizija da se Petriotsima, šestostrukim šampionima sa legendarnim trenerom Bilom Beličikom, daju najmanje šanse.

Bafalo ostaje prvi favorit. Džoš Alen i Bilsi su željni Superboula. Prethode tri sezone su bili blizu, ali uvek su zakazali kada je najvažnije, u plej-ofu. Uglavnom je Kanzas sa Mahomsom bio poslednja brana da ne odu u borbu za trofej. Sjajni kvoterbek je prošle sezone bio fenomenalan na startu, svi su Bafalo videli na tronu, ali kako je šampionat odmicao bio je sve slabiji. Igra trčanjem skoro da nije postojala, dok je i odbrana bila puna pukotina. Sve je to kulminiralo porazom u polufinalu plej-ofa od Sinsinatija na svom terenu.

BAFALO ŠAMPION NFL-a - KVOTA 10,0.

Ekipa je doživela neznatne promene između dve sezone. Ostali su nosioci igre, risiveri Stefon Digs i Gejb Dejvis, tajt end Doson Noks, defanzivci Met Milano, Ed Oliver, Šek Louson, Majka Hajd, Tredevijus Vajt... Oporavio se i sejfti Damar Hemlin koji je umalo preminuo na terenu prošle sezone, kada mu je tokom meča sa Sinsinatijem stalo srce i bio je u komi. Prva četiri meča Bafalo će biti lišen usluga sjajnog pes rašera Vona Milera. Njegovo kidanje ligamenta kolena na sredini sezone poremetilo je tim koji je bio prvi favorit za titulu pre početka prošlog šampionata. Očekuje se da će veteran, dvostruki osvajač Lombardijevog pehara sa Denverom i Los Anđeles Remsima, da bude spreman sredinom oktobra. Njegov „blicevi“ biće dragoceni timu koji predvodi kao glavni trener već šest godina Šon Mekdermot.

Od bitnijih igrač otišli su lajnbeker Tremejn Edmunds u Čikago (četiri godina za 72.000.000) i godinama prvi raning bek Dejvin Singlteri (Hjuston, godina za 2.750.000). Pošto je igra trčanjem bila rak rana tima dovedeni su iskusni Dejmijan Heris iz Nju Inglanda i Latavijus Marej iz Nju Orleans Sejntsa. Ostao je samo prošlogodišnji ruki Džejms Kuk, mlađi brat poznatijeg Dalvina, sada igrača Njujork Džetsa. U prvoj rundi drafta sa 25. pozicije stigao je tajt end Dalton Kinsed sa Univerziteta Juta. Konekcija Alen – Digs biće i ove sezone ključ uspeha.

Majami je prošle sezone bio opasan tim dok je bio zdrav kvoterbek Tua Tagovailoa. Kada je on bio povređen, imao potres mozga, Dolfinsi su se raspadali. Snaga tima je najbrži tandem risivera u ligi, Tajrik Hil i Džejlen Vodl. I ove godine će ovaj trio da bude prava napast za protivničke odbrane.

Veliko pojačanje u odbrani trebalo je da bude jedan od najboljih kornerbekova lige Džejlen Remzi koji je trejdovan iz Los Anđeles Remsa, ali se on povredio u predsezoni i do decembra ga neće biti u timu. Sa Ksavijenom Hauardom trebalo je da čini možda i najbolji tandem kornera u ligi. Kao alternativa za Tagovailou, petog pika na draftu 2021. godine, iz Džetsa je stigao skromni kvoterbek Majk Vajt.

Džetsi su prošle sezone obećavali, bili blizu plej-ofa, ali kvoterbekovi su bili užasni. Avantura sa drugim pikom na draftu 2021. godine Zekom Vilsonom se pokazala kao promašaj, pa je posle trejda iz Grin Beja stigao veliki Eron Rodžers. Vilson će da uči i upija znanje od velikog asa. Očekuje se od odličnog kvoterbeka da povede franšizu iz Velike jabuke makar do plej-ofa, mada je divizija paklena i Džetsi ulaze kao treći favorit na Istoku AFC-a.

NJUJORK DŽETSI - OSVAJAČI LOMBARDIJEVOG TROFEJA - KVOTA 15,0.

Prva Rodžerseva meta trebalo bi da bude brzonogi risiver Geret Vilson, dok su mu iz Pekersa dovedena dva risivera koji on obožava, a to su Rendal Kob i Alen Lazard. Pojačanje u napadu je i eksplozivni risiver iz šampionskog Kanzasa Mikol Hardman. Dalvin Kuk je stigao posle otkaza u Minesoti i biće veliko pojačanje na poziciji raning beka. Odbrana je bila fantastična u proteklom prvenstvu, a predvodi je defanzivni guru Robert Saleh, glavni trener Zelenih iz Njujorka koji je pravio čuda sa San Franciskom. Rodžers bi trebalo da ima odličnu zaštitu ofanzivne linije predvođene Mekijem Bektonom, Duanom Braunom, Bilijem Tarnerom... Prva zvezda u odbrani je prošle sezone čudesni ruki iz prve runde drafta, kornerbek Sous Gardner protiv koga se nijedan risiver nije naigrao.

Rodžersu je bila potrebna promena, došao je u tim koji je pravljen po njegovim željama. Motiv da se dokaže, da pokuša u poznim igračkim godinama da ostane u vrhu, odvede tim do Superboula ili makar blizu njega, mogao bi da bude zamajac za Njujorčane da krenu napred.

Mnogi spekulišu „preko bare“ da će naredna sezona da da bude poslednja na klupi za legendarnog trenera Nju Inglanda Bila Beličika. Od Petriotsa malo ko očekuje ove sezone da mogu da bude konkurentni za plej-of. Na mestu kvoterbeka ostao je Mek Džons. Stigla su neka zvučna pojačanje, kao što su raning bek Ezekijel Eliot iz Dalasa, Džu Džu Smit Šuster iz šampionskog Kanzas Sitija, Majk Gesiki iz Majamija, ali paklena konkurencija u diviziji ne daju mnogo šanse timu iz Bostona. Ipak, ako smo nešto naučili poslednjih godina, nikada ne potcenjujte tim Bila Beličika. Mađioničar na klupi tima iz Masačusetsa uvek „napravi“ neku zvezdu. Odbrana je uvek skockana, a na Džonsu je da napad učini boljim nego prethodne dve sezone. Od Eliota i starosedelaca Ramondra Stivensona se očekuje da budu sila u igri trčanjem.

NAŠA PROGNOZA: 1. Bafalo Bils, 2. Njujork Džets, 3. Majami Dolfins, 4. Nju Ingland Petriots.

AFC SEVER – SINSINATI BENGALS, PITSBURG STILERS, BALTIMOR REJVENS, KLIVLEND BRAUNS

Barou je vladar severa, Lamar dobio ugovor iz snova i Odela Bekama, Braunsi sa Votsonom i mladi Stilersi nepoznanica

Džamar Čejs (©AFP)Džamar Čejs (©AFP)

Paklena konkurencija čeka nas i na severu AFC-a, gde sva četiri tima mogu do plej-ofa. Malu prednost dajemo prošlogodišnjem učesniku Superboula Sinsinati Bengalsima koji su u proteklom šampionatu stigli do finala konferencije gde su zaustavljeni na Erouhedu od Kanzasa.

Džo Barou je velika zvezda na poziciji kvoterbeka. Opravdao je status prvog pika na draftu 2020. godine i preokrenuo to tada neuspešnu franšizu iz Ohaja. Imao je povredu lista u pripremnom periodu, ali biće spreman za početak sezone. U napadu će imati pomoć nekadašnjeg saigrača sa Univerziteta LSU Džamara Čejsa. Ostala su i dvojica vrhunskih risivera Tajler Bojd i Ti Higins, pa Bengalsi imaju verovatno najbolji trio hvatača. Barou je „hladan kao špricer“, ne gubi glavu, svestan je kvaliteta i nema sumnje da je Sinsinati najveća pretnja po šampiona AFC-a Čifse i ove sezone. Na poziciji raning beka ostao je Džo Mikson.

SINSINATI ŠAMPION NFL-a - KVOTA 12,0.

Veliko pojačanje je Orlando Braun, verovatno najbolji levi tekl u ligi, koji je stigao iz Kanzasa (64.000.000 dolara za četiri godine) i imaće zadatak da pojača ofanzivnu liniju i čuva Baroua od „sekova“. Ialo je Sinsinati prethodnih godina problem sa linijašima. Ako bude fenomenalni kvoterbek imao koji sekund više, napad Bengalsa može da bude najbolji u ligi. Vođa odbrane je snažni defanzivni end Trej Hendrikson, dok je najbolji kornerbek tima Čidobe Avuzi.

Ostao je tim iz Ohaja bez nekoliko važnih defanzivaca, posebno će krhka da bude poslednja linija odbrane. Otišli su sejftiji Džesi Bejts u Atlantu i Von Bel u Karolinu, kao i iskusni kornerbek Ilaj Epl.

Baltimor je odahnuo jer se uspešno završila saga oko kvoterbeka Lamara Džeksona koji je dobio fantastičan ugovor od 260.000.000 dolara na pet godina, od čega garantovanih 180.000.000 zelenih novčanica. Sada će imati motiv da se dokaže. Prethodne sezone igrao je promenljivo, a mučile su ga i povrede zbog kojih i nije završio prošlu sezonu. Godinama je igra dodavanjem bila problem, a sada je stiglo veliko pojačanje u vidu Odela Bekama koji je propustio celu prošlu sezonu zbog kidanja ligamenta kolena (drugog u karijeri) u prošlogodišnjem Superobulu, kada je branio boje Los Anđeles Remsa. I dalje će Baltimor da bude ratnička ekipa koja više trči, ali bi Bekam trebalo da bude prva meta za duga dodavanja.

BALTIMOR IDE U SUPERBOUL - KVOTA 10,0.

Tu je i uvek pouzdani tajt end Mark Endrjuz, koji je prethodih godina, u nedostatku zvezde na poziciji risivera, bio prva Džeksonova meta. Više Lamar nema alibi da nema vrhunskog risivera. Iako u poznim igračkim godinama Bekam to jeste. Strorosedeoci Džej Ki Dobins i Gas Edvards biće zaduženi za trčanje, uz naravno Lamara koji može da dobaci do 1.000 jardi u šampionatu u ovom segmentu igre. Ipak, napredak Rejvensa i nešto više od samo ulaska u plej-of zavisiće od konekcije Lamara i Odela. Za napad Baltimora je bitno da može da se osloni na najboljeg kikera lige, po mnogima i svih vremena, Džastina Takera.

Na pozicijama risivera su i Nelson Agolor, Rašod Betmen, Dejvin Duvernej i Zej Flauers. U defanzivi je veliko pojačanje nekadašnji prvi pik na draftu Džedevajn Klauni, koji bi uz lajnbekera Rokuana Smita trebalo da drži prednju liniju odbrane tima. Marlon Hemfri je najbolji kornerbek tima. Otišao je Markus Piters, dok se mnogo očekuje od sejftija Kajla Hamiltona.

Pitsburg Stilersi su i dalje u fazi rekonstrukcije tima posle odlaska u penziju velikog Bena Rotlisbergera. Avantura sa Mičom Tubiskom na poziciji kvoterbeka brzo je propala, pa je prošle sezone u vatru gurnut ruki Keni Piket. Malo je falilo da svoj tim dovede do plej-ofa, ali je pokazao da može mnogo. Napravio je odličnu saradnju sa takođe rukijem prošle godine Džordžom Pikensom. Nadži Heris će i ove sezone da bude prvi raning bek. Od mladog trija mnogo toga zavisi u napadu koji je bio jalov poslednjih godina. Mora tima iz Pensilvanije da postiže više od 20 poena po meču, ako želi u plej-of.

U odbrani su dve velike zvezde, Ti Džej Vot, prošle sezone najbolji defanzivac lige, izabran za MVP-ija i iskusni tekl Kemeron Hejvord. U posednjoj liniji odbrane vođa je sejfti Minka Ficpatrik. Trener Majkl Tomlin nikada nije imao sezonu sa negativnim skorom. Sada bi u paklenoj diviziji to bio podvig.

Najveća nepoznanica u ligi je koliko može Klivlend sa Dešonom Votsonom koji je konačno okajao grehe iz prošlosti. Jednu sezonu je propustio zbog optužbe za silovanje, prošle je propustio čak 11 mečeva zbog suspenzije, pa mu je ovo bukvalno prvi pravi šampionat u dresu Braunsa. Plaćen je papreno prošle godine, 230.000.000 evra na pet godina, a zanimljivo sav iznos mu je zagarantovan, što je bilo do tada nezamislivo u NFL-u. Nik Čab će biti najveća opasnost u napadu, snažni raning bek koji može da istrči 100+ jardi na svakom meču. Ostao je tim iz Ohaja bez Karima Hanta između dve sezone. Od risivera tu su iskusni Amari Kuper i Markiz Gudvin, dok je prvi tajt end Dejvid Endžoku.

Odbrana je odlična sa vođom Majlisom Geretom, nekadašnjim prvim pikom na draftu, a ove sezone u dresu Kivlenda gledaćemo i veterana Zaderijusa Smita koji je stigao iz Minesote, a najbolje partije u karijeri pružao je u dresu Grin Beja.

NAŠA PROGNOZA: 1. Sinsinati Bengals, 2. Klivlend Brauns, 3. Baltimor Rejvens, 4. Pitsburg Stilers.

AFC JUG – DŽEKSONVIL DŽEGUARS, INDIJANAPOLIS KOLTS, TENESI TAJTENS I HJUSTON TEKSANS

Najslabija divizija u ligi, Lourens sa Džeksonvilom bi trebalo da se prošeta do prvog mesta

Trevor Lourens (©AFP)Trevor Lourens (©AFP)

Godinama je Jug AFC-a slovio za najgoru diviziji u ligi, a u novom šampionatu to sigurno jeste - najslabija. Jedan tim se izdvaja kvalitetom, a to je Džeksonvil Džeguars koji je prošle sezone stigao do polufinala AFC-a. Dag Pederson, nekadašnji trener šampionske Filadelfije, preporodio je tim s Floride. Prvi pik na draftu 2020. godine Trevor Lourens igra kao sjajno pod komandom iskusnog stručnjaka. Očekuje se dalji napredak mladog asa.

Imaće ove sezone pomoć odličnog risivera Kalvina Ridlija koji je propustio prošlu sezonu jer se kladio na mečeve NFL-a, što je strogo zabranjeno za igrače „preko bare“. Blistao je u dresu Atlante, činio pakleni tandem sa Hulijem Džonsom, a sada će imati šansu da se vrati u život u dresu Džeksonvila. Zej Džons, Kristijan Kirk i Evan Ingram biće odlične mete za Lourensa, dok bi Trevis Etijen mogao da potvrdi klasu s koledža i da bude najveća pretnja u igri trčanjem.

Napad je jači deo tima, ali ni mlada odbrana nije za potcenjivanje. Prošle sezone sjajan je bio lajnbeker Džoš Alen. Loša konkurencija u diviziji mogla bi da pogura Džeguarse daleko u AFC-u.

Jedini tim koji bi mogao da ugrozi ekipu s Floride je Tenesi Tajtens. Majk Vrejbel je odličan trener koji uvek izvuče maksimum iz tima. Malik Vilis se nije pokazao da je spreman da predvodi napad tima iz Nešvila, pa će i ove godine iskusni Rajan Tanehil da bude startni kvoterbek. Ume da zablista, ali i da povuče ekipu u ambis. Ipak, bolje rešenje od nekadašnjeg kvoterbeka Majamija nemaju u Nešvilu.

Veliko pojačanje na poziciji risivera stiglo je iz Arizone u vidu Deandrea Hopkinsa, jednog od najboljih hvatača u ligi u prethodnoj deceniji. Blistao je u Hjustonu, nije oduševio u Kardinalsima. Ipak, napad Tenesija zavisiće od robusnog raning beka, Derika „Kralja“ Henrija. Ako bude u formi i ostane zdrav, Tajtensi će biti žilav rival Džeksonvilu. Odbrana, pogotovo prednji deo defanzive, godinama je snaga tima, a izdvajaju se Džefri Simons i Deniko Otri.

Od Indijanapolisa i Hjustona se očekuju dve do tri pobede u sezoni. Oba tima su u fazi „rebildinga“. Koltsi su se oslobodili kvoterbeka Meta Rajana, doveli Gardnera Minšua iz Filadelfije, ali će ulogu startnog kvoterbeka da ima ruki Entoni Ričardson. Raning bek Džonatan Tejlor je tražio trejd, ne želi da igra za Indijanapolis ove sezone. I dalje nije promenio ekipu, stavljen je na listu neaktivnih igrača, pa ga nećemo gledati na terenu bar prva četiri meča u novom šampionatu. Prva meta u napadu tim iz Indijanapolisa ostaje Majkl Pitmen. Imaju Koltsi nekoliko sjajnih defanzivaca, a to su Deforest Bakner i Šekil Lenard, ali čini se da imaju toliko „rupa“, da će teško nešto više da urade. Svaka pobeda s rukijem na poziciji kvoterbeka smatraće se iznenađenjem.

Hjuston je takođe već nekoliko godina franšiza za sprdnju u NFL-u. Posle odlaska Dešona Votsona smenjivali su kvoterbekovi, ali nije bilo pravog rešenja. Kao drugi pik ove godine je izabran Si Džej Stroud i on će imati ulogu startnog kvoterbeka za Teksanse naredne sezone. Dobio je prednost u odnosu na veterana Kejsa Kinuma i u proteklom prvenstvu vođe napada Dejvisa Milsa.

Dejmon Pirs se prošle sezone pokazao kao odično rešenje na poziciji trkača, a stigao je i iskusni Dejvin Singlteri iz Bafala. Hvatački korpus je tanak, s mladim igračima. I za Hjuston je svaki trijumf uspeh, plej-of je nemoguća misija za tim iz Teksasa.

NAŠA PROGNOZA: 1. Džeksonvil Džeguars, 2. Tenesi Tajtens, 3. Hjuston Teksans, 4. Indijanpolis Kolts.

AFC ZAPAD – KANZAS SITI ČIFS, DENVER BRONKOS, LAS VEGAS REJDERS, LOS ANĐELES ČARDŽERS

Čifsi oslabljeni, ali dovoljan je Mahoms, Čardžersi na krilima Herberta, Pejton vadi Vilsona iz krize, Džimi Dži vođa Rejdersa

Džastin Herbert (©AFP)Džastin Herbert (©AFP)

Čifsi ulaze oslabljeni u novu sezonu. Ostali su bez ofanzivnog linijaša, levog tekla Orlanda Brauna (jedna od najvažnijih karika u timu koja brani kvoterbeka od nasrtaja defanzivaca), koga nisu imali da plate, pa je ovaj otišao u Sinsinati Bengalse. Kanzas je napustio i defanzivni end Frenk Klark, dok je veliki problem i štrajk najboljeg odbrambenog fudbalera Krisa Džonsa koji je nezadovoljan što mu klub nije dao novi ugovor (malo mu je 20.000.000 dolara po sezoni), pa je pitanje kada će najbolji defanzivni tekl u ligi, posle Erona Donalda, da zaigra za branioca krune.

Međutim, Čifsi su Patrik Mahoms. Dok god je lucidni kvoterbek u timu, četa Endija Rida je kandidat za Superboul. Šampion ulazi u sezonu kao prvi favorit za titulu. Odbrana je slabije nego lane, pa će i dalje rezultati šampiona da zavise od Mahomsa i koliko on može da isporuči poena. Ostao je i najbolji tajt end lige i omiljena Mahomsova meta Trevis Kelsi i tu je ključ uspeha Kanzasa. Korpus risivera je oslabljen odlaskom Džu Džu Smit Šustera u Nju Ingland, ali tu su solidna rešenja - Kederijus Toni, Markiz Valdes Skentling i Skaj Mur. Mahoms svoje hvatače čini boljim nego što to jesu, pa ni tu ne bi trebalo da bude problema. Igru trčanjem nosiće Ajzea Pačeko i Džerik Mekinon, dok je Klajd Edvards Hiler pao u drugi plan prošle sezone.

KANZAS ŠAMPION - KVOTA 7,00, A POBEDNIK AFC-a 4,50.

Vođa odbrane je mladi lajnbeker Nik Bolton koji je blistao u proteklom šampionatu. Za „bliceve“ na protivničke kvoterbekove zaduženi su prošlogodišnji pik prve runde drafta Džordž Kalaftis i ovogodišnji novalija Feliks Anudike Juzoma, biran sa 31. pozicije sa lokalnog Univerziteta Kanzas. Mnogo ima pukotina u odbrani, ali zato je tu eksplozivan napad koji je spreman da postiže 30+ poena u svakom meču.

Neće Čifisma biti lako u diviziji. Godinama je najveća pretnja Los Anđeles Čardžersi sa sjajnim mladim kvoterbekom Džastinom Herbertom. On je krajem jula potpisao novi petogodišnji ugovor za fantastičnih 262.500.000 dolara. Sa 52.500.000 po godini je trenutno najplaćeniji u ligi. Ostin Ekeler je ostao veran timu iz Kalifornije i biće prva opcija što se tiče trčanja, dok su ostali elitni tandem risivera, Kinan Alen i Majk Vilijams. Na papiru, napad Čardžers izgleda brutalno, ali je umeo poslednjih sezone da kiksne kad god je bilo ključno. I dalje tim iz Los Anđelesa nema pobednički pedigre, ali sa Herberton kao novom zvezdom NFL-a se budi franšiza koja verovatno ima najmanji broj navijača i često na velelepnom Sofaj stadionu u Los Anđelesu gostujuće ekipe imaju veću podršku s tribina.

Herbert mora da ima odličnu podršku ofanzivne linije, koja je umela da popusti prethodnih sezone pod naletima protivničkih odbrana. Vođa u defanzivi je sjajni, ali često povređeni Džo Bosa. Ključno za Čardžers je da u ovom šampionatu ostane zdrav, tada je prava „sek mašina“. Kalil Mek je veteran, nije to ona „zver“ kao prethodnih sezona, ali i dalje je jedan od najboljih igrača za zaustavljanje igre trčanjem. Veliko pojačanje trebalo bi da bude lajnbeker iz Minesote Erik Kendriks (dve godine za 13.250.000).

LOS ANĐELES ČARDŽERSI PRVACI AFC-a - KVOTA 13,0.

U sekendariju odbrane vođa je jedan od najboji sejftija lige Darvin Džejms. Kikeru su uvek bili „rak rana“ tima, često su do ludila dovodili nekadašnju zvezdu tima Filipa Riversa. Za šuteve za tri poena ove sezone biće zadužen Kameron Diker.

Denver Bronkosi su imali užasnu prošlu sezonu, a tragičan na poziciji kvoterbeka bio je Rasel Vilson, učesnik dva Superboula sa Sijetlom i osvajač Lombardijevog trofeja 2013. Na mestu glavnog trenera stigao je ofanzivni guru Šon Pejton, dugodišnji trener Nju Orleans Sejntsa. Iskusni strateg je godinu dana pauzirao, ai se vratio u NFL i pokušaće od Vilsona da napravi modernu verziju Drua Brisa.

Od povrede kolena se oporavio raning bek Džavonta Vilijams koji je na početku NFL karijere nagovestio veliki potencijal. Imaće Vilson taletovane risivere, Džerija Džudija i Kortlanda Satona za duga dodavanja po kojima je bio nekada poznat, kada je predvodio Sihokse. Veliko pojačnje iz Kanzasa je Frenk Klark, iskusni „pes rašer“. Tu je i odlični, ali problematični van terena Rendi Gregori. Patrik Serten je elitni kornerbek, Džastin Simons je takođe jedan od boljih u ligi na svojoj poziciji - sejftija, pa bi odbrana Bronkosa mogla da bude jači deo tima i ove sezone. Ipak, ključ za plej-of je Vilson i Pejtonov plan u napadu, da li forsirati dodavanja Rasela ili igrati „old school“ sa oporavljenim Vilijamsom. Mnogo je kod Denvera nepoznanica, pa prednost u diviziji imaju „skockanije“ ekipe, Kanzas Čifsi i Los Anđeles Čardžersi.

Posle decenije u dresu Rejdersa otišao je ove godine Derik Kar, koji je pojačao Sejntse, a trener Džoš Mekdenijels doveo je iz San Franciska Džimija Garopola s kojim je sarađivao dok su obojica bili u Nju Inglandu. Popularni Džimi Dži igra od sjaja od očaja celu karijeru. Uz to, sklon je povredama, teško ostaje zdrav celu sezonu, pa je enigma kao će se pokazati u Nevadi. Imaće kao glavnu metu u napadu najboljeg risivera u ligi Devontea Adamsa, odličnog raning beka Džoša Džejkobsa, ali čini se da mnogo toga fali kod Razbojnika iz Nevade, koji su se pre nekoliko godina preselilu u ovaj deo SAD-a iz Ouklenda.

Otišao je elitni tajt end Daren Voler u Džajantse, a stigao je Ostin Huper iz Tenesija. Odbrana je proteklih sezone bila slaba iako ima dvojicu superstarova, Maksa Krozbija i veterana Čendlera Džonsa. Pojačanje u poslednjoj liniji defanzive je kornerbek Markus Piters iz Baltimora, ali čini se da je taj deo tima najslabiji i da će imati velikih problema da odbrani igru kroz vazduh protivničkih ekipa. Rejderse niko ne sme da potceni, Džimi Dži je sa San Franciskom igrao Superboul, nekoliko puta dolazio na prag borbe za trofej, ali u konkurenciji Kanzasa, Čardžersa i rekonstruisanih Bronkosa, ne daje velike šanse tim iz Nevade za plej-of.

NAŠA PROGNOZA: 1. Kanzas Siti Čifs, 2. Los Anđeles Čardžers, 3. Denver Bronkos, 4. Las Vegas Rejders

NFL ISTOK – FILADELFIJA IGLS, DALAS KAUBOJS, VAŠINGTON KOMANDERS, NJUJORK DŽAJANTS

Fly, Eagles, fly, Kaubojsi najveća pretnja šampionu NFC-a, Džajantsi vrebaju iz senke, Komandersi otpisani

Ej Džej Braun (©AFP)Ej Džej Braun (©AFP)

Posle krune Iglsa sa trenerom Dagom Pedersonom i kvoterbekom Nikom Folsom usledila je kriza tim iz Pensilvanije. Nije išlo sa Karsonom Vencom, a pravi izbor na draftu 2020. godine bio je Džejlen Herts. Prošle sezone je odigrao fantastično i malo je falilo da u Pensilvaniji stigne i drugi Lombardijev trofej za pet godina. Kanzas je u foto-finišu bio bolji. Herts je dobio između dve sezone novi basnoslovni petogodišnji ugovor vredan 255.000.000 dolara, od toga 180.0000.000 zagarantovane sume.

Nije se mnogo menjao najbolji tim NFC-a prošle sezone. I dalje Herts ima pomoć odličnih risivera Ej Džej Brauna i Devontea Smita. Igru trčanjem će da nose Deandre Svift, Boston Skot i Rašad Peni. Dalas Gedert je prvi tajt end tima. Veliki posao Iglsi su obavili potpisivanjem novog jednogodišnjeg ugovora sa najbojim centrom lige Džejsonom Kelsijem (bio na pragu penzionisanja). Filadelfija ima najbolju ofanzivnu liiniju u ligi, pa je samim tim i olakšan posao kvoterbeku Hertsu. Osim Kelsija ostao je i veteran Lejn Džonson na poziicji tekla.

FILADELFIJA ŠAMPION - KVOTA 9,00. POBEDNIK NFC-a - KVOTA 4,00.

Odbrana je ostala neokrnjena, sa veteranima Flečerom Koksom i Brendanom Greomom, dok je snaga tima i najbolji tandem kornerbekova prošle sezone, Džejms Bredberi i Darijus Slej. Kiker Džejk Eliot je uvek pozudan, pa je s pravom Filadelfija prvi favorit u konferenciji i drugi u ligi, odmah iza branioca krune Kanzas Siti Čifsa. Očekuje se i ove sezone od Filadelfije da ima paklen napad koji daje u proseku više od 25 poena po utakmici.

Dalas svake godine ima šampionske ambicije, ali i Superboul je dalek za tim harizmatičnog vlasnika Džerija Džonsa. Dak Preskot ostaje prvi kvoterbek tima, ali mu je pre nekoliko nedelja stigla zmena u vidu Treja Lensa, koji je trejdovan iz San Franciska. Značajna pojačanja su i iskusni risiver Brendin Kuks i kornerbek Stefon Gilmor, nekadašnj defanzivni MVP iz perioda kada je branio boje Nju Inglanda. Nema više u timu Ezekijela Eliota koji je otpušten, pa onda završio u Petriotsima. Veliki ugovor od 16.000.000 dolara po sezoni za raning beka opterećivao je seleri kap Kaubojsa, pa je tim iz Teksasa morao da ga se odrekne. Toni Polard će imati više lopti u ruke, ali je i on dobio samo jednogodišnji ugovor, odnosno „frančiz tag“ (ugovor van seleri kapa, može jedan po timu), vredan 11.000.000 dolara. Na njemu je da se dokaže da može da bude naslednik popularnog Zika.

Si Di Lemb i Majk Galup trebalo bi da budu prve mete u napadu, dok je novalija Kuks predviđen za duge Preskotove lopte. Ofanzivna linija nije više granitna kao nekada, godine su stigle prve zvezde na pozicijama linijaša Tajrona Smita i Zeka Martina... Defanzivna sila prošle godine bio je Majka Parsons, prošlogodišnji senzaconalni ruki koji bi ove sezone trebalo da bude „sek mašina“. Gilmor se pridružio Trejvonu Digsu na poziciji kornerbeka, dok su sejftiji problematičnog kvaliteta. Dalas ima i novog kikera, nekadašnjeg fudbelera Brendona Obrija.

Kaubojsi imaju najviše navijača u SAD-u, zovu ih i Sveamerički tim, ali Lombardijev trofej nikao da dođe. Od Preskota se očekuje iskorak, najbolja sezona u karijeri. Imao je problem s povredama poslednjih godina. Davaće Kaubojsi veliki broj poena, ali je pitanje koliko odbrana može. Ni trener Majk Mekerti i njegove česte hazarderske odluke nisu baš osnova za neke velike domete, ali vlasnik Džons tako ne misli. Kvalitet je tik uz Iglse, ali godinama nešto fali timu iz Teksasa da dođe do kraja.

Džajantsi su prošle sezone iznenadili u prvoj sezoni na klupi glavnog trenera Brajana Dejbela, nekadašnjeg ofanzivnog koordinatora Bafala. Kvoterek Danijel Džons je dobio novi ugovor od 40.000.000 dolara po sezoni. Prošle godne je naslednik Ilaja Meninga konačno čuvao loptu, nije pravio veliki broj „famblova“ i presečenih pasova i to se odrazilo na rezultate Njujorčana. Tokom pauze su stigla dva velika pojačanje posle trejdova iz Las Vegasa i Arizone, tajt end Daren Voler i sejfti Ajzea Simons.

Saga sa Sekuanom Barklijem je završeno potpisavanjem jednogodišnjeg ugovora od 11.000.000 dolara, pa će sjajni trkač i ove sezone da bude prva napadačka opcija. Na pozicijama risivera su Sterling Šepard i Darijus Slejton koji bi mogli ove sezone da iskoče u prvi plan. Lenard Vilijams će biti vođa odbrane, a tu su i odlični mladi lajnbekeri Bobi Okereke i Kejvon Tibodo, prošle sezone pik prve runde drafta. Sekenderi odbrane je možda i najslabiji deo tima, pa će tu biti problema da se brani pas igra.

Neće Džajantsi da igraju lep, atraktivan fudbal sa mnogo poena, ne spadaju u favorite, ali bi mogli do plej-ofa u izjednačenom i ne preterano kvalitetnom NFC-a koji kaska poslednjih godina za AFC-om.

Najzanimljivija vest što se tiče Vašingtona je da je konačno došlo do promene vlasnika. Kontroverznog i u NFL omraženog Dena Snajdera zamenio je milijarder Džoš Heris. On je platio Komanderse nešto više od 6.000.000.0000 dolara, što je najveća suma za neki tim u svetu sporta. U vlasništvu ima i hokeješku franšizu Njujork Red Devilse i košarkašku Filadelfiju Seventisikserse.

Ron Rivera se nije proslavio na klupi Vašingtona u prethodne dve sezone i verovatno je prvi kandidat za otkaz. Iz šampionskog Kanzasa je stigao ofanzivni koordinator Erik Bajnemi koga svi uskoro vide kao glavnog trenera tima iz prestonice SAD-a.

Startni kvoterbek je prošlogodišnji ruki Sem Hauel koji je dobio prednost u odnosu na veterana Džejkobija Briseta. Tajler Hejniki je otišao u Atlantu, dok je otpušten Karson Venc. Igra trčanjem sa dvojicom odličnih igrača, Brajanom Robinsonom i Antoniom Gibsonom biće i ove sezone zaštiti znak tima, dok je prva hvatačka opcija Teri Meklorin. U ruki sezone dominirao je Čejs Jang, ali ga je teška povreda kolena odvojila od terena više od godinu i po. Malo je igrao prošle sezone, sada je konačno zdrav i trebalo bi da bude snaga Komandersa koji su autsajderi u ovoj diviziji.

NAŠA PROGNOZA: 1. Filadelfija Igls, 2. Dalas Kaubojs, 3. Njujork Džajants, 4. Vašington Komanders

NFC SEVER – GRIN BEJ PEKERS, MINESOTA VAJKINGS, ČIKAGO BERS, DETROIT LAJONS

Najneizvesnija divizija u ligi, svako može da bude lider, Čikago bi mogao da bude iznenađenje sezone

Eron Džons (©AFP)Eron Džons (©AFP)

Nekada je ova divizija bila u znaku Grin Bej Pekersa, ali nema više u ledenoj tundri Viskonsina Erona Rodžersa koji je trejdovan u Njujork Džetse. Njegova zamena Džordan Lav prevodiće najmlađu ekipu u ligi. Imaće Siraši težak zadatak u diviziji koja nije toliko jaka, ali puca od neizvesnosti.

Čikago bi od najgoreg tima prošle sezone mogao da doživi procvat u novoj. Džastin Filds napreduje iz sezone u sezonu, a ove bi morao da predvodi svoj tim do borbe za plej-of. Bersi su se odrekli prvog pika na draftu u korist Karoline, ali su zato popunuli dobro roster, bili su veoma aktivni na tržištu slobodnih agenata. Čejs Klejpul je doveden iz Pitsburga tokom prošlog šampionata da bude lider zajedno sa Fildsom. Od ovog tandema se mnogo očekuje naredne sezone. Filds je sposoban da trči, ali pokazao je da ima ruku i za duga dodavanja. Stigao je odlični risiver iz Karoline Di Džej Mur, uz starosedeoca, brzonogog Darnela Munija.

Na pozicija raning beka su čak petorica, a prvi izbor bi mogao da bude Donta Formen. Dvojica tajt endova Mercedes Luis i Robert Tonijan nekada su branili boje Pekersa, a sada će biti tandem na Soldžer fildu.

Veliko pojačanje u odbrani je Janik Engaku, nekadašnji defanzivni end Balitmora, Las Vegasa i Indijanapolisa. Mnogo je menjao timove prethodnih sezona, sada bi mogao da bude perjanice nove odbrane. Edi Džekson, strong sejfti, trebalo bi da bude komandant sekendarija odbrane Bersa, a veliko skupo pojačanje stiglo je iz Bafala, lajnbeker Tremejn Edmunds.

Čikago je godinama tavorio, nema više u diviziji njegovog „dželata“ ili kao on voli da kaže „vlasnika“ Erona Rodžersa, pa je vreme za slavnu frašišu iz Ilinoisa da krene napred. Nije ni prvo mesto u diviziji neostvarivo.

Detroit je od najgore franšize u ligi prošle sezone pod komandom Dena Kembela postao respektabilan rim koji raste i sada bi konačno mogao do plej-ofa. Džered Gof je ispunio očekivanja i nekadašnji učesnik Superboula sa Remsima predvodiće napad Lajonsa i u novom šampionatu. Zamena mu je iskusni Tedi Bridžvoter koji poslednjh godina menja timove. Prošle sezone se nije proslavio u Majamiju, kada je bio zamena za startera Tuu Tagovailou.

Dejvid Montgomeri je stigao iz Čikaga i on bi trebalo da bude prva trkačka zvezda tima. Hvatački korpus je pojačo sa veteranom iz Džeksonvila Marvinom Džonsom koji se vratio u tim iz Mičigena. Stigli su i Si Džej Gerdner Džonson, Grejem Glazgov, Emanuel Mozli, Kameron Saton... Lajonsi us jači nego prošle godine, ali pitanje je da li Gof može bolje. Navikli smo od njega na promenljive partije. I odbrana je kašljucala prošle sezone, primala je veliki broj poena. Više se očekivalo od drugog pika na draftu 2022. godine Ejdena Hačinsona.

Minesota je doživela brojne promene. Otišli su Adam Tilen, Erik Kendriks, Kris Bojd, Zaderijus Smit, Dalvin Tomlinson... Dalvin Kuk je otpušten, a godina je nosio igru trčanjem Vajkingsa. Kris Kazins ulazi u poslednju godinu ugovora. Imaće opet jednog od najboljih risivera lige na raspolaganju, fantastičnog Džastina Džefersona. Umesto Kuka tu je starosedelac Aleksandr Matison koji će imati veću ulogu, dok je iz Majamija stigao Majlis Gaskin. Minesota ima najskupljeg tajt enda u ligi Ti Džej Hokensona koji je dobio pre nekoliko dana čak 68.500.000 dolara za četiri godine.

Ofanzivna linija je godinama loša, ne čuva dobro Kazinsa, dok je i odbrana doživela mnogo gubitaka. Najveće pojačanje u defanzivi je Markus Davenport koji dolazi iz Sejntsa. Od starosedelaca prethodnih sezone u poslednjoj liniji odbrane ostao je samo sejfti Harison Smit. Nema više u timu kornerbeka Patrika Pitersona koji je pojačao Pitsburg Stilerse. Mnogo znakova pitanje je pored Vajikngsa. Ni Kazins ne uliva poverenje na poziciji kvoterbeka.

Odlaskom Rodžersa u Džetse nastala je revolucija u Grin Beju. Veterani su otišli, imaće trener Met Lefler paklen zadatak da napravi nove Pekerse. Od Džordana Lava se očekuje progres, ali niko ga ne vidi kao dobra zamena za četvorostrukog MVP lige. Ostali su raning bekovi Ej Džej Dilon i Eron Džons i to će biti najveća snaga Pekersa. Romeo Dabs i Kristijan Votson, prošlogodišnji ruki risiveri, na momente su u debitantskoj sezoni u NFL-u pokazali veliki potencijal. Nije Rodžers napravio hemiju s njima, videćemo da li će to poći od ruke Lavu. Oporavljeni Dejvid Baktijari imaće zadatak da čuva od „sekova“ novog kvoterbeka, da zatvori tu levu stranu. Bilo je govora da bi mogao da bude trejdovan, ali jedan od boljih levih teklova lige ostao je na Lembo fildu.

Od defanzivaca i dalje su u Viskonsinu Keni Klark, Devondr Kembel, Preston Smit, Rašan Geri... Napad sigurno ne može da postiže veliki broj poena, pa će biti bitna odbrana Siraša koja je prethodnih godina igrala od sjaja do očaja i obrnuto. Vođa sekendarija biće sjajni kornerbek Džejr Aleksander, dok je najbolji sejfi tima Darnel Sevidž. Nema više u timu ni dugogodišnjeg kikera Mejsona Krozbija, koga menja ovogodišnji ruki Anders Karlson, biran u šestoj rundi sa 207. pozicije.

Pekersi su verovatno najveća misterija šampionata. Ne daju im se mnogo šansi za plej-of, ali u izjednačenoj diviziji svašta može da se dogodi.

NAŠA PROGNOZA: 1. Čikago Bers, 2. Grin Bej Pekers, 3. Detroit Lajons, 4. Minesota Vajkings

NFC JUG – TAMPA BEJ BAKANIRS, ATLANTA FALKONS, KAROLINA PANTERS, NJU ORLEANS SEJNTS

Sva četiri tima imaju nove kvoterbekove, nema favorita

Derek Kar i Kameron Džordan (©AFP)Derek Kar i Kameron Džordan (©AFP)

Kao na severu NFC-a i na jugu – drama. Nema favorita, svi su u fazi „rebildinga“. Nekada je iz ove divizije u plej-of išao tim sa negativnim skorom (manjim od 50 odsto), a to bi moglo da bude i u novom šampionatu. Nema više Toma Brejdija koji se posle 23 godine penzionisao. U ovoj diviziji sva četiri tima ulaze u šampionat sa novim kvoterbekovima. Umesto legendarnog Brejdija napad Bakanirsa predvodiće nekada prvi pik na draftu Bejker Mejfild koji je prošle sezonu završio u Remsima posle povrede Metjua Staforda. Čini se da će mu to biti poslednja šansa da pokaže zašto je i dalje velika zvezda „preko bare“, ali više ga ima po reklamama nego na terenu.

Derek Kar je novi kvoterbek Nju Orleans Sejntsa umesto prošle sezone loše epizode sa Džejmison Vinstonom i Endijem Daltonom. Mladi Dejzmond Rider pobedio je iskusnijeg Tejlora Hejnikija na trening kampu i biće starter Atlante Falkons, dok Karolina kreće novu sezonu sa prvim pikom na draftu Brajsom Jangom.

Nju Orlenas ima najboljeg kvoterbeka od ove četvorice i dajemo mu najveće šanse. Nije se Kar proslavio sa Las Vegasom, ali ima sada bolju situaciju u timu iz Luzijane. Oporavio se od povrede Majkl Tomas koji skoro dve godine nije igrao. Tu su i odlični mladi risiveri Kris Olave i Trekuan Smit, a posle nekoliko godina u ekipu je vraćen tajt end Džimi Grem. Tajsom Hil će i ove sezone da bude „,momak za sve“, nominalno je tajt end, ali gledaćemo ga i kao raning beka, risivera, u specijalnim timovima. Veliki problem je četiri meča suspenziju za prvu zvezdu zima, raning beka Elvina Kameru. Novajlija iz Detroita, nekadašnji igrač Grin Beja, Džamal Vilijams, pokušaće da nadoknadi odsustvo sjajnog trkača.

Odbrana je iz godinu u godinu sve slabija, svake sezone ode neke od nosilaca. Ovaj put je Luizijanu napustio Markus Devenport, ali je ostao veteran Kameron Džordan. Tu je još jedan veteran, lajnbeker Demario Dejvis. Poslednja linija odbranke je snaga Nju Orleansa. Tu su Maršon Letimor i sejfti sa šampionskim prstenom iz Kanzasa Tajron Matju. Vil Lac je trejdovan u Denver, pa će novi kiker da bude Blejk Grap.

I pored odlaska Brejdija u penziju, Tampa ima jak tim, ali posle šampionske sezone 2021. godine, poslednje dve je došlo do zasićenja glavnih igrača. Tampa spada u starije timove. Ostali su risiveri Majk Evans i Kris Gadvin, mada je kod Evansa nezadovoljstvo jer nije dobio novi ugovor godinu dana pre isteka saradnje. Nema više u timu ni raning beka Leonarda Forneta i legendarnog Hulija Džonsa. Igru trčanjem će da nose novajlija Čejs Edmuds i starosedeoci Kešon Vog i Rašad Vajt. Tristan Virfs je najbolje ocenjeni tekl godinama i on će biti glavni „bodigard“ Bejkeru Mejfildu. U odbrani pršti od zvezda – Vita Vea, Šekil Bernet, Lavonte Dejvid, Dejvin Vajt, Karlton Dejvis, Entoan Vinfild... Mora defanziva mnogo bolje nego prošle sezone ako Tampa želi u plej-of. Čini se da za doigravanje nije nemoguća misija za Bakanirse s Floride.

Karolini nije išlo sa Metom Rulom kao glavnim trenerom, pa je iz Indijanapolisa doveden Frenk Rajh, ofanzivni stručnjak koji će imati težak zadatak da rukija Brajsa Janga uklopi u NFL stistem. Momak sa Alabame je sjajan prospekt, ali zna se da se kvoterbekvi najteže uklapaju, da im treba vreme da se naviknu na surovi profesionalizam. Nije isto na koledžu i u najjačoj ligi američkog fudbala gde je sve mnogo brže, jače, bolje...

Ako Jangu ne bude išlo, za svaki slučaj je angažovan poslednjih godina večita rezerva Endi Dalton, nekada vođa napada Sinsinati Bengalsa. Na poziciji raning beka je stigao Majlis Sanders iz Filadelfije, dok je pojačan mladi hvatački korpus sa iskusnim Adamom Tilenom iz Minesote. Hajden Herst je stigao iz Sinsinatija i biće prva opcija na poziciji tajt enda.

Odbrana je mlada, u stvaranju, a poslednji bedem defanzive je dopunjen sa veteranima, sejftijem Vonom Belom i kornerbekom Trojom Hilom. Mnogo posla je pred Rajhom koji se nije proslavio vodeći Koltse prethodnih sezona. Pažnju na sebe je skrenuo kada je bio ofanzivni koordinator šampionske ekipe Filadelfije pre pet godina.

Atlanta je igrala pre šest godina Superboul, nesrećno je poražena od Nju Inglanda (vodila sredinom treće četvrtine sa 28:3), a onda se ugasila. Falkonsi nikako da se konsoliduju, da pokušaju da dođu do plej-ofa. Glavni trener Artur Smit je opet u stvaranju novog tima sa Riderom kao kvoterbekom. Hejniken vreba svaku šansu i mogao bi da dobije priliku, kao u Vašingtonu prethodnih godina.

Kodarel Paterson je prošle sezone igrao fantastično. Mnogo se očekuje od mladog hvatača, rukija Drejka Londona. Tu je i iskusni slot risiver Skot Miler. Prva napadačka meta ostaje tajt end Kajl Pits, prošlogodišnji četvrti pik na draftu. Stiglo je u Džordžiju tokom leta nekoliko veterana, kao što su Kalais Kembel i Dejvid Onjemata koji bi trebalo da pojačaju krhku odbranu. Veliko pojačanje je i Bad Dupri koji se nije proslavio u Tenesiju, ali je bio sjajan u Pistburgu. Džesi Bejts iz Sinsinatija je najveće ime u poslednoj liniji odbrane, a došao je iz Sinsinatija. Mnogo se očekuje od nekada pika prve runde drafta, kornerbeka Džefa Okude koji se nije proslavio u Detroitu.

Posle ere Meta Rajana, Altanta nikako da reši pitanje kvoterbeka. Markus Mariota je bio promašaj, Tejlor Hejniki je odlična „bekap“ verzija, al pitanje je koliko može mladi Rider.

NAŠA PROGNOZA: 1. Nju Orleans Sejnts, 2. Tampa Bej Bakanirs, 3. Karolina Panters, 4. Atlanta Falkons

ZAPAD NFC – SAN FRANCISKO FORTINAJNERS, SJETL SIHOKS, LOS ANĐELES REMS, ARIZONA KARDINALS

Pardi vodi Fortinajnerse, Nik Bosa najplaćeniji defanzivac u istoriji, Sijetl može mnogo, Remsi u slobodnom padu, Kardinalsi najgori tim u ligi

Trent Vilijams (©AFP)Trent Vilijams (©AFP)

Najjača divizija u NFC-a je Zapad. Ove sezone je „uljez“ Arizona Kardinals koje svi u SAD-u vide kao najveće autsajdere sezone. Ostala tri tima mogu do plej-ofa.

Prvi favorit za osvajanje divizije je San Francisko. Nije sve idealno u Kaliforniji, ali i dalje Kajl Šenehan ima tim kadar za najveće domete. Posle Filadelfije Fortinajnersima se daju najveće šanse za Superboul u NFC-u.

Nema vše u timi iskusnog kvoterbeka Džimija Garopola, a starter će biti mladi Brok Pardi, koji je prošle sezone iskoristio povrede Treja Lensa i Džimija Džija i uspeo se se nametne kao vođa napada. Rezerva će mu biti Sem Darnold koji se nije proslavio u Njujork Džetsima i Karolina Pantersima. Lens je trejdovan u Dalas. Mnogo su svojevremeno dali za njega na draftu, ali za dve godine od mladog asa nisu dobili ništa. Prošle sezone se povredio na početku šampionata, pa je slavna franšiza iz Kalifornije odustala od njega.

SAN FRANCISKO POBEDNIK NFC-a - KVOTA 4,50.

Pardi se povredio tokom plej-ofa, pa je operisao rame, nije ga bilo skoro pet meseci ma terenu, ali sada je spreman. Imaće na raspolaganju dvojicu elitnih risivera Diba Semjuela (ponekad ima i ulogu raning beka) i Brendona Ajuka. Kristijan Mekefri je prva trkačka zvezda, a pomagaće mu Elajdža Mičel. Džordž Kitl je superstar na poziciji tajt enda, odličan bloker koji bi mogao da ima i značajniju ulogu kada su u pitanju dodavanja. Pardija će da čuva fenomenalni levi tekl Trent Vilijams.

Ako Pardi bude na prošlosezonskom nivou, nema problema za napad Fortinajnersa, ali veliki je znak pitanja zbog odbrane. Duša defanzive, Nik Bosa, štrajkovao je ceo trening kamp, nije radio s timom, nezadovoljan što nije dobio dugoročni ugovor. Dan pre početka sezone vest dana u SAD-u je da je sporazum postignut. Bosa je dobio od San Franciska 170.000.000 dolara za pet godina, od toga zagarantovano 122.500.000, što ga čini najplaćenijim defazivcem u istoriji lige. Ostaje da se vidi da li će sjajni "pes rašer" u nedelju odmah da se stavi na raspolaganju Kajlu Šenehanu.

Ostali su odlični defanzivci Erik Armsted, Fred Vorner, Džejvon Hegriv. Nije baš najbolja poslednja linija odbrane. Od defanzivno najbolje ekipe lige, ove sezone bi San Francisko mogao više da zavisi od napada i da li Pardi može da igra na visokom nivou kao u ruki šampionatu (biran prošle godine kao poslednji pik na draftu).

Sijetl je brzo uspeo da se konsoliduje posle odlaska Rasela Vilsona. Džino Smit je pokazao kao odlično rešenje. Nije vrhunski kvoterbek, ali je zaslužio novi ugovor i šansu da ostane vođa čete harizmatičnog Pita Kerola. Di Kej Metkelf i Tajler Loket bi i ove sezone trebalo da bude jedan od boljih tandema risivera u ligi. Mnogo se očekuje i od 20. pika ove godine, Džeksona Smita Endžige koji se povredio tokom trening kampa i verovatno ga neće biti na početku sezone. Prvi raning bek biće Kenet Voker, ali bi Kerol mogao u orbitu ove godine da izbaci nekog od rukija, a najbliži tome je pik druge runde ovogodišnjeg drafta Zek Čarbonet.

Veliko pojačanje za Sijetl je povratak u tim veterana Bobija Vegnera posle neuspešne sezone u Remsima. Od operacije se oporavio i sejfti Džamal Adams, pa bi odbrana Sijetla mogla da bude jače nego u proteklom šampionatu. Kvandre Digs je odličan sejfti, dok je novi kornerbek momak imena i prezimena kao slavni košarkaš Kobi Brajant.

Posle titule za Los Anđeles Remse u februaru 2022. godine na Sofaj stadionu prošle sezone su se Remsi ugasili. Provrede kvoterbeka Metjua Staforda i risivera Kupera Kapa su se pokazali kao nenadoknadiv gubitak. Ni Eron Donald nije imao sezonu kao ranije, pa će Šon Mekvej imati težak zadatak da tim iz Kalifornije vrati u vrh. Plej-of bi bio lep uspeh za renovirane Remse. Kap i dalje ima problem sa hroničnom povredom zadnje lože. Ni Staford nije sto odsto fit, ali nema zemenu. Veteran mora u vatru. Raning bek Kem Ejkers će imati poslednju šansu da se dokaže da je zreo da vodi napad trčanjem ekipe iz Los Anđelesa. Nema više u timu Džejlena Remzija koji je trejdovan u Majami. Odbrana je nova, a videćemo da li Donald, po mnogima najbolji defanzivac svih vremema, može da se vrati u staru formu i da poveže slabu defanzivu Remsa.

San Francisko i Sijetl su na papiru u prednosti u odnosu na Remse, ali nikako ne sme da se otpiše osvajač Superboula prošle godine.

Arizona je po mnogima najgori tima u ligi, pa im američki mediji vide s nulom na kontu. Kvoterbek Kajler Mari se nije opravio od povrede kolena i pitanje je da li ćemo ga gledati ove sezone. Sigurno će da bude van terena još dva, tri meseca. U ulozi vođe napada biće skromni Džošua Dobs. Džejms Koner je prva trkačka opcija, dok je Markis „Holivud“ Braun prvi risiver tim.

Otišao je Deandre Hopkins u Tenesi, najboji risiver tima u prethodne dve sezone. Čuveni Džej Džej Vot se penzionisao, Ajzea Simons je trejdovan u Džajantse... Malo toga kvalitetnog ima u Arizoni. Vredni pomena su sejfti Buda Bejker i veteran na poziciji tajt enda Zek Erc. Svaka pobeda je uspeh za tim koji će prvu godinu na klupi da predvodi Džonatan Genon, prethodne dve sezone defanzivni koordinator Filadelfije.

NAŠA PROGNOZA: 1. San Francisko Fortinajners, 2. Sijetl Sihoks, 3. Los Anđeles Rems, 4. Arizona Kardinals

Sistem takmičenja se nije menjao. Igraće se 17 kola, uz jedan slobodan vikend za svaki tim. Po sedam franšiza iz obe konferencije igraće u januarskom ljudilu, odnosno plej-ofu. Najbolji timovi AFC-a i NFC-a idu direktno u polufinale doigravanja i imaće prednost domaćeg terena do Superboula. Tri preostala pobednika divizija u obe konferencije, kao i po tri preostale ekipe po plasmanu boriće se za trofej Vinsa Lombardija.

Od ove sezone prenose mečeva NFL šampionata možete da gledate na kanalima Arene Sport. Nedeljno će biti pet mečeva na malim ekranima.

---------

Izađi na crtu, ispuni dnevni zadatak sa Mundobasketa i osvoji deo nagradnog fonda od 200.000 dinara!

---------

NFL – 1. KOLO

Petak

02.20: (1,40) Kanzas Siti (14,0) Detroit (3,35)

Nedelja

19.00: (1,60) Atlanta (14,0) Karolina (2,55)

19.00: (1,20) Baltimor (15,0) Hjuston (5,40)

19.00: (2,40) Klivlend (13,0) Sinsinati (1,70)

19.00: (2,70) Indijanapolis (14,0) Džeksonvil (1,55)

19.00: (1,45) Minesota (14,0) Tampa Bej (3,10)

19.00: (1,60) Nju Orleans (14,0) Tenesi (2,55)

19.00: (2,40) Pitsburg (13,0) San Francisko (1,70)

19.00: (1,40) Vašington (14,0) Arizona (3,35)

22.25: (1,85) Čikago (13,0) Grij Bej (2,15)

22.25: (1,60) Denver (14,0) Las Vegas (2,55)

22.25: (1,60) Los Anđeles Čardžers (14,0) Majami (2,55)

22.25: (2,55) Nju Ingland (16,0) Filadelfija (1,60)

22.25: (1,45) Sijetl (14,0) Los Anđeles Rems (3,10)

Ponedeljak

02.20: (2,55) Njujork Džajants (14,0) Dalas (1,60)

Utorak

02.15: (2,40) Njujork Džets (13,0) Bafalo (1,70)

***kvote su podložne promenama

TABELE IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

NFLNFL ligaPatrik MahomsTom BrejdiKanzas SitiKanzas Siti ČifsFiladelfija IglsGrin Bej PakersBaltimor RejvensLamar Džeksonodel bekamEron RodžersNjujork DžetsMajami DolfinsDžo BarouSinsinati BengalsKlivlend BraunsPitsburg Stilers

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara