Odbojkašice Srbije (Foto: Reuters)
Odbojkašice Srbije (Foto: Reuters)

Svetske i evropske šampionke u borbi za bronzu i obaranje rekorda iz Rija

Vreme čitanja: 3min | sub. 07.08.21. | 21:23

Odbojkašice Srbije će protiv rivala kojeg su već savladale u Tokiju pokušati da obezbede Srbiju devetu medalju na Olimpijskim igrama

Ostao je samo dan do kraja Olimpijskih igara. Srbija pred spuštanje zavese ima sedam medalja i osmu obezbeđenu (vaterpolisti osvojili srebro, bore se za zlato sa Grčkom). Tako je izjednačen rekord iz Rio de Žaneira, a priliku da ga obore imaju naše odbojkašice. Izabranice Zorana Terzića nisu imale dan u polufinalu, pretrpele su poraz od Amerikanki, pa će se za bronzu boriti sa selekcijom Južne Koreje (02.00).

02.00: (7,70) Južna Koreja - Srbija (1,05)

Izabrane vesti

Velika je šteta što nije izboren plasman u finale, gde bi srpske odbojkašice imale priliku da objedine evropsku, svetsku i olimpijsku krunu. Naletele su na američi zid. Malo šta je polazilo za rukom Terzićevim izabranicama, pa su bez prilike da se domognu zlata ostale već posle 80 minuta.

Srušeni su snovi o ujedinjenju titula, ali pred odbojkašicama je još jedna jako važan izazov. U Brazilu su pre pet godina osvojile srebro, pretrpele poraz u finalu od Kineskinja. Nisu uspele da ponove rezultat sa prethodnih Igara, ali bi i osvajanje bronze predstavljalo veliki uspeh. Posebno ako se uzme u obzir da bi tako podigle lestvicu srpskog olimpijskog tima i oborile rekord postavljen pre pet godina.

Grupnu fazu u Tokiju okončale su samo samo jednim porazom, od Brazilki, koje će se sa Amerikankama boriti za zlato (06.30). Ostale mečeve dobile su bez izgubljenog seta. Savladale su Dominikansku Republiku, Japan, Keniju i u poslednjem kolu grupne faze Južnu Koreju, kao i Italiju u četvrtfinalu.

Iako je nepisano pravilo da dva puta na jednom turniru ne možete savladati istu selekciju, utisak je da je prevelika razlika u kvalitetu između Srpkinja i Korejki. Susret odigran pre pet dana pripao je našim odbojkašicama za samo 73 minuta. Prvi setu su u svoju korist rešile sa 25:18, drugi sa 25:17, a treći još ubedljivije - 25:15.

Po pravilu je blistala Tijana Bošković sa 13 poena, ali je odličnu partiju pružila i Milena Rašić sa 12. Velike muke rivalkama zadavala je Maja Ognjenović. Kapiten je sa nekoliko proigravanja režirala preokret u drugom setu, u kojem su Korejke pružile najveći otpor. Kad god je imala priliku dizala je Maja prvi tempo, a na pravom mestu su se nalazile Rašić i Mina Popović. Sa nekoliko "kuvanja" je izluđivala protivnice.

Na kraju je zabeležen ubedljiv trijumf, koji je zalečio rane posle poraza od Brazilki. Čini se da bi ponovo mogao da posluži svrsi.

Selektor Terzić ne sumnja da će njegove izabranice uspeti da se podignu posle teškog poraza i da će dati svoj maksimum da ponovo obraduju Srbiju.

"To su devojke koje iza sebe imaju mnogo takmičenja, mnogo utakmica ovog tipa. Na našu veliku sreću, uglavnom su ih dobijale, ali bilo je i poraza... Sigurno da su im teško padali, ali one kao ličnosti i sportisti na ekstra visokom nivou i garantujem da mogu da se vrate i odigrajuutakmicu za bronzu na pravi način. Ja sam u to ubeđen i mislim da neće biti problema".

Maja Ognjenović je posle poraza od Amerikanki istakla da je i bronza dobar rezultat.

"Terza nam je na početku rekao da je ovo utakmica od velikog značaja, ali da sa druge strane ne smemo da upadamo u depresivna stanja, zato što nas čeka za dva dana još važniji meč. I da smo pobedile, najbitniji okršaj bi opet bio na programu prekosutra. Nadam se da ćemo uspeti da se oporavimo, jer ovakvi porazi, pogotovo kad je 3:0, nisu prijatni. Verujem da ćemo regulisati to same sa sobom. Ja sam odmah rekla bilo koja medalja da je uspeh. Bronzu smatram dobrim rezultatom".

ODBOJKA (Ž) - MEČ ZA 3. MESTO

Nedelja

02.00: (7,70) Južna Koreja - Srbija (1,05)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Olimpijske igre 2020tokio 2020ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeZoran TerzićMaja OgnjenovićTijana Bošković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara