Ukrajinski sportisti na svečanom otvaranju OI 2020 (Reuters)optvaranju
Ukrajinski sportisti na svečanom otvaranju OI 2020 (Reuters)optvaranju

Teške optužbe svetske antidoping agencije: Ukrajina varala na testovima pre Olimpijskih igara u Tokiju

Vreme čitanja: 2min | sre. 27.10.21. | 17:01

Uzorke sa takmičenja Ukrajinci označavali kao da su uzeti van takmičarskog perioda

Svetska antidoping agencija (WADA ) utvrdila je da je Ukrajina, kako bi ispunila uslove pre Olimpijskih igara u Tokiju, uzorke prikupljene tokom takmičenja namerno zavodila kao vantakmičarske.

WADA je najavila objavljivanje rezimea istrage protiv Ukrajinske antidoping agencije (NADC), koja je utvrdila, između ostalog, da je NADC obaveštavao sportiste o predstojećim testovima kršeći pravila, zbog čega je protiv te nacionalne organizacije pokrenut postupak za utvrđivanje usklađenosti sa zahtevima WADA.

Izabrane vesti

Glavni istražitelj WADA Ginter Jungers primetio je da trajanje i obim neprikladne prakse mogu da ukažu ​​na "značajne organizacione nedostatke u NADC-u".

Svetski antidoping supervizor identifikovao je najmanje šest slučajeva u kojima su uzorci tokom takmičenja predstavljeni kao da su uzeti van takmičarskog perioda, čime se pomoglo sportistima da odrade minimalan broj doping testova potreban pre Olimpijskih igara u Tokiju.

Jungers je dodao da takva prevara može da utiče i na testiranje, jer je više zabranjenih supstanci otkriveno u uzorcima uzetim na takmičenjima nego van njih, tako da stimulansi koji su dozvoljeni van takmičenja možda neće biti prikazani u rezultatima. Dodao je da su svi uzorci bili negativni u ponovljenim testovima.

WADA je zaključila da su ukrajinski sportisti od 2012. godine dobijali upozorenja o doping testovima koji su po zakonu bili neočekivani.

Jungers je napomenuo da su predstavnici NADC upozoravali sportiste ili njihove trenere dan pre uzimanja uzoraka. WADA je navela da nisu pronađeni dokazi da je Ukrajinska atletska federacija (FLAU) primenila "šemu dopinga i zaštite", ali je utvrđeno da je član FLAU bio umešan u ilegalni uvoz zabranjenog proliferatora crvenih krvnih zrnaca, zbog čega je aktivirana Jedinica za atletski integritet.

Zbog zakona o privatnosti, WADA nije otkrila konkretna imena uključenih u ove prevare.


tagovi

atletikaOlimpijske igretokio 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara