Rukometaši Vojvodine (©Starsport)
Rukometaši Vojvodine (©Starsport)

Voša stavlja šlag na tortu, Top 16 kuca na vrata Slane bare

Vreme čitanja: 5min | uto. 28.11.23. | 08:48

„Potrošnja je velika, skraćena rotacija na bekovskim pozicijama, ali verujem da ćemo uz pomoć naših navijača, kao što je bila protiv Silkeborga, da stignemo do pobede“, smatra trener Lala Boris Rojević. „Ovo nam je druga meč lopta“, ističe defanzivni specijalista Miljan Pušica pred duel sa skopskim Alkaloidom, koji predvodi legendarni Kiril Lazarov danas (18.45, Arena Sport 2) u petom kolu Lige Evrope

Novosađani imaju sve u svojim rukama. Pobeda u Španiji proitv Logronja La Rioha otvorila je vrata raja za rukometaše Vojvodine. Bod deli četu Borisa Rojevića od Top 16 faze Lige Evrope. I ne samo to, Lale bi u eventualno novoformiranoj grupi prenele sigurno dva boda, osvojena protiv Silkeborga na Slanoj bari. Poznato je da će, ako ne bude iznenađenja, moćni Flensburg biti rival u sledećoj fazi, a drugi protivnik verovatno je švajcarski šampion Kadeten Šafhauzen, kome bod treba da bude drugi ispred norveškog Elveruma u Grupi E.

Na Slanu baru danas (18.45, Arena Sport 2) dolazi skopski Alkaloid u petom kolu Grupe E Lige Evrope. Kalkulacije su jasne, s bodom Vojvodina je sigurno druga, čak i poraz bi kolo pre kraja vodio u narednu rundu ako La Rioha ne pobedi Silkeborg u Španiji.

Izabrane vesti

Ipak, u taboru desetostrukog uzastopnog šampiona Srbije ništa ne prepuštaju slučaju, žele trijumfom da overe plasman i da nagoveste da trend rasta ove ekipe i kluba ide munjevitom brzinom i da Lale mogu i do nokaut runde drugorangiranog evropskog takmičenja.

Povrede Gregor Ocvirka i Milana Milića remete planove, ali koga njega bez njega se mora. Tim legendarnog Kirila Lazarova dolazi sa samo bodom iz četiri meča, nema šanse da se dokopa naredne faze, stiže rasterećen u Srpsku Atinu.

Idemo na pobedu, nema kalkulacija“, kao iz topa će trener Boris Rojević i dodaje:

Neće biti lako, nema opuštanja. Problem je što imamo skraćenu rotaciju na bekovskim pozicijama, pa mnogo toga zavisi da li će krenuti igračima na spoljnim pozicijama. Igramo sva tri dana. Potrošnja je velika, ima i umora, ali verujem da ćemo uz pomoć naših navijača, kao što je bila protiv Silkeborrga, stići do pobede“.

18.45: (1,12) Vojvodina (13,0) Alkaloid (7,75)

Protiv La Rioha je breme favorita, ali i teška povreda Milana Milića, okovala noge crveno-belih rukometašima, ali u Španiji gledali smo pravu Vošu, evropsku Vošu, koja je samlela španski tim i stigla na koračić do Top 16.

Tako je bilo i prošle godine protiv Gorenja u Velenu u revanšu četvrtfinala EHF kupa. Kad nas svi otpišu, onda smo najbolji, a kada moramo, onda igramo u grču, stegnuto. Imamo veliku šansu i verujem da nećemo da je propustimo“, zaključio je trofejni stručnjak Novosađana za Mozzart Sport.

Miljan Pušica (©MN Press)Miljan Pušica (©MN Press)

Stub odbrane Vojvodine je povratnik u reprezentaciju Srbije Miljan Pušica. Posle teške povrede, vratio se pre godinu dana u Novi Sad. Sa kapitenom Miljanom Vukovljakom „zategao“ je defanzivu koja je uvek prava kada se lomi, kao i golmani Andrej Trnavac i Fran Lučin.

Ovo nam je druga meč lopta, da tako kažemo. Imali smo taj kiks protiv La Riohe, ali smo sve nadoknadili u Španiji. Kvalitetniji smo od Alkaloida, ali videli smo u prvom meču u Skoplju da je nezgodna ekipa, niža od nas, igra brzo. Makedonski tim dolazi rasterećen, nema šansu za narednu rundu, dok nama ovaj meč mnogo toga donosi. Ipak, verujem da ćemo da pobedimo pred svojim navijačima i proslavimo lep uspeh“, istakao je Pušica za Mozzart Sport.

U prethodne dve utakmice protiv Laa Riohe bilo je mnogo kazni od dva minuta. U Španiji ste Vukovljak i vi imali po dva isključenja do poluvremena. Da li je bio u pitanju drugačiji sudijski kriterijum ili?

Mi igramo tako, jako u odbrani, agresivno, možda i grublje, to nam je stil, ali zna se šta je za dva minuta. U Novom Sadu smo bili mnogo puta ostajali sa igračem manje, tako je i bilo i u prvom poluvrmenu u Španiji. Moje prvo isključenje nije bilo, drugo jeste. U nastavku se to nivelisalo, i sudije su videle da naš rival to koristi, igrači La Riohe su se ’bacali’“.

Sezona je zasad kao iz snova. Može li i bolje?

Prezadovoljni smo dosadašnjem sezonom. Sve smo pobedili osim tog kiksa protiv La Riohe. Bilo je malo problema na početku sezone, ali nije isto igrati u Evropi u domaćem šampionatu. Imamo iskustva međunarodnih mečeva iz prošle sezone, ali je sada u Ligi Evrope veći nivo nego u EHF kupu, pa je i pritisak veći. Rastemo kao tim, šteta što su nam povrede poremetile, ali ide sve na bolje, blizu smo naredne runde, a onda možemo da se borimo i za nešto više“.

Defanzivni ste specijalista, ali ste u Španiji dali važan gol u nastavku. Povuče li vas lopta često?

Sigurno da te povuče. Kada sam došao u Vojvodinu, trener Rojević mi je na početku davao šansu i u napadu, ali videlo se da to nije to – to. Nisam bio fizički spreman da igram u dva pravca, a ni glava nije bila ’nameštena“. Dogovor je bio da se usredsredim na odbranu, da tu mogu najviše da pružim. Zadovoljan sam svojom ulogom u timu, radim mnogo sa kondicionim trenerom, nemam problem s kolenom, sve je u redu, pa sam pun samopouzdanja. Ako zatreba u napadu, ako se ukaže šansa, tu sam da pomognem koliko mogu“.

20.45: (2,85) La Rioha (8,00) Silkeborg (1,60)

Vratili ste se u reprezentaciju, igrali ste dvomeč protiv Slovenije ovog meseca. Očekujete li poziv Tonija Đerone za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj?

To mi je velika želja. Mislim da mogu da pomognem reprezentaciji. I kada sam bio dugo van terena, uvek samo govorio da želim opet da se vratim i da igram za Srbiju. Ja sam tu, motiv mi ne nedostaje“, zaključio je Pušica.

Sa Novosađanima je počeo da radi i veliko pojačanje Stefan Dodić. Zasad, ne u punom kapacitetu. Narednog mesec, lucidni srednji bek ima novu kontrolu, a od januara bi trebalo da bude u punom pogonu i da pojača Lale u drugom delu sezone.

Očekuje se da i danas dvorana Slana bara bude puna, više od 2.000 navijača. I gosti iz Skoplja će imati pomoć oko 100 pristalica. Pre nešto manje od mesec i po, u prvom kolu Lige Evrope, Voša je slavila u makedonskoj prestonici, u dvorani Jane Sandanski, sa 31:26.

LIGA EVROPE – 5. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Utorak

GRUPA A

20.45: (4,00) Benfika (8,50) Nant (1,35)

20.45: (1,07) Rajn Nekar Leven (16,0) Kristijanštad (11,0)

GRUPA B

18.45: (1,55) AEK Atina (8,50) Zabrže (2,95)

18.45: (1,12) Hanover (13,0) Kriens Lucern (7,75)

GRUPA C

18.45: (1,15) Savehof (12,0) Kvenka (6,75)

18.45: (2,00) Fadi Vintertur (8,00) Gorenje (2,10)

GRUPA D

18.45: (1,85) Skjern (8,00) Nekse (2,30)

20.45: (1,03) Braga (20,0) Povaška Bistrica (16,0)

GRUPA E

20.45: (4,90) Kadeten Šafhauzen (10,0) Flensburg (1,20)

20.45: (16,0) Lovćen (20,0) Elverum (1,03)

GRUPA F

18.45: (1,12) Vojvodina (13,0) Alkaloid (7,75)

20.45: (2,85) La Rioha (8,00) Silkeborg (1,60)

GRUPA G

18.45: (3,15) Šamberi (8,50) Fukse Berlin (1,50)

18.45: (1,90) Izviđač (hendikep 13,5) Dinamo Bukurešt (1,80)

GRUPA H

18.45: (1,55) Konstanca (8,50) Tatabanja (2,95)

20.45: (11,0) Hobri Glogov (16,0) Sporting Lisabon (1,07)

***kvote su podložne promenama



tagovi

RK VojvodinaBoris RojevićMiljan PušicaAlkaloidRukometna Liga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara