Dušan Marković (©Starsport)
Dušan Marković (©Starsport)

Zalet uhvaćen, Zvezda se približila Ligi šampiona - preslišani Mađari

Vreme čitanja: 3min | čet. 07.09.23. | 17:44

Crveno-beli vaterpolisti startovali pobedom u kvalifikacijama

Teško da su bolji početak kvalifikacija u Crvenoj zvezdi mogli da požele: zalet uhvaćen, Mađari preslišani, LEN Liga šampiona sada je bliža. I na sve to trenera Aleksandra Filipovića može da raduje što su pojačanja bila raspucana, i to u trenucima kada nije sve išlo kao po loju.

Honved jeste u takmičarkom ritmu, već je imao ozbiljne provere. Igrao je u polufinalu mađarskog kupa, nadmetao se sa Ferencvarošem, koji je kasnije na krilima dobre igre Dušana Mandića podigao trofej, ali od nivoa potrebno za Ligu šampiona i dalje je daleko. Crveno-belima je bilo potrebno vreme da skinu tegove, ali kada su ih se ratosiljali, nizali su se golovi kao na pokretnoj traci - 10:7. 

Izabrane vesti

Možda i najveći adut srpskog vicešampiona biće širina. Jer, trener Aleksandar Filipović ima desetoricu igrača približnog kvaliteta, ima dubinu u ekipi i dovoljno materijala za različite rokade. Honved nije mogao ciljano nekoga da pušta, da provocira šut i riskira. Zvezda je mogla da razvuče protivničku odbranu, a imala je i raspoloženu spoljnu liniju. 

U prvom poluvrmeenu je šest različitih igrača postizalo golove. Dok je Honved bio u vođstvu, ključnu ulogu imali su sidraši. Miloš Vukićević i Lukas Seman su u početnim minutima sprečili mađarski sastav da se odlepi, nisu dozvolili da se nervoza uvuče u redove crveno-belih, da bi potom na scenu stupile novajlije. 

Crvena zvezda je ovoga leta angažovala samo dvojicu igrača, odlučila se za povratnike umesto Veljka Tankosića i Bojana Banićevića. Potpisali su Nikola Bursać i Draško Gogov, i u prelomnim trenucima spakovali Mađarima golove. Probili su barijeru, omogućili saigračima da budu relaksiraniji u završnici i sve je rezultiralo kišom pogodaka. Furiozni su bili Beograđani u drugoj i početkom treće deonice, napravili su seriju 8:0 i rešili pitanje pobednika. 

Drama je izbegnuta, niko nije morao da forsira u poslednjem kvartalu. Mogao je Aleksandar Filipović i da odmori nosioce za sutrašnji dvoboj sa Barselonom. Mađarski klub je uspeo da spusti razliku, ali nijednoga trenutka da ugrozi osvajača Kupa Srbije. Zadržan je Honved na distanci. Viktor Vladovič, kao i Sombor i Bendeguz Ekler podebljali su u završnici lični učinak, dali su po dva gola, koliko su kod crveno-belih isporučili Dušan Vasić, Marko Radović i centar Miloš Vukićević.

RASPORED KVALIFIKACIONIH UTAKMICA ZA LIGU ŠAMPIONA: 

GRUPA A (HANOVER): 

Četvrtak

Honved - Crvena zvezda 7:10

Hanover - Barselona 9:11

Petak

Barselona - Crvena zvezda 9:14

Hanover - Apolon 11:10

Subota 

Barselona - Honved 9:8

Crvena zvezda - Apolon 12:10

Apolon - Honved 11:10

Hanover - Crvena zvezda 6:14

Nedelja

Barselona - Apolon 12:11

Hanover - Honved 13:12

GRUPA B (KRAGUJEVAC): 

Četvrtak

Duizburg - Noazi la Sek 8:17

Radnički - Primorac 12:12, petercima 5:4

Petak

Breša - Duizburg 11:4

Primorac - Noazi la Sek 10:16

Subota

Duizburg - Radnički 8:13

Noazi la Sek - Breša 9:10

Breša - Primorac 11:3

Radnički - Noazi la Sek 13:10

Nedelja

Primorac - Duizburg 16:10

Radnički - Breša 8:15

GRUPA C (ORADEA): 

Petak

Vuljagmeni - Ortiđa 12:8

Oradea - Primorje 7:10

Subota

Primorje - Vuljagmeni 12:14

Oradea - Ortiđa 7:14

Nedelja

Ortiđa - Primorje 16:14

Oradea - Vuljagmeni 5:14

GRUPA D (DUBROVNIK): 

Petak

Jug - Dinamo Bukurešt 16:4

OSC Budimpešta - Turkoan 5:10

Subota

Jug - Turkoan 17:8

OSC Budimpešta - Dinamo Bukurešt 20:9

Nedelja

Dinamo Bukurešt - Turkoan 8:14

Jug - OSC Budimpešta 14:10


tagovi

VK Crvena zvezdaLiga šampiona u vaterpoluAleksandar FilipovićMarko RadovićMiloš VukićevićDušan VasićDraško GogovNikola BursaćLukas Seman

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara