Marko Radović i Petar Smiljević (©MN Press)
Marko Radović i Petar Smiljević (©MN Press)

Zvezdino totalno ubrzanje i veliki preokret u večitom derbiju, Partizan nije odbranio Banjicu

Vreme čitanja: 3min | sub. 04.02.23. | 20:11

Crveno-beli nastavili tamo gde su stali u Kupu Srbije – 11:10

Za Aleksandra Filipovića početak novog mandata na klupi Crvene zvezde nije mogao bolje da počne. Proživljavaju crveno-beli renesansu, iza njih je magičnih nedelju dana. Na osvojen trofej u Kupu Srbije nakalemili su pobedu u večitom derbiju. Zvezda je bila na konopcima, a Partizan propustio da joj zada završni udarac – 11:10.

Partizanu je sve išlo naruku, ali je kao i u polufinalu bitke za prvi ovosezonski pehar posustao u odlučujućoj deonici. Imali su crno-beli vetar u leđa sa tribina, imali su i veliku prednost, i na kragu ostali bez svega. Činilo se da je najveći rival ispucao kompletan arsenal proteklog vikenda, no uspeo je da nadoknadi četiri gola i dobije triler golom centralnog beka Dušana Markovića.

Izabrane vesti

Ni „gubitak“ Gavrila Subotića i Dušana Vasića nije sprečio Zvezdu da dođe do pobede pred punim tribinama na Banjici. Ostali su crveno-beli bez dva bitna aduta u napadu, Subotić je isključen već krajem druge četvrtine – sakupio tri lične greške, jednu dobio zbog protesta posle faula – dok je Vasić zaradio direktan crveni karton u finišu posle udarca laktom. Nervozni su bili crveno-beli, ali ne svi. Hladan kao špricer bio je Dušan Marković. Čekao je pravi trenutak, da Lovro Paparić skrene pogled ka čuvaru, i poslao loptu pod prečku.

Ponovo je Vladimir Mišović briljirao na golu, u završnici je sakupio nekoliko intervencija i presekao dodavanje sa krila za Partizanovog centra, a saveznik gostiju bio je i okvir gola. Levoruki crnogorski šuter Nikola Giga uzdrmao je prečku posle Markovićevog gola, pa je Luka Gladović bio jedini strelac za crno-bele u finalnih osam minuta trećeg večitog derbija u tekućoj sezoni. Zvezda se revanširala Partizanu za poraz u prvoj fazi šampionata Srbije, takođe ima i trijumf u Jadranskoj ligi.

Bitnu ulogu u preokretu crveno-belih u hramu vaterpola imao je centarski tandem Lukas Seman – Miloš Vukićević, kao i Ivan Basara. Zvezdini sidraši su opteretili protivničke bekove, stvorili su spoljnoj liniji prilike da ka Jevgeniju Kostrovu pucaju iz igrača više, a trio Ivan Basara – Rodoljub Gajić – Dušan Vasić je anulirao zaostatak iz prvog poluvremena.

U finišu se aktivirao i Marko Radović – sastav Aleksandra Filipovića vodio na startu meča zahvaljujući njegovim golovima sa nezgodne strane – i doneo prvo vođstvo osvajaču kupa još od uvodnih minuta. Podsetio je Marko Radović na izdanja sa početka sezone, kada je u kvalifikacionim utakmicama Kupa Evrope nemilosrdno tresao mreže.

Partizan je propustio priliku da se makar nakratko na tabeli poravna sa Novim Beogradom, do pobede vicešampiona Evrope nad Šapčanima od 20:13, ni serijom od pet golova nije slomio večitog rivala. Zaustavljena je kontra crno-belih u nastavku, Dušan Trtović nije bio produktivan kao u prvoj četvrtini i startu drugog perioda – postigao tri gola – a gosti su osujetili i uplivavanja Lovre Miloša. Umnogome je na konačan ishod uticalo i „izbacivanje“ iz igre Veljka Bodiroge. Zajedno sa Pavlom Mušikićem je zadavao probleme čuvarima na liniji dva metra i bio faktor iznenađenja.

PARTIZAN – CRVENA ZVEZDA 10:11

(4:2, 3:2, 2:5, 1:2)

Bazen: Banjica

Sudije: Raković i Putniković

Isključenja: Partizan 15, Crvena zvezda 11

Peterci: Partizan 1 (1), Crvena zvezda 2 (0)

PARTIZAN: Kostrov, Jakšić, Lovre 2, Mušikić 1, Gak, Gladović 1, Trtović 3, Dimitrijević, Božović, Smiljević 1, Giga 1, Paparić, Bulajić, Bodiroga. Trener: Korolija.

CRVENA ZVEZDA: Mišović, Tankosić, Gajić 1, Marković 1, Subotić, Vasić 3, Banićević, Basara 2, Vukićević 1, Seman, Milojević, Radović 3, Ivanović, Danković. Trener: Filipović.

SUPER LIGA (od 1. do 6. mesta), 1. KOLO:

Petak:

Valis – Radnički 9:12

Subota:

Partizan – Crvena zvezda 10:11

Novi Beograd – Šabac 20:13


tagovi

Superliga Srbije u vaterpoluVK PartizanVK Crvena zvezdaDušan MarkovićDušan VasićGavril SubotićVladimir MišovićMiloš VukićevićLukas SemanAleksandar FilipovićLovro PaparićLovre MilošLuka GladovićMiloš KorolijaMarko Radović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara