Dragan Stojković (©Starsport)
Dragan Stojković (©Starsport)

Piksijev pogled: Ovo je bio naš maksimum sada, izdržaćemo bočne udare i otići u Nemačku!

Vreme čitanja: 9min | pon. 05.12.22. | 15:37

Naširoko o dve nedelje u Kataru...

Jeste rezultatski neuspeh, daleko je od katastrofe i nije povod da se poništi sve ono što je fudbalska reprezentacija Srbije učinila u poslednjih godinu i po dana. To je u najkraćem rezime onoga što je selektor Srbije Dragan Stojković Piksi izneo na konferenciji za medije u Staroj Pazovi. Piksi je podsetio da su dva cilja ostvarena, to su plasman na Mundijal i prvo mesto u Ligi nacija, dok treći, a to je prolazak u osminu finala Svetskog prvenstva, nije iz objektivnih razloga, pre svega koji se tiču fizičkog stanja.

Strateg Orlova smatra da javnost i nacija moraju da imaju veru u njegove momke koji su kroz kvalifikacije i Ligu nacija pokazali da imaju kvalitet i pobednički karakter.

Izabrane vesti

“Želim da objasnim neke stvari, da javnost čuje iz prve ruke. Tačno sam 20 meseci na mestu selektora, od tri cilja koja sam sebi postavio, isto tako i FSS, dva obećanja smo ostvarili. Treći nismo. Prvi cilj je da u teškoj grupi kvalifikacija za SP završimo na prvom mestu, to smo ostvarili. Drugi Liga nacija, takođe teška grupa, prvo mesto osvojeno. Treći cilj je bio izlazak iz grupne faze, taj cilj rezultatski nismo uspeli da ostvarimo. Zbog toga sam ovde, da objasnimo zbog čega se to desilo. Niti ću se kriti, niti bežati od odgovornosti. Neću biti neko ko će sesti na avion, otići negde i poslati saopštenje. Možda je u našem fudbalu moderno pisati saopštenja, ali ja nisam takav i zbog toga sam sazvao ovu konferenciju za medije“, rekao je Piksi.

Stojković je potom pojasnio predstavnicima medija zbog čega je na samom Mundijalu izostalo ono njegovo prepoznatljivo pozitivno raspoloženje.

“Da, to nisam bio ja, ali postoje objektivni razlozi zbog toga. Ti razlozi kreću da me brinu od 14. novembra kada smo se svi ovde našli. Zdravstveni bilten naših najvažnijih igrača, neću praviti razliku, ali jesu oni naše najvažnije karike, bilo je teško očekivati da uopšte igraju. Ali, bilo je nenormalno da oni ne budu tamo. Iz tog razloga nisam bio taj, nisam ni mogao da budem. Nisam javno govorio o tome, ali teško je bilo sakriti tu emociju“.

Javnost je sa fizičkim problemima praktično bila upoznata tek posle utakmice sa Brazilom.

“Da smo tako izašli i rekli – mi idemo povređeni, ne u kompletnom sastavu, ispalo bi da tražimo izgovor i alibi. Nadali smo se da će to fizičko stanje negde da se prevaziđe, ali jednostavno to je bilo nemoguće. Znali smo takođe, da je Brazil apsolutni favorit, jedna druga dimenzija, da će se između Kameruna, Švajcarske i nas tražiti taj drugi putnik za osminu finala. Postoje i naše greške. Mi smo u drugoj utakmici, pored svih problema, imali pobedu u džepu. Zašto to nismo sačuvali ostaje da se analizira. Na ovom nivou ne smeju olako da se poklanjaju golovi. Ali, kada se trči po 117 ili 118 kilometara po utakmici, to pokazuje želju i naš kvalitet. Neke stvari će morati da dođu pod korekciju, da se takve stvari ne dešavaju. Da smo kao tim na zdravstvenom stanju sve bi bilo drugačije“.

NEMAM NIKAKVU GRIŽU SAVESTI

Možda je, ipak, upravo iz zdravstvenih razloga, moglo da dođe do korekcija u konačnom spisku igrača?

“Bilo je razmišljanja i na tu temu, niko ovde nije rezervisao mesto u timu. Ali po nekom uveravanju, da će biti sve OK, da ćemo uspeti da se spremimo, odlučili smo se za ovaj sastav. Lista od 26 igrača koja je napravljena nije se pravila po kancelarijama, nije se gledao ničiji interes, već hladne glave – to su bili igrači koji su izneli teret kvalifikacija. Nemam nikakvu grižu savesti da sam se ogrešio o nekog igrača... Bilo je igrača koji nisu učestvovali u kvalifikacijama, ali ne bi bilo fer da su neke naše perjanice ostale kod kuće“.

Sam plasman na Mundijal u grupi sa Portugalijom, ističe selektor, ogroman je uspeh, pa i prolazak u A diviziju Lige nacija, a u ovakvoj situaciji Srbija jednostavno nije mogla više.

Možda smo mogli da pređemo grupu, ali ne bismo ništa tamo uradili. Nismo imali snage i nismo bili spremni da tamo napravimo još bolji rezultat. Mi jesmo izgubili u rezultatskom smislu, ali nismo poraženi i nemamo čega da se stidimo ili sramotimo. Moramo da izvučemo pouke, ispravimo greške. Spoljni faktori koji su jedva čekali da dođe do nekog rezultatskog neuspeha dočekali su svojih pet minuta da napadaju i ponižavaju. Nećemo im dozvoliti da nas ruše, da predstave da to ništa ne valja, da je ovo katastrofa. Na postoje tragedija i katastrofa u sportu. Mora se dostojanstveno trpeti sve, kao što smo dostojanstveno dočekali pohvale“.

Još jednom je Piksi podsetio i da je narod konačno dočekao da gleda atraktivan fudbal.

Neki prethodnici su bili napadani za defanzivu i loš fudbal, za dekadenciju. Eto, sad imamo ofanzivan i atraktivan fudbal. Fudbal je takmičenje, izvući ćemo samo pouke i biti jači nego što smo bili. Neki su pokušavali da predstave nekakvu negativnu atmosferu, priželjkivali su da se potučemo i svađamo međusobno. Ali to se nikada neće desiti. To požrtvovanje, igrali su pod injekcijama, rizikovali karijere, to je za poštovanje. Ovo je bio jedan maksimum u ovom stanju, ali smo i tako možda mogli da prođemo, ali ne bismo imali snage za dalje“.

MITROVIĆ POSLE LONGETE I PAUZE REKAO – MOGU!

Tu fizičku spremu selektor je više puta isticao kao najveći problem.

Fizički nismo bili na nivou ovakvog takmičenja. Da se gleda 60 minuta mislim da bismo bili prvi u grupi. Nažalost, utakmice se igraju 90 i više minuta. Bilo je toga i kod drugih. Belgija je na fizičkom nivou bila kao izduvan balon. Ali naš problem smo – mi. Svi igrači su došli iz takmičenja, nije bilo pauze, ali očigledno da smo negde od 60-65 minuta padali što se tiče neke svežine. Mi smo trčali 117 minuta u obe utakmice, ali nije bilo svežine“.

Da će tako biti primetio je selektor još na prvom treningu u Bahreinu kada je video da sedmorica igrača nisu mogli da treniraju.

To je bio šok za mene, praktično ne možete trening da odradite kako ste zamislili. Sutradan, opet ista slika... Kako da ne budem zabrinut, da budem srećan i zadovoljan? Aleksandar Mitrović je poslednju utakmicu odigrao 28. oktobra, njegov privatni trener mu je stavio longetu-gips, kada sam to čuo još više sam bio zabrinut. Prvi dodir sa loptom imao je 22. novembra i on u takvom stanju kaže – mogu. Slično je bilo i sa Vlahovićem. To su naše udarne igle, koje prave problem protivniku. Ovo što su oni dali, gol ili dva, to je ništa koliko bi dali da su bili 100 odsto spremni“.

DRUGI GOL ŠVAJCARSKE SVE POREMETIO

Nije ni samo do napadača.

Ne bi bilo tih taktičkih grešaka da nam dvojica štopera nisu tražila izmenu. Potpuno se remeti ideja da zatvorite utakmicu onako kako želite. Potpuno druge izmene su bile planirane. Nisam ja pričao radi reda – samo da svi budu živi i zdravi – znao sam da će nam biti jako teško da tako držimo ritam kakav smo imali u kvalifikacijama“.

Naravno, ima i krivice same ekipe. Dva naivna gola primljena protiv Kameruna, pa onaj drugi protiv Švajcarske u finišu prvog poluvremena...

Mi smo uspeli ono što je najteže u fudbalu, da iz minusa dolazimo u plus. Protiv Švajcarske smo poveli sa 2:1 i imali drugačiji plan. Da ne ulazim u taktičke stvari, bila je planirana dupla izmena na poluvremenu. Na defanzivnom planu bi bolje izgledali, ali dešava se taj naivan drugi gol, što je sve promenilo. Otišli bismo u defanzivniji sistem, branili bismo se, jer imamo rezultat koji nam odgovara. Plan nam je totalno propao. Na početku drugog poluvremena ponovo dolazimo do šoka, za dalje nemamo snage. Imali smo dva rovita napadača, koji su igrali sa 50-60 odsto snage“.

Toliko priznaje i odobrava kritike, ali kao da ističe da nemaju baš svi prava da ih iznose.

Naciju nikada nisam razočarao, to sam siguran. Ja imam svoj stav, nisam neko ko ispunjava tuđe želje. Znam da sam nekima trn u nozi, boli ih što je FSS postao kuća mira i spokojstva, a ne kafana, da ovde u Staru Pazovu može da uđe ko hoće i kad hoće. Toga nema i to mnoge boli. Trude se naravno da to sruše. Govorili su pogrešan sistem, pogrešni igrači, to je taj bočni faktor, opozicija. Svestan sam da će ti i takvi uvek gledati šansu da vas ponize. Ponosan sam na sve što smo uradili, nikome neću dozvoliti da to poništi... Kritike su potrebne, ovo je demokratska zemlja, a o tome ko će biti u timu i koja će se taktika igrati – to odlučujem samo ja i niko drugi. Taj sistem nam je doneo ove radosti, upravo taj sistem. Problem sistema je taj kako ga implementiraš, nikakva garancija da li ćeš uspeti“.

ŽAL ZA NASTASIĆEM I SPAJIĆEM

Posebne kritike išle su na račun defanzivaca...

Igrači koji su igrali u odbrani su izneli kvalifikacije. Bilo je grešaka, ali ne toliko kobnih. Ne žalim za prosutim mlekom, to je već prošlo. Generalno, u toj odbrambenoj liniji žao mi je što nisam mogao da računam na Matiju Nastasića i Uroša Spajića, koji mogu da odgovore na utakmice takvog zahteva i kvaliteta. To je najbolje što imamo, ali nikada nisam delio ekipu na odbranu, vezni red i napadače. U modernom fudbalu ne možete da delite tim na linije. Svi moraju da deluju kao tim i u odbrani i u napadu. Zahvaljujući tom timskom duhu napravili smo čudo nad čudima kad smo pobedili Portugaliju u Lisabonu. Ali znao sam da ćemo izgubiti taj ritam iz kvalifikacija zbog povreda... Moguće je da će biti i nekih promena u poslednjoj liniji, ali ima vremena za to“.

Na utakmicama je često delovalo kao da je komunikacija potpuno izostala?

Na poluvremenu utakmice sa Kamerunom, pre i nakon nje pričali smo na tu temu. Pitao sam ih: 'Je l’ pričate srpski ili neki drugi jezik na terenu?' Zašto je to tako, ne znam, možda strah da se ne pogreši. Poslednja linija mora da deluje mnogo efikasnije i složenije. Poslenja dva dana smo samo to radili, posvećeni da maksimalno popravimo te stvari“.

KAMERUN JE TREBALO DA DOBIJEMO 6:1, DA SMO BILI SPREMNI PROŠLI BISMO GRUPU

Dragan Stojković (©Starsport)Dragan Stojković (©Starsport)

Sve bi po selektorovom mišljenju bilo drugačije da je fizičko stanje bilo bolje.

“Pre bih ja pristao da budem u bolnici dva meseca nego da mi oni budu povređeni. Da smo mi bili fizički u stroju - mi bismo prošli 1.000 posto... Eto, Nemačka, Danska, Urugvaj... Svi su završili u prvom krugu, tu nema tragedije. Samo neuspeh iz kojeg morate da izvučete pouke. Sramota je kada ne trčiš, sve što sam tražio u kvalifikacijama su uradili briljantno, da sam u ovakvoj situaciji tražio više – to je nemoralno. Treba da ostanemo zdrava grupa, da posle 24 godine ponovo odemo na Evropsko prvenstvo“.

Na kraju, da li je moglo bolje u odbrani, drugačije u napadu?

“Ona utakmica sa Kamerunom je trebalo da se završi sa 6:1. Onda smo bespotrebno izašli visoko, bez ikakve instrukcije sa klupe, desio se taktički promašaj. Naša greška naravno, kao tima, nismo bili dovoljno inteligentni, kardinalne greške koje te koštaju da ne pobediš. Ali, zamislite i da smo se branili i da je na kraju bilo 3:3? Jednostavno, u tim momentima se nisu videle nikakve ambicije protivnika, koji je bio u nokdaunu. Takve vrste grešaka su jednostavno neprihvatljive. Sami smo krivi“.

Poruka za kraj u Piksijevom stilu. Punom optimizma.

“Da biste pravili rezultate na Mundijalima, trebalo je da imate kontinuitet u istim. Zašto da ne i jednog dana da dotaknemo taj neki vrh. Opet će Srbija biti moćna i pobednička. Biće na smotri najvećih evropskih timova posle 24 godine. Treba biti samo realan, ništa mi pre ovoga nismo postigli na svetskom i evropskom nivou. Jedan ciklus je završen, jedan rezime napravljen. Dva obećanja su ispunjena i to nacija prepoznaje. Ovo prihvatamo kao rezultatski neuspeh. Znači nije sve to tako crno, niti može biti crno. Vraćamo se na pobednički kolosek, da igrači budu živi i zdravi, da ih vratimo u evropske okvire. A već smo to uspeli kada je u pitanju Liga nacije. Narod mora da veruje, jer smo kroz kvalifikacije i sve što smo uradili, vratili veru. Ako neko smatra da možemo da igramo četvrtfinale, polufinale... Pa kad smo bili tu, a sad nas nema? To je želja, težnja, ali da bi bio na tom nivou moraš da budeš potpuno spreman. Vraća se Srbija na pobednički kolosek, videćete. Srbija samo mora da veruje u ove momke i plasman u Nemačku“.


tagovi

Katar2022Dragan Stojković Piksifudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara