(©Reuters)
(©Reuters)

Alkaras kao Šredingerova mačka: I jeste i nije prvi na svetu

Vreme čitanja: 2min | pon. 20.03.23. | 07:59

Da bi ostao broj jedan mora da odbrani titulu u Majamiju

Vratio se Karlos Alkaras na teniski tron. Mladi Španac je definitivno ozbiljna sila, predvodnik novog talasa, ali ne poput brojnih prethodnika, koji bi se ugasili prvom prilikom, već gazi i grabi svaku priliku da osvoji pehar.

Sa samo 19 godina Alkaras ima u kolekciji jedan grend slem (US open) i tri mastersa, o čemu mnogi i stariji od njega mogu samo da sanjaju. Nema dileme, onog dana kada Novak Đoković bude rekao „zbogom“, a za Rafaela Nadala je taj dan mnogo bliži, momak iz Mursije, ako ga zdravlje posluži, sešće na tron i neće rivalima biti lako da ga odatle skinu.

Izabrane vesti

Alkaras je danas zvanično prvi na svetu sa 7.420 bodova, dok je Novak Đoković iza njega sa 7.160. Razlika je manja od 300 bodova.

E, sad, Španac u isto vreme i jeste i nije prvi na svetu. Kao Šredingerova mačka... Na zvaničnoj listi Alkaras je preuzeo prvo mesto, međutim, kao što se zna praksa u svetu tenisa, uoči početka novog turnira brišu se bodovi sa tog istog takmičenja od pre godinu dana.

Za dva dana startuje masters u Majamiju, na kojem mladi Španac brani titulu. I već danas mu je na nezvaničnoj listi skinuto 1.000 bodova, pa u isto vreme je i ispred Novaka Đokovića i – iza njega.

Jedini način kako Alkaras može da odbrani tron, da i posle 2. aprila, kada se završava Majami, bude broj jedan je da odbrani titulu, da osvoji novi trofej. Ni finale mu neće biti dovoljno, jer će u tom slučaju biti „kratak“ za 400 bodova i Đoković će biti ispred njega.

Spektakularna je činjenica da Đoković sa ubedljivo najmanje odigranih turnira u prethodnih 365 dana i dalje ima šansu, ne hvatajući se reket silom prilika, ponovo da bude prvi posle 2. aprila. A, onda kreće sezona na šljaci gde će napokon srpski as ponovo moći na teren. Novak je potvrdio da će igrati u Monte Karlu, potom u Banjaluci, pa redom, do velikog finala – Rolan Garosa, na kojem će napasti 23. grend slem u karijeri.

Što se tiče ATP liste, iza Alkarasa i Đokovića su Cicipas, Rud, Medvedev, Ože-Alijasim, Rubljov, Rune i Hurkač u Top10. Kada su ostali srpski teniseri u pitanju, svi iz prvih 100 su doživeli pad na listi: Kecmanović je sada 35, Đere 58, Lajović 76. dok je Krajinović na 77. mestu.


tagovi

Karlos AlkarasNovak ĐokovićATP lista

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara