Aleksandar Zverev (@Reuters)
Aleksandar Zverev (@Reuters)

Alkaras naleteo na Zver(eva), čudo će morati da sačeka

Vreme čitanja: 4min | sre. 24.01.24. | 15:19

Nemac sjajnom igrom stigao do drugog plasmana u polufinale Australijan Opena

Kasnio je početak poslednjeg četvrtfinalnog duela muške konkurencije na ovogodišnjem Australijan Openu, pošto se odužio okršaj Ćinven Dženg i Ane Kalinskaje, ali je delovalo da se publika neće dugo zadržavati na meču Karlos Alkaras - Aleksandar Zverev. Za tek nešto više od sat vremena Nemac ruskog porekla uspeo je da povede sa 2:0 u setovima. Činilo se da Alkarasa čeka jedan od najtežih poraza u karijeri, ali je Španac u trećem setu uspeo da pobegne sa ivice ponora i zadrži publiku na svojim sedištima više od tri sata.

Na kraju je, ipak, poražen. Sa 3:1, po setovima 6:1, 6:3, 6:7 (2:7), 6:4. Zverev je stigao do velike pobede, pete u osam okrjaša sa Alkarasom, a vredne drugog plasmana u polufinale Australijan Opena.

Izabrane vesti

Pre nekoliko dana na opasku čuvenog Roda Lejvera da će samo čudo sprečiti Novaka Đokovića da i ove godine podigne pehar u Melburnu, Alkaras je u šali rekao da je upravo to njegovo ime. Čudo će, ipak, morati da sačeka još neko vreme na treću gren slem titulu...

Meč je počeo mimo svih očekivanja. Ne što se tiče Zvereva, koji je po običaju agresivno servirao, već zbog nesnađenog Alkarasa. Španac je bio poput sparing partnera i to ne baš dobrog, statičan u servis gemovima rivala, a dekoncentrisan na svoje servise. Svega 29 minuta trebalo je Nemcu ruskog porekla da stigne do 6:1. Kako je vreme odmicalo postajao je sve samouvereniji, na prvi servis je osvojio čak 88 odsto poena, na drugi svih 100 odsto, dok su Alkarasove brojke bile daleko lošije: 55% ubačen prvi servis, 50% osvojenih poena na prvi, a 30% na drugi servis. Pritom je mladi Španac morao i više da trči pokušavajući da vrati udarce rivala...

Nakon košmarnih pola sata, 20-godišnjaku iz Mursije neophodan je bio odmor, a pauzu između dva seta iskoristio je da se presabere i u mnogo boljem izdanju vrati na teren. Ipak, nedovoljno dobrom da bi izjednačio na 1:1 u setovima.

Imao je Alkaras dve brejk lopte u šestom gemu, ali ih nije iskoristio, a onda je ispustio svoj servis. Medvedev je poveo sa 4:3, pa dobio gem bez izgubljenog poena, a onda novim brejkom iskoristio prvu set loptu da duplira vođstvo u setovima. Posle svega 71 minuta igre bilo je 2:0 za Nemca. Samo na ovom turniru bilo je setova koji su duže trajali nego prva dva u meču od kog se očekivala "borba titana".

Nije Saša Zverev popuštao ručnu ni u trećem setu. U četvrtom gemu iskoristio je treću brejk loptu da povede sa 3:1. Delovalo je u tim trenucima da je sve gotovo, ali Karlos Alkaras ne bi bio tu gde jeste (drugi na svetu) da se lako predaje. Uspeo je mladi Španac da produži sebi nadu brejkom za 4:5, potom i stigao do taj-brejka u kojem je nakon 0:2 vezao čak sedam poena i nagovestio potencijalnu dramu. Bio je to peti taj-brejk koji je Zverev igrao na ovom turniru, a prvi koji je izgubio.

Ponadali su se Alkarasovi navijači da će izgubljeni set uspaničiti Zvereva i dovesti do pada u njegovoj igri. Jeste Nemac delovao dekoncentrisanije nego u prva dva seta, napravio je brejk, pa odmah potom izgubio svoj servis gem. Dugo je u četvrtom gemu jurio vođstvo protivnika, da bi u devetom gemu došao do dve brejk lopte. I iskoristio prvu. E, tada više nije bilo povratka za Španca...

Karlos Alkaras (@Reuters)Karlos Alkaras (@Reuters)

Rival nemačkog tenisera u polufinalu biće Danil Medvedev. Trenutno je 11:7 u međusobnim duelima za Rusa, koji je dobio čak pet od poslednjih šest okršaja. Svi oni su vođeni prošle godine, a poslednji je bio na Završnom mastersu u Torinu, kada je Medvedev slavio sa 7:6, 6:4.

Zverevu je ovo drugi put da se našao u polufinalu Australijan Opena. Prethodno je to bilo 2020. godine, kada ga je eliminisao Dominik Tim. Austrijanac je potom u finalu izgubio od Novaka Đokovića, koji je ponovo favorit za tron. Srpski as će se za mesto u novom finalu boriti sa Janikom Sinerom u petak u dva sata iza ponoći po našem vremenu.

AUSTRALIJAN OPEN - ČETVRTFINALE

Utorak

Novak Đoković – Tejlor Fric 7:6, 4:6, 6:2, 6:3

Janik Siner – Aleksander Rubljov 6:4, 7:6, 6:3

Sreda

Hubert Hurkač – Danil Medvedev 6:7, 6:2, 3:6, 7:5, 4:6

Aleksandar Zverev - Karlos Alkaras 6:1, 6:3, 6:7, 6:4



tagovi

Aleksandar ZverevKarlos AlkarasAustralijan open 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara