(©AFP)
(©AFP)

Ko će dočekati 2024. kao broj jedan? Alkaras ide na sve ili ništa, Đoković miran do 6. novembra

Vreme čitanja: 3min | uto. 12.09.23. | 15:54

Novakov kalendar do kraja godine se još ne zna

Dovoljna je bila jedna pobeda Novaku Đokoviću na US openu da se vrati na prvo mesto ATP liste, ali umesto toga on je – osvojio titulu. I time je srpski as stekao veliku bodovnu prednost u odnosu na najbližeg pratioca, Karlosa Alkarasa, na svetskoj listi.

Đoković je lider sa 11.795 bodova, Alkaras je drugi sa 8.535. Dakle, između njih je 3.260 poena razmaka. Ta diferencija omogućava Novaku da bude na prvom mestu liste do 6. novembra, a da do tada ne mora ni da izlazi na teren. Dakle, srpski as ima zagarantovanih 397 nedelja na čelu teniskog karavana sve da ne osvoji ni bod do tada. Jasno je kao dan da će pasti i granica od 400 sedmica na tronu.

Izabrane vesti

Novak je ionako ubedljivi rekorder po toj stavci, daleko iza njega je Federer sa 311 nedelja. Ali, kao što je Đoković više puta rekao do sada, pa i posle trijumfa u Njujorku, ne opterećuje se više tim rezultatom, niti borbom za prvo mesto ATP liste, ali ako dođu sami po sebi – dobro došli.

S obzirom na to da je sa grend slemovima završeno za ovu sezonu, ostaje na talonu pitanje ko će kao prvi na svetu završiti 2023. godinu. U prvi mah deluje da Đoković ima ozbiljnu prednost u odnosu na Alkarasa, ali u isto vreme Novak će morati da brani do kraja sezone mnogo više bodova od španskog tenisera.

Tačno je da je pitanje koliko i ova stavka sad interesuje Đokovića, jer je i tu – rekorder. Sedam puta je u karijeri godinu završavao kao teniski kralj, više nego ijedan drugi teniser. Iza njega je Pit Sampras, kojem je to pošlo za reketom šest puta. Federer i Nadal su po pet puta bili lideri na kraju godine.

Novak Đoković će do kraja 2023. imati da brani 2.850 poena. Tu je 250 iz Tel Aviva iz prošle godine, 500 iz Astane, 600 sa mastersa u Parizu i resto sa završnog mastersa u Torinu. U ovom momentu se ne zna kakav će biti kalendar srpskog tenisera do kraja sezone, ali za Astanu nije prijavljen, dok je turnir u Tel Avivu pomeren za novembar, pa će se tada znati da li će na njemu igrati. Jedino je potvrđeno da će Đoković igrati u Dejvis kupu narednih dana i ništa više. Mada, deo teniskih medija tvrdi da će Novak igrati na mastersu u Šangaju, koji se nekoliko godina nije igrao zbog kovida. I da će tamo biti i Alkaras i Medvedev. No, čekamo zvaničnu potvrdu toga.

A, Karlos Alkaras je rešio da do kraja godine ide na sve ili ništa! Očigledno je mladom Špancu i te kako stalo da se što pre vrati na prvo mesto ATP liste i da na njoj zimuje.

Momak iz Mursije će do kraja sezone imati da brani svega 360 bodova, jer gotovo da nije ni igrao u finišu 2022. Pre godinu dana je Astani ispao u prvom kolu od Davida Gofana, igrao je potom u Bazelu (kategorija 500), gde je izgubio u polufinalu od Ožea-Alijasima. Na mastersu u Parizu stigao je samo do četvrtfinala, gde mu je meru uzeo Holger Rune. Na završni masters u Torinu Alkaras nije ni putovao.

Ali, njegov kalendar do kraja sezone se zna: prijavljen je za Čajna open u Pekingu (500 bodova), masters u Šangaju (1.000), pa će ići ponovo u Bazel (500), te na masters u Parizu (1.000), a onda i na završni masters u Torinu.

Dosta je bodova u opticaju, tako da je sve moguće do kraja godine. Neće biti nezanimljivo, koliko god da su grend slemovi takmičenja koja vuku najveće interesovanje publike. I najviše zanimaju Novaka Đokovića. Ali, kad već na reketu ima još koji trofej, još koji rekord – zašto da ne probati. Uostalom, još sedam pehara, sa bilo kojih ATP turnira, nedostaje mu da na večnoj listi šampiona stigne drugoplasiranog Rodžera Federera (96 – 103). Može taj zaostatak da se smanji već do kraja 2023.


tagovi

Novak ĐokovićATP listaKarlos Alkaras

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara