Rodžer Federer (©Reuters)
Rodžer Federer (©Reuters)

Kraj je iza ćoška: Federer više nije u TOP 10 na planeti

Vreme čitanja: 2min | pon. 18.10.21. | 10:20

Prvi put još od januara 2017. godine...

Kad se pojavio, delovalo je da ga ništa ne može zaustaviti na putu ka statusu najvećeg u istoriji belog sporta i mada su Rafael Nadal i Novak Đoković kraj te polemike odložili za neka kasnija vremena čini se da je Rodžer Federer sve svoje adute već istrošio. Prvi put posle januara 2017. godine švajcarski as ispao je iz TOP 10 na svetu na ATP rang-listi.

Najavljeno je doduše još pre nedelju dana, kada je Poljak Hubert Hurkač dobio mesto u glavnom žrebu Indijan Velsa, dok je Rodžer Federer izgubio 480 bodova iz prošle sezone. Danas je samo ozvaničeno. Legenda svetskog tenisa sada je 11. na rang-listi.

Izabrane vesti

Ništa čudno, osvajač 20 grend slem titula u karijeri je u avgustu podvrgnut i trećoj operaciji kolena u razmaku od 18 meseci. U poslednje dve sezone odigrao je svega 19 mečeva na ATP turu i samo ga je „zamrzavanje“ ATP liste sačuvalo u vrhu sve ovo vreme.

15.00: (1,40) Čilić – Džumhur (2,70)

Poslednji grend slem osvojio je još 2018. na Australijan openu, u poslednjih devet godina sakupio je svega tri titule sa četiri najveća turnira.

Ni to nije toliko iznenađujuće, ipak govorimo o čoveku koji je u TOP 10 prvi put ušao još maja 2002. godine. A ispao je samo u periodu od jula do oktobra iste te godine, pa onda od novembra 2016. do januara 2017. kada je takođe lečio koleno.

Dakle, skoro 20 godina besprekidnog boravka u TOP 10. I 310 nedelja na čelu iste, bio je to rekord do pojave Novaka Đokovića, koji je zaključno sa ovim ponedeljkom granicu pomerio na 342 sedmice.

Đoković će sigurno i dalje podizati standarde. Što se tiče Federera čini se da je on svoje odsvirao. Već je ušao u petu deceniju, a kolena su istrošena. Možda je i vreme. Ima iza sebe 103 titule u singlu, poštovanje celog teniskog sveta, ali budimo realni – nije to onaj Fedeks. Poslednji turnir osvojio je u rodnom Bazelu oktobra 2019. godine. Mogao bi sigurno još neki, verovatno ne baš grend slem, ali ima li smisla?

Inače, Hurkač je preticanjem Federera prvi put u karijeri stigao do TOP 10 na svetu, dok najveći razlog za zadovoljstvo ima Kameron Nori, novi britanski broj jedan, koji je posle osvajanja Indijan Velsa u sudaru sa Gruzinom Nikolozom Basilašvilijem skočio za 11 mesta i sada je 15. na svetu. I prvi put među 20 najboljih na planeti.

Prvi je Đoković, drugi Danil Medvedev, koji sve više preti, a slede Stefanos Cicipas, Aleksander Zverev, Rafael Nadal, Andrej Rubljov, Mateo Beretini, Dominik Tim, Kasper Rud i Hurkač.


tagovi

Rodžer FedererHubert HurkačKameron Nori

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara