Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Ne moraju da te vole, ali moraće da ti priznaju da si najveći

Vreme čitanja: 3min | pet. 09.07.21. | 10:06

Novak Đoković protiv Denisa Šapovalova u polufinalu Vimbldona

Na dva koraka od sada već dugo očekivanog “20-20-20“. Uz nekako sveprihvaćen utisak da će taj trenutak biti onaj u kome će biti ozvaničena surpemacija Novaka Đokovića. Jer iako će “tek“ izjednačiti učinak Rodžera Federera i Rafaela Nadala po broju grend slem titula čini se da će narednih par sezona Đoković za glavne rivale imati pre svega „mlade lavove“, voljne da zauvek skinu s vrha veliku trojku svetskog tenisa.

Nadal možda zapreti na Rolan Garosu, Federer je sa svojih 40 godina već gotov. Oni koji stoje na putu Đokovićevog rekordnog niza grend slem titula sada su Danil Medvedev, Stefanos Cicipas, Dominik Tim, Aleksandar Zverev, Mateo Beretini...

Izabrane vesti

I Denis Šapovalov naravno, Novakov protivnik u današnjem polufinalu Vimbldona.

Ni izbliza kvalitetni kao što su nekad bili Federer i Nadal, bar ne još, ali u naponu snage, mladi i gladni. Od svih pobrojanih samo Tim ima grend slem titulu, sa prošlogodišnjeg Ju-Es opena na kome je Đoković diskvalifikovan jer je nehotice lopticom pogodio sudiju.

(1,10) Đoković – Šapovalov (7,00)

Svi oni imaju samo jedno za cilj: da svrgnu sa trona veliku trojku. Čitaj: Novaka Đokovića. Ali stari vuk im se neće skloniti sa puta. Od 2015. godine pa do sada Novak je igrao 16 grend slem finala, pobedio je u 93,8 odsto njih. Ili da budemo jasniji: izgubio je samo polufinale Rolan Garosa 2019. godine, baš od Tima.

Sad je red da proba Šapovalov. Igra tenis karijere, trava mu je omiljena podloga. Igrao je četvrtfinale u Štutgartu, pa polufinale na Kvins klubu. Na Vimbldonu je već eliminisao Endija Marija, potom i Roberta Bautista Aguta u meču u kome je upisao prvu ovogodišnju pobedu nad igračem iz TOP 10 na svetu.

Tu dolazimo do problema za 22-godišnjeg Kanađanina. On još nije sam krem svetskog tenisa. Protiv pet najboljih je igrao 14 puta i dobio samo Rafaela Nadala još 2017. godine. Posle toga 12 poraza, osam bez osvojenog seta.

Denis Šapovalov (©Reuters)Denis Šapovalov (©Reuters)

Protiv Đokovića šest mečeva i šest poraza. Mada su dva poslednja, na ATP kupu u Australiji, bila tesna – 5:7, 5:7 ove i 4:6, 6:1, 6:7 (4) prošle godine.

Nije lako probiti tu barijeru. I sam Đoković se kao mladić dugo mučio sa Federerom i Nadalom. Posle prvog grend slema u Melburnu tri godine je čekao na drugu titulu. I onda je niz krenuo. Samo, to je Novak Đoković. On je probio barijeru, istovremeno mnogim drugim mladim nadama izbio iz glava ideju da će postati veliki šampioni.

I želi da isto to uradi i 12. teniseru sveta.

Siguran sam da će ovo biti najteži test u dosadašnjem toku turnira. Biće borba i moraću da igram svoj najbolji tenis“, kaže Novak, koji pored 20. grend slem titule juri i kalendarski „grend slem“, odnosno titule sa sva četiri najveća teniska turnira.

U Open Eri to je učinio samo još Rod Lejver davne 1969. godine. Niko posle nije uspeo da prigrli ni prva tri u sezoni. Niko nikad nije osvojio sva četiri plus zlato na olimpijskim igrama. A Đoković sam priznaje: rekordi ga motivišu.

Šapovalov je samo jedna prepreka na tom putu. Otud i kvota 1,10 da će Đoković pobediti, 1,65 da će to učiniti u tri seta. Ipak, Đoković je oprezan. Zna da mora da bude.

On je jedna od nadolazećih zvezda. Poslednjih par godina svi smo očekivali da napravi proboj na grend slemovima, ali nije uspevao da pobedi neke velike mečeve. Sada mu se sve slaže. Izuzetno je kvalitetan, igra lepo za oko mnogih teniskih navijača. I nema šta da izgubi“.

Svestan je toga i 22-godišnji Šapovalov. Igra prvo grend slem polufinale. I može samo da pobedi. U stvari, može li?

Definitivno verujem da mogu. Verujem da mogu da pobedim svakoga“, samouveren je Šapovalov, koji je u četvrtfinalu tek posle pet setova eliminisao Karena Hačanova.

To ipak nije isti nivo. Đoković pikira status najboljeg u istoriji tenisa. I ako prigrli i pehar sa Vimbldona, šesti u karijeri, dežurni kritičari sa zapada moraće da priznaju: ostaje im sve manje argumenata kojima bi osporavali Novakovu supremaciju.



tagovi

Novak ĐokovićDenis ŠapovalovVimbldon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara