Iga Švjontek (©Reuters)
Iga Švjontek (©Reuters)

Nema joj ravne! Iga Švjontek počistila američko čudo od deteta u finalu Rolan Garosa

Vreme čitanja: 2min | sub. 04.06.22. | 16:22

Poljakinja 35. pobedom u nizu stigla do drugog pehara u Parizu

U finalu ženske konkurencije ovogodišnjeg Rolan Garosa sastale su se, po formi, trenutno dve najbolje teniserke planete. Vodeća na WTA listi, Iga Švjontek i trinaestoplasirana Kori Gof, koja je do finala stigla bez izgubljenog seta. Poljakinja je opravdala ulogu favorita i počistila s terena 18-godišnju Amerikanku za tek nešto više od sat vremena borbe - 6:1, 6:3.

Mladoj Gof za utehu ostaje prvo ikada finale nekog grend slema. Uspela je da pobedi depresiju s kojom se borila prethodnih godina, tokom boravka u Parizu je i maturirala, a na terenu je pokazala da je budućnost svetskog tenisa. Trenutno je, ipak, tri godine starija Švjontek zasluženo "broj jedan" u konkurenciji dama.

Izabrane vesti

Poljakinja je 35. pobedom u nizu dostigla Venus Vilijams, koja je 2000. godine nanizala takođe 35 pobeda. Još jedna joj nedostaje da se izjednači sa Monikom Seleš. ali rekorderka Martina Navratilova sa 74 uzastopne "recke" i dalje je dosta daleko.

Rolan Garos joj je šesta titula u fantastičnom pobedničkom nizu 2022. godine, posle Rima, Štutgarta, Majamija, Indijan Velsa i Dohe. Inače, ovo je za Igu Švjontek drugi trijumf na čuvenoj pariskoj šljaci, pošto je prvu titulu osvojila 2020. Prošle godine je zaustavljena u četvrtfinalu, porazm od Marije Sakari, ali se ove vratila na pobedničko postolje.

Svega 33 minuta u prvom i 37 u drugom setu trebalo joj je da savlada Kori Gof. Imala je teniserka iz Atlante svoju šansu u drugom setu, u kom je povela 2:0, ali nije uspela da sačuva brejk prednosti. Poljakinja je vezala pet gemova, povela 5:2, a onda meč rutinski privela kraju iskoristivši prvu meč loptu.

Najbolje svetske teniserke sada se okreću mečevima na travnatoj podlozi, a kako stvari stoje, Švjontekova će biti prvi favorit i za osvajanje Vimbldona.

ROLAN GAROS – FINALE (Ž)

Subota

Švjontek - Gof 6:1, 6:3


tagovi

Iga ŠvjontekKori Gof

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara