Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Đoković i Vimbldon: Rušenje Nadala, doček u Beogradu, epski meč sa Federerom, ali i bolna predaja Berdihu

Vreme čitanja: 5min | ned. 26.06.22. | 08:04

Novakovih šest kruna na londonskoj travi. Najduže finale u istoriji najprestižnijeg turnira protiv Švajcarca, spasavanje dve meč lopte. U borbi za pehar pali i Kevin Anderson i Mateo Beretini. Sem Kveri sprečio kalendarski grend slem 2016. godine, dok je sve zabrinula povreda 2017. i kasnije operacija lakta i višemesečna pauza od belog sporta

Kao klinac sam sanjao da osvajam Vimbldon. To mi je još tada bila jedna od želja kada pobedim u finalu. Želeo sam da uradim nešto drugačije, nisam naišao na originalniju ideju, pa sam odlučio da pojedem malo trave. Mnogi me pitaju kakvog je ukusa? To je najbolja trava na svetu“, objasnio je Đoković i prošle godine ritual posle pobede u finalu protiv Italijana Matea Beretinija i šeste titule na najprestižnijem teniskom turniru na svetu.

Jeste Novak najuspešniji u Melburnu, jeste čak devet puta osvajao Australijan open, ali Vimbldon je sudbinski vezan za jednog od najbojih tenisera svih vremena. Neke najveće pobede Đokovića, koje su kasnije odredile tok teniske istorije, bile su vezane za najveći turnir na svetu. Novakove sezone se često „lomile“ baš u Londonu, na terenima Ol Ingland klaba.

Izabrane vesti

Srpski as je ovaj turnir osvajao šest puta. Ove godine brani tron i prvi je favorit za osvajanje sedme krune (kvota u Mozzartu da će Novak Đoković da bude šampion Vimbldona je 1,85). Đoković bi mogao da se približi Rodžeru Federeru, rekorderu sa osam titula na jedinom grend slemu na travi.

POGLEDAJTE SVE KVOTE ZA ŠAMPIONA VIMBLDONA!

Vratimo se 11 godina unazad. Novak je u London tada stigao posle dve titule na Australijan openu, i neko kome se smešilo da prekine dominaciju Rafaela Nadala i Rodžera Federera. Srbin je svrgao Rafu s trona ATP liste još u polufinalu, kada je pobedio Francuza Žoa Vilfreda Congu. Dva dana kasnije u finalu je srušen Nadal sa 3:1 (6:4, 6:1, 1:6, 6:3). Španski as je prekinuo seriju od 20 pobeda na londonskoj travi. Kralj šljake je bio šampion 2008. i 2010, dok je između te dve godine propustio London zbog povrede. Srbin je postao prvi osvajač Vimbldona od 2002. godine, a da to nisu uradili Rodžer i Rafa. Nadal i Federer su smenjivali na prvom mestu ATP liste od 2. februara 2004. godine.

Ponedeljak, 14.35: (1,01) Đoković - Kvon (15,0)

Dan posle velike pobede, Novaku je priređen spektakularni doček ispred Skupštine Srbije gde se okupilo 100.000 ljudi, ornih da pozdrave idola nacije, velikog Noleta.

Nekoliko godina kasnije, on se prisetio tog dočeka.

To je bilo nešto nezaboravno, nešto što se dešava jednom u životu. To je za mene bilo toliko emotivno, toliko lepih osećanja, ponos, zadovoljstvo, radost, veselje... Imao sam blagoslov da ceo taj uspeh podelim s najbližima, a narod je to prepoznao na svojstven način za Srbiju i Beograd. To je jedna od najlepših stvari koje sam doživeo u životu“, istakao je Novak.

Tri godine je Đoković čekao na sledeće osvajanje Vimbldona, a 2014. u finalu pobeđen je Federer posle pet setova. Endi Marej nije odbranio trofej, dok je Nole stigao do tada sedme grend slem titule i krenuo u poteru za Špancem i Švajcarcem po broju pehara sa četiri najveća turnira.

Naredne sezone Novak je sačuva titulu i to opet protiv Rodžera Federera koga je sprečio da postane prvi teniser sa osam kruna na londonskoj travi. Švajcarac je taj poduhvat uspeo da ostvari 2017. godine, kada je Novak ispao u četvrtfinalu.

Đoković je do četvrte krune u Vimbldonu stigao 2018. godine, kada je u finalu pregazio Južnoafrikanca Kevina Andersona. Srbin se te godine vraćao posle operacije lakta i šest meseci pauza. Osvojio je prvu grend slem krunu posle dve godine posta. To mu je bio 13. trofej sa najvećih takmičenja, pa se tada probio na četvrto mesto večne liste iza Federera, Nadala i Samparsa po broju najvećih trofeja u teniskom svetu.

Naredne godine, Đoković je odbranio trofej, a treći put u finalu Vimbldona je bio bolji od Rodžera Federara u jednom od najuzbudljivijih mečeva svih vremena. Duel teniskih gladijatora je trajao četiri sata i 57 minuta, što je najduže finale singla na londonskoj travi. Novak je sačuvao dve meč lopte. Ovo finale je bilo prvo u kojem je važilo pravilo taj-brejka u petom setu. Kod rezultata 12:12 u odlučujućem setu, igrao se taj-brejk, a naš as je slavio sa 7:3 u ključnom delu meča.

Prošle godine je Novak pobedio Italijana Beretinija u finalu i prigrlio 20. grend slem trofej, ispostavilo se poslednji. Na US Openu ga je zaustavio Danil Medvedev na putu do kalendarskog slema, Australijan open ove godine je preskočio zbog maltretiranja vlasti ove zemlje u afeti sa vakcinacijom, dok nije uspeo da spreči novi trofej Rafe Nadala na šljaci ove godine u Parizu.

Novak je stigao u London sa samo jednom titulom u 2022. godini, i to na Mastersu u Rimu. Pre dve nedelje je svrgnut s prvog mesta na ATP listi, sada je treći. Prvi reket planete je Danil Medvedev, a drugi Nemac Aleksandar Zverev.

Imao je Novak i bolne poraza u Londonu. Pre šest godina, Novak je osvojio Australijan open i Rolan Garos prvi put, kompletirao sve grend slemove. Bio je viđen kao osvajač kalendarskog i zlatnog slema (sva četiri najveća trofeja i najsjajnije odličje na Olimpijskim igrama u Riju). Ipak, američki teniser Sem Kveri je šokirao planetu pobedom nad Srbinom u trećem kolu. Prekinuo je naš as niz od 30 vezanih pobeda na grend slemovima. To je bilo prvi put od 2009. da je Srbin ispao u prvoj nedelji nekog od četiri najveća turnira na svetu.

Verovatno najbolniji Novakov poraz se dogodio u četvrtfinalu Vimbldona 2017. godine. Posle prvog izgubljenog seta protiv Tomaša Berdiha, Novak je zbog bolova u laktu na početku drugog predao meč Čehu. Đoković je po završetku prvog seta zatražio medicinski tajm-aut i već je tada bilo očigledno da trpi velike bolove u predelu lakta desne ruke i da neće moći da nastavi meč. Češkom teniseru ovo je bila tek treća pobeda protiv Đokovića u 28 odigranih duela.

Posle nekoliko dana spekulacija, na konferenciji za medije u Beogradu, Novak je saopštio da ide na operaciju i da je završio sezonu. Vratio se naredne godine na Vimbldon i trijumfalno završio pobedom nad Andersonom u finalu posle tri seta.

Neka narednog meseca opet slavimo magiju našeg najboljeg tenisera.


tagovi

ATPNovak ĐokovićVimbldon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara