Pod svetlima velike pozornice: ĐOKOVIĆ - PUJ

Vreme čitanja: 3min | čet. 24.01.19. | 15:21

Ne samo igrački kvalitet, već pre svega ogromno iskustvo našeg asa na najvećim stadionima na najvažniji mečevima je ono što njegov protivnik u polufinalu Australijan opena jednostavno nema. Da li će Francuz sutra ujutru od 09.30 proći kao kakav sportski Ikar?

"Možda su oni bolji od mene na treningu ili na ulici, možda su i talentovaniji, možda i jače udaraju, ali velika scena je moja! Kada se upale ti jaki reflektori, kada sve zasija, kada je milioni pari očiju uperemo u nas, tu sam ja neprikosnoven, dok oni prosto izgore"

Ove reči, misao jednog od najvećih sportskih šampiona 21. veka, boksera Flojda Mejvedera juniora savršeno nam opisuju ono što Novak Đokovića i ostala dva velikana teniske "Velike trojke" osećaju kada izađu na stadion dimenzija i kapaciteta kakva je čudesna Rod Lejver arena. Naročito kada je na suprotnoj strani terena jedan od toliko najavljivanih talenata. Dobro se to videlo u polufinalu između Rafaela Nadala i Stefanosa Cicipasa. Što bi stariji rekli: Moraš ti još mnogo leba da se najedeš sinko! Jer dok je Stefanos jurcao sa drugarima ulicama Atine, Španac je već uveliko gospodario svetom belog sporta. Razlika u iskustvu je prevelika i zato su iznenađenja i dalje veoma retka, iako je Grk dva kola ranije izbacio Rodžera Federera. Ali to je tek "greška u sistemu".

Izabrane vesti

Nadajmo se i jedina takva na ovom izdanju Australijan opena pošto je do kraja muškog singla ostalo da se odigraju još samo dva meča. Jedno polufinale i finale. A u tom preostalom polufinalu kao što svi znamo Novak Đokovića ide na opasnog Luku Puja. Francuz je na putu do proboja među četiri najbolja tenisera na prvom grend slemu sezone savladao Kazahstanca Mihajla Kukuškina (3:0), Nemca Maksimilijana Marterera (3:1), Australijanca Alekseja Popirina (3:2), Hrvata Bornu Ćorića (3:1) i na opšte iznenađenje do tada pakleno moćnog Kanađanina Miloša Raonića (3:1).

"Kada sma dolazio ovamo plan je bio da idem meč po meč, u najboljem slučaju da se probijem do druge nedelje Australijan opena ili najviše do četvrtfinala, ali evo me u polufinalu", prosto je začuđen 24-godišnjak sa severa Francuske.

I tu se opet vraćamo na "svetlosti velike pozornice", koje bi lako mogle da nekadašnjeg 10. tenisera sveta lako sprže, da prođe kao Ikar. Grčka mitologija je ovom pričom, o letu mladog čoveka preblizu suncu objasnila ono što čeka sutra ujuto od 09.30 po srednjoevropskom vremenu Puja.

On bez sumnje ima sve što je potrebno da se bude izvrstan teniser, izuzev pomalo slabog servisa koji bi mogao da postane lak plen našem asu, majstoru za takve situacije. Odlično se kreće, udara sa obe strane terna, forhend mu je izvrstan, anticipajcija i taktička obučenost vrhunske. Sve je tu i sve ima, ali opet to iskustvo...

Zato i verujemo u brzu pobedu Novaka koji bi, naravno morao da bude na vrhunskom nivou, što do sada u Melburnu, čini se nije prikazao. Moraće protiv ovako maštovitog i agresivnog protivnika koji nema šta da izgubi da pokaže veliki deo arsenala iz svoje torbe sa trikovima. I ako tako bude, pobeda će biti brza i relativno lagana. Slična ovoj koju je ostvario Nadal nad Cicipasom.

Još jedan detalj ide na ruku našeg asa, a to je Ameli Morezmo. Legendarna igračica prošle godine je preuzela brigu o karijeri svog mladog sunarodnika i napravila pravo malo čudom, kao što je uradila na kraju karijere Marion Bartoli. Međutim Endiju Mariju kojem je bila trener od juna 2014. do maja 2016. nije previše pomogla, naročito na duelima sa našim asom koji je u tom preiodu ostavrio 13 pobeda na 15 mečeva sa sjanim Škotom.

*kvote su podložne promenama

FOTO: Reuters


tagovi

Luka PujAustralijan openbet analiza

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara