Novak Đoković i Karlos Alkaras
Novak Đoković i Karlos Alkaras

Poštovanje sa prstohvatom straha: Novak ima po dve ruke i noge, ne sme džin da se preuveličava

Vreme čitanja: 4min | ned. 16.07.23. | 09:43

Kako španski mediji vide predstojeće finale Vimbldona i duel Đokovića i Alkarasa

(Od dopisnice Mozzart Sporta iz Madrida)

Sada kada je velika trojka nestala, kada je jasno da još samo Novak Đoković brani čast ovog neponovljivog vremena svetskog tenisa i odoleva smeni generacija, Španija sa velikim (i opravdanim) nadama uzdiže u zvezde dečka koji poseduje sve osobine da postane dostojan naslednik Rafe Nadala.

Izabrane vesti

Karlos Alkaras je imao osam godina kada je Đoković osvojio svoj prvi Vimbldon. Sada će imati priliku da mu se suprotstavi u svom trećem finalu grend slema, naspram Novakovog tridesetpetog. Nije loše za dečka koji je rođen 2003. godine i koji je trenutno prvi na ATP listi. I, premda je Đoković bez ikakve sumnje favorit, Karlitos stiže u finale u sjajnoj formi, i naizgled sa većim samopouzdanjem. Nepretenciozno, ali sa entuzijazmom dvadesetogodišnjaka, želi da se ponovo ogleda sa našom teniskom legendom, i nada da ga ovaj put neće pobediti strah i grčevi. Prvi put se susreću u, kako ga je Đoković opisao "najočekivanijem finalom od početka turnira, i verovatno najboljim mogućim".

Španski mediji su se nakon agresivnih komentara u vreme kovida, vratili u umerenu liniju kada se radi o našem teniseru i ton sa kojim govore o njemu je divljenje kvalitetima i rezultatima u koje se više niko ne usuđuje da posumnja. Alkaras se sa druge strane bori sa epitetom naslednika i pritiskom da opravda velika očekivanja i zahtevnost koju je španska publika stekla nakon 20 godina Nadalovog vrhunskog tenisa.

15.00: N. ĐOKOVIĆ (1,55) - K. ALKARAS (2,60)

Međutim, Karlitos to izgleda odlično podnosi. Mnogi kažu da je to zahvaljujući zdravom okruženju mladog tenisera o kojem je govorio i Đoković.

"Sjajan igrač i sjajan lik van terena. Ponašanje mu je za primer, poštuje istoriju ovog sporta, poštuje protivnike, a njegova porodica i ljudi sa kojima radi su jako prijatni. Nemam nijednu lošu reč za njega", izjavio je Nole kada je saznao ko će mu biti rival u finalu.

Jedan od najzaslužnijih za ovo je Alkarasov trener, Huan Karlos Ferero, koji je nakon Aleksandra Zvereva pristao da se pozabavi dečkom iz Mursije, jer je u njemu video mešavinu izuzetnih mogućnosti i potrebne skromnosti. Zadatak je bio sasvim drugačiji, jer se, nakon Zvereva, sada radilo o nezrelom teniseru. Alkarasova porodica je u početku imala i prilične poteškoće da plati Fererovu akademiju. Posle nekoliko godina ovog dvojca, rezultat je 11 osvojenih turnira, od kojih i jedan Gren Slem – US Open 2022.

Trenutno, Ferero pokušava da objasni svom učeniku da Đoković ima "dve ruke i dve noge, kao i svi ostali" i da ne treba "još više uveličavati džina", jer je tako nemoguće pobediti.

"Moramo zaboraviti statistike", navodi, i dodaje da imaju šansu u finalu, ako Karlos uspe da ostane miran i da savlada tenziju i nerve koji su se surovo poigrali s njim u polufinalu Rolan Garosa. Recept za igru protiv tenisera kojeg svi odlično poznaju i koji će, kao i uvek, biti na vrhunskom nivou, po Fereru je fokusiranje prvenstveno na Alkarasovu igru i na probleme koje može imati. Dan pred meč, savetovao mu je da prošeta kroz park, ugasi telefon i ne gleda društvene mreže. Sve, pa i samo finale, deo su procesa učenja mladog Španca.

Za sada, Alkaras je bio vrlo ubedljiv. U polufinalu je za manje od dva sata deklasirao Medvedeva kao da se radi o drugorazrednom igraču. Bar naizgled, ozbiljnost, plan, fizička forma su napredovali u odnosu na Rolan Garos. Očekivanja su manja na travi, pa je tako i pritisak manji.

Njegovu igru krasi prvenstveno nepredvidivost i versatilnost. Veliki broj resursa kojima vlada i atraktivni potezi koje publika voli. Lako se prilagođava podlogama i različitim turnirima.

"Veoma je mlad, ali je neverovatno čvrst, čak i na travi, što se možda ne bi očekivalo. Znao je da odgovori na sve izazove", naveo je Đoković koji prepoznaje i neke vlastite karakteristike u Špancu: "Konzistentnost i sposobnost prilagođavanja na sve okolnosti su bile moje velike prednosti tokom cele karijere, i neverovatno je videti to u nekom ko ima samo 20 godina".

Ipak, Đoković ne oprašta nijedan kiks i njegov rival je toga više nego svestan. Iako je ovo njihov treći susret i bilans je izjednačen, Alkaras je izričit: "On nema mana. Moram da dam sve od sebe, mentalno, fizički, tehnički, i čak i tada mi niko ne garantuje da ću pobediti. Odrastao sam gledajući kako igra, i neizmerno mu se divim".

Mediji u Španiji ipak pokušavaju da pronađu slabu tačku, procep kroz koji bi se njihov teniser mogao provući, pa su na tapet došle i godine. Ipak, Aleks Koreća, čiji komentari već dugi niz godina publici precizno i neostrašćeno približavaju svet tenisa, ubeđen je da to neće biti odlučujući faktor.

"Mnogi ne znaju kako Đoković živi, koliko vodi računa o sebi, kako se hrani, šta radi posle treninga, mečeva, kako bira turnire. Treba imati ne samo talenat i formu, nego i čeličnu volju i mentalnu snagu. Nemaju svi ni sposobnost, a ni želju da tako žive".

Očekuje izjednačen meč, koji bi mogao da uđe u peti set. Špansko čudo od deteta je, ipak, i dalje dete, mora još mnogo da "vesla" i najveći problem mu je strah. U finalu Vimbldona, priznaje, boriće se u velikoj meri protiv samog sebe. To su bitke koje će pokazati da li je zaista pozvan da napravi revoluciju u tenisu kao njegovi sjajni prethodnici. U svakom slučaju, za 15 časova je postavljena teniska gozba.

Piše: Ognjenka MARIĆ


tagovi

Novak ĐokovićKarlos AlkarasVimbldon 2023Vimbldon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara