Mateo Beretini (Reuters)
Mateo Beretini (Reuters)

Pre tri nedelje Beretini plakao u Štutgartu, a sada juriša po Alkarasov skalp

Vreme čitanja: 3min | sub. 08.07.23. | 23:13

Italijan srušio Zvereva za osminu finala Vimbldona u koju su se još plasirali Danil Medvedev, ali i Rolger Rune posle dve spasene meč lopte i neverovatnog preokreta u super taj-brejku protiv Alehandra Davidoviča Fokine

Težak ispit imao je Karlos Alkras protiv Čileanca Nikolasa Đarija na putu ka plasmanu u osminu finala Vimbldona. A tamo bi posao prvom teniseru sveta mogao da bude još teži budući da mu preti furija iz Italije. Mateo Beretini se vratio. Pre samo tri nedelje pošteno se isplakao nakon što ga je zemljak i prijatelj Lorenco Sonego izbavio u prvom kolu turnira u Štutgartu, ali jul je za sada njegov mesec. Počistio je prve tri prepreke zaključno sa večerašnjim duelom protiv Aleksandera Zvereva i najavio juriš na Karlitosov skalp i završnicu Vimbldona - 0:3 (3:6, 6:7, 6:7).

Pritom, nije imao nimalo lako posao jer je u prvom kolu morao da se revanšira Sonegu (3:1), a u drugoj rundi da se bori protiv nezgodnog Aleksa De Minora (3:0). Zverev nikada nije bio ubitačan na travnatoj podlozi, ali je ipak uspeo da zakomplikuje posao Beretiniju i natera ga na taj-brejkove u drugom i trećem setu. Možda je baš to bilo potrebno Italijanu pred sudar sa narastajućom silom svetskog tenisa.

Izabrane vesti

Upitan da prokomentariše činjenicu da je pet dana proveo na terenu, a da je protiv Zvereva iz njegovog tela i reketa kuljala nezadrživa energija, Beretini je, aludirajući na prošlogodišnji Vimbldon koji je preskočio zbog povrede, rekao: "Proveo sam mnoge dane u krvetu plačući jer nisam bio u stanju da igram. Pet dana zaredom je ništa"

I zaista, sa lica Italijana lako se moglo pročitati koliko je uživao u podvigu i putu ka drugoj nedelji Vimbldona. Mateu je ovo bila 13 pobeda u prvih 16 singl mečeva na Vimbldonu. Poslednji teniser kojem je to pošlo za rukom jeste Andre Agasi s skorom 14:2.

Brejkom u osmom gemu Beretini je ukrao set Nemcu jer je taj isti brejk potvrdio u narednom servis gemu. U čitavom drugom setu nije viđena niti jedna brejk prilika, da bi u taj-brejku Rimljanin stekao prednost od 5:2 posle koje je ubrzo duplirao vođstvo. Šanse za oduzimanje servisa bile su retke i u trećem periodu igre i imao ih je isključivo Beretini. Zverev se četiri puta odbranio, izjednačio na 4:4, a serveri nisu popuštali do taj-brejka. Tamo je Beretini ponovo zagospodorio, dok ga je Saša čašćavao ničim izazvanim greškama. Stekao je kapitalnu prednost od 6:3, Nemac je spasao dve, ali ne i treću meč loptu.

Gotovo sve je Beretiniju išlo od ruke. Na 36 vinera imao je 22 neiznuđene greške, upisao je 16 uspešnih izlazaka na mrežu iz 21 pokušaja, servis ga je odlično služio. I duel sa Alkarasom zakazan za ponedeljak mogao bi da preraste u pravi spektakl.

Mesto u osmini finala ranije tokom dana obezbedili su i Danil Medvedev pobedom nad Martonom Fučovičem - 3:1 (4:6, 6:3, 6:4, 6:4), ali najspektakularniji okršaj dana bio je delo Holgera Runea i Alehandra Davidoviča Fokine. Bespoštedna četvoročasovna borba epilog je dobila u super taj-brejku petog seta. Mirisalo je na pobedu Španca koji je vodio sa 6:2. Četiri poena su mu nedostajala za slavlje, ali je Rune na volšeban način uspeo da se vrati i izjednači na 8:8, zatim i da dobije naredna dva poena.

Podvig mladog Danca dodatno dobija na težini zbog dve spasene meč lopte u desetom gemu petog seta. Servirao je za ostanak na meču, Davidovič Fokina je ozbiljno zapretio, ali se Danac na volšeban način iskobeljao.

Rune čeka boljeg iz duela Tijafo - Dimitrov u kojem je Bugarin uoči prekida imao vođstvo od 2:0 u setovima, dok će se Medvedev za četvrtfinale i najbolji lični vimbldonski rezultat boriti protiv Čeha Jiržija Lehečke.


tagovi

Mateo BeretiniAleksander Zverev

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara