Novak Đoković i Holger Rune nakon prošlogodišnjeg finala mastersa u Parizu (Reuters)
Novak Đoković i Holger Rune nakon prošlogodišnjeg finala mastersa u Parizu (Reuters)

Rune, Rune, Rune, da sredimo račune

Vreme čitanja: 4min | pet. 03.11.23. | 11:42

Vreme je da Novak Đoković vrati neke zaostale dugove iz 2022, ali i iz ove sezone

Po ko zna koji put ove sezone, napravio je Novak Đoković pauzu od mesec i kusur dana, a da bi potpom uzeo reket u ruke i vratio se takmičarskim mečevima. Tako je bilo i pred poslednji masters sezone. Zakoračio u Bersi, tu legendarnu parisku arenu gde je podizao šest masters pehara, stao je pred novinare i poručio: "Ne dolazim na turnir rekreativno, da odigram nekoliko mečeva". Drugim rečima - došao je najbolji svih vremena u Grad svetlosti po 40. masters titulu, da simbolično njome napravi uvertiru za 400. nedelju na čelu ATP liste!

Konkurencija se već dobrano proredila, ispali su drugi i treći favorit Karlos Alkaras i Danil Medvedev, četvrti nosilac Janik Siner se povukao zbog nehumanog tretmana organizatora, ali kao najveća prepreka i pretnja Novaku, nezavisno od renkinga, isprečio se Holger Rune - već u četvrtfinalu (ne pre 19.30).

Izabrane vesti

(1,20) Đoković – Rune (4,00)

A Novak Đoković ima par zaostalih, nevraćenih dugova. Kao kada je početkom godine u Australiji razneo Aleksa De Minora, momka koji je 2022. godine kada je Nole deportovan iz Australije otvoreno prozivao srpskog asa, pa na pitanja novinara zašto je bio tako nemilosrdan odgovorio vrlo jednostavno: "Zato što sam tako želeo". Da se razumemo, Rune je o Đokoviću do sada na jeziku imao samo lepe reči.

"Đoković je neverovatno ljubazan, pristupačan i mnogo mi je pomogao tokom karijere. Cenim ga izuzetno, a njegovi rezultati pokazuju kolika je on teniska veličina. Nama mlađima je on najbolji primer, jer i u ovim godinama igra na javišem nivou i osvaja najveće turnira. To je za svaku pohvalu i poštovanje", rekao je Rune uoči ovogodišnjeg turnira u Parizu.

Ipak, dugovi prema Dancu su sportske prirode. Pa bi idealan šlagvort za današnji okršaj mogao da bude varijacija na temu jedne folk pesme - "Rune, Rune, Rune, da sredimo račune..."

Jer temperamentni 20-godišnjak, a tada tinejdžer, je pre tačno godinu dana stao Novaku na put do sedmog pariskog pehara (3:6, 6:3, 7:5). Pobedio ga je u finalu, nakon što je glatko izgubio prvi set, upisavši tada petu uzastopnu top 10 pobedu. A onda je u maju mesecu ove godine poljuljao Novaku samopouzdanje pred Rolan Garos eliminisavši ga u četvrtfinalu omiljenog mu mastersa u Rimu gde kao i u Parizu ima šest titula. Sam je Goran Ivanišević, nakon što je Nole osvojio Frenč Open priznao da se na pariskoj šljaci tada pojavio bez samopouzdanja. I taj meč u Večnom gradu, Rune i Novak igrali su u tri seta (6:2, 4:6, 6:2), ali Đoković u prvom i trećem nije uspeo da napravi nijedan brejk. Zapravo, jedini put u tri međusobna okršaja Novak je savladao mladog danskog lava na US Openu 2021. godine, ali ne zaboravimo da je tada Rune bio 145. teniser sveta i da je tek skretao pažnju teniske planete na svoj raskošni talenat. Uspeo je i da uzme taj-brejk drugog seta Novaku u porazu 3:1.

Očigledno da je Runeu svanulo nakon što je nedavno promenio tim i kao trenera angažovao Borisa Bekera, čoveka sa kojim je Novak Đoković osvojio šest grend slem titula i čak 14 mastersa. Jer od Vimbldona do Pariza, Danca su kao kegle rušili i znatno slabije rangirani teniseri. Američka turneja zaključno sa US Openom okončana je skandalozno i bez trijumfa, dok je Rune upisao samo četiri pobede u 14 mečeva od sredine jula do pred kraj oktobra.

"Mislim da je Holger napravio veoma dobru odluku angažovanjem Bekera. Boris je legenda ovog sporta, neko ko razume igru tako dobro iz perspektive tenisera. On je video i igrao protiv različitih igrača iz svih generacija. Neverovatno inteligentan, pametan čovek, veoma samouveren. Tako da mislim da je to za Holgera odličan potez jer, on je mlad igrač koji se već ustalio u prvih 10 na svetu. Poznajem ga dosta dugo, mislim da ima potencijal da bude pobednik Grend slema. Siguran sam da će Boris pomoći da se njegova igra poboljša u celini", rekao je nedavno Đoković.

Ne treba zaboraviti da je Rune imao vrlo upečatljivu sezonu na šljaci sa dva masters finala u Monte Karlu i Rimu, odnosno četvrtfinalom Rolan Garosa. Nikako ne bi trebalo smetnuti s uma i da je srušivši Danijela Altmajera (6:3, 6:3) u osmini finala upisao osmu uzastopnu pobedu u Bersiju i da će posebnu motivaciju crpeti iz činjenice da još nije siguran učesnik završnog mastersa u Torinu, odnosno da će ako izgubi od Novaka dati Hubertu Hurkaču šansu da ga preskoči u ATP trci potencijalnim plasmanom u finale.

Pred Runeom je takođe još jedan veliki izazov i šansa za ulazak u visoko tenisko društvo onih što su uspeli da tri puta zaredom sruše Novaka Đokovića u mečevima na masters, grend slem turnirima i završnom mastersu, a koje čine Rafael Nadal, Rodžer Federer, Endi Mari, imenjak mu Rodik i Danil Medvedev.

Šteta što je Novakov i Runeov sudar pretposlednji, a ne poslednji na programu. Jer mogao bi srpski gladijator da oživi još jedan stih pomenute folk pesme. Onaj "Platićeš za sve do jutra..."

Ako stomačni virus ne bude pravio problema kao juče protiv Talona Grikspora, mogao bi da plati Rune, a bogami i pati pariska publika. Ista ona koja ga je iz meča u meč na Rolan Garosu, šta god uradio, čašćavala zvižducima i koja je sa ustaljenom praksom nastavila i u Bersiju. Ista ona što već godinama ne shvata da urljanjem samo toči kerozin u Novakov avion. Samo neka toči...


tagovi

Novak ĐokovićHolger RuneATP Pariz

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara