Džidžen Džang (Foto: AFP)
Džidžen Džang (Foto: AFP)

Seča favorita na US Openu, Džang izbacio prošlogodišnjeg finalistu Ruda i ispisao istoriju

Vreme čitanja: 2min | čet. 31.08.23. | 04:22

Prvi put da je kineski teniser savladao jednog od pet najboljih na svetu

Dominik Štriker je posle preko četiri sata borbe izbacio Stefanosa Cicipasa, ali to nije jedino iznenađenje drugog kola US opena. Ispao je još jedan teniser iz prvih 10 na planeti, pošto je Džidžen Džang eliminisao Kasera Ruda - 3:2 (6:4, 5:7, 6:2, 0:6, 6:2).

Pobedom nad petim reketom planete tako je ispisao istoriju, pošto je postao prvi kineski teniser koji je savladao jednog od pet najboljih. I to prošlogodišnjeg finalistu US Opena. Kakav podvig za Džanga.

Izabrane vesti

Najavio je Kinez veliki borbu još u prvom gemu, kada je imao čak pet brejk lopti, ali se Rud odbranio posle gotovo 15 minuta borbe (da, u prvom gemu meča). Ipak, prvu sledeću priliku je iskoristio i poveo 2:1, a do kraja seta je besprekorno servirao i stigao do prednosti 1:0.

U drugom setu su obojica tenisera uzimala gemove na svoj servis, sve do 12, kada je Norvežanin došao u priliku da brejkom izjednači u setovima i iskoristio je - 1:1.

Prosto je nestvarno kako je Rud oscilirao na ovom susretu, pošto je već u sledećem setu izgubio prvi gem na svoj servis i sa samo dva osvojeno predao treći set rivalu - a onda ga u četvrtom počistio sa nulom. Tri brejka petog tenisera na ATP listi i odličan servis za 6:0 i odlazak u peti seti.

A kako ga je Rud otvorio? Tako što je dozvolio Džangu brejk. Kinez je poveo sa 3:1, a onda uzeo još jedan brejk daleko bolje rangiranom rivalu (Džang 67) i to je već bila nedostižna prednost. Odservirao je do kraja sigurno i zabeležio jednu od najvećih pobeda u karijeri.

Džang je daleko bolje servirao, imao 18 asova, 74 odsto uspešnost prvog i 56 odsto drugog servisa. A ostvario je čak 21 viner više od Ruda (60:39), pa ga ni devet neiznuđenih grešakv iše (41:32) nije sprečilo da trijumfuje.

Najbolji kineski teniser će u trećem kolu US Opena igrati protiv australijskog tenisera Rinkija Hidžikate (110. na ATP listi) , koji je takođe priredio iznenađenj pobedom nad Martonom Fučovičem (57.) sa 3:0 (6:1, 6:2, 6:1).

Nešto ranije i Dominik Tim je završio učešće na turniru u Njujorku, pošto je početkom drugog seta predao meč domaćem teniseru Benu Šeltonu. On se pri rezultatu 1:0 (7:6, 1:0) za Amerikanca požalio na stomačne probleme. Sudija je čak pokušao da ga ubedi da nastavi, ali Austrijanac nije imao snage. Navodno ga je i pre susreta mučio stomak, te je i povraćao, kako prenose američki mediji.


tagovi

Kasper RudDominik TimUS Open 2023US open

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara