Novak Đoković protiv Sinera u četvrtfinalu Vimbldona 2022. godine (Reuters)
Novak Đoković protiv Sinera u četvrtfinalu Vimbldona 2022. godine (Reuters)

Siner zna kako je kada Novak leti i lako može biti žrtva sopstvene dominacije

Vreme čitanja: 4min | čet. 25.01.24. | 19:00

Italijan je do sada besprekorno rešavao lakše testove, ali sledi najrigorozniji ispitivač ATP tura i ispit prepun vraški teških zadataka, trik pitanja, izazova sa kakvima se nije susretao u Melburnu

Znate za ono nepisano pravilo, ne samo tenisko, već uošteno sportsko, da se titule i pehari teško osvajaju ako vas na putu do njih neko propisno ne namuči. Bude tu i tamo izuzetaka, poput Nadalovog pokoravanja Rolan Garosa 2020. godine, kada se do trona prošetao bez izgubljenog seta, kada je u finalu servirao Novaku Đokoviću jedan od najtežih poraza, kako u njihovim međusobnim duelima, tako i na nivou čitave karijere. Ali znatno češći su slučajevi kada igrači postaju žrtve sopstvene dominacije, kada reše lakše testove bez greške i pomisle da su spremni za završni ispit prepun vraški teških zadataka, trik pitanja, izazova sa kakvima se niste susretali.

Nije polufinalni sudar Janika Sinera i Novaka Đokovića, zakazan za 04.30, poslednji test na putu do trofeja Australijan opena, ali je zasigurno najteži, iz čije god vizure gledali. I oko ubedljivosti sa kojom su teniseri stigli do pretposlednje prepreke u Melburnu, nema zbora. Niko kroz prvu i pola druge nedelje turnira nije protutnjao tako autoritativno kao 22-godišnji Italijan. Jedini igrač ove sezone na Petom kontinentu bez izgubljenog seta, uzeo je metlu i za ukupno 11 i po sati počistio ekipu koju su činiti Holanđani Van De Zandšulp i De Jong, Argentinac Sebastijan Baez, te Rusi Karen Hačanov i Andrej Rubljov. Nijedan meč duži od 160 minuta, a najkomplikovaniji zadatak bilo je vađenje protiv Rubljova u taj-brejku pri zaostatku 1:5. Jeste bilo zahtevno, ali daleko od maratonskog podviga. Pritom je Rubljov odavno sebi zadenuo etiketu večitog grend slem četvrtfinaliste.

Izabrane vesti

Đoković (1,47) - Siner (2,80)

Poređenja radi, proveo je momak iz Južnog Tirola oko tri i po sata manje na terenu od srpskog teniskog asa, koji je imao tri ozbiljnija testa, a pritom se borio i sa virusnom infekcijom, dok ga je takođe mučio ručni zglob. Dina Prižmića u prvom kolu (najduži meč ove godine, okruglo četiri sata), Alekseja Popirina u drugom kolu i Tejlora Frica u četvrtfinalu – umalo još jedan četvoročasovni duel. Ali faktor u sedmom međusobnom sudaru neće biti umor. Obijica su imala sasvim dovoljno vremena da oporave telo za finale pre finala. Odlučujući apspekt mogao bi da bude upravo taj što Siner od prvog do petog meča u Melburnu nije imao ni približno zahtevan zadatak u odnosu na onaj što ga čeka za manje od 12 sati.

Jeste u smiraj 2023. godine prvi put u karijeri pobedio Novaka, jeste ga naterao na strepnju od ispadanja sa Završnog mastersa, jeste se i džentlmenski poneo kada nije kalkulisao protiv Holgera Runea ostavivši Đokovića na turniru i ispostavilo se, ispisavši sebi smrtnu presudu u potonjem finalu. A onda je uspeo da u rekordnom roku, za nedelju dana preboli izgubljeno finale Torina i da sruši Novaka u krucijalnom meču Dejvis kupa (kasnije odveo Italiju do pehara čekanog četiri decenije) i to spasivši tri meč lopte. Postao je tek četvrti teniser (Mihail Južni 2007, Rafael Nadal 2009. i Marin Čilić 2018) koji je pobedio Novaka u meču u kojem je Srbin imao meč loptu. Dakle, osim ogromnog kvaliteta, ima petlju, glavu, živce... Nazovite to kako god želite.

Međutim, igrati protiv Novaka Đokovića mečeve na dva i na tri dobijena seta je nešto potpuno drugačije. On je taj koji ciljano, nešto sporije ulazi u mečeve rane faze grend slem turnira i deluje manje ubedljivo sve dok ne zagazi u drugu nedelju. Formu tempira za samu završnicu i gotovo sve je do tančina isplanirano i proračunato. Osetio je sve to Siner iz prvog lica, ne jednom, već dva puta na Vimbldonu. Ne sporimo da je danas Italijan daleko kvalitetnija verzija sebe u odnosu na 2022. godinu kada je u četvrtfinalu Vimbldona šokirao Srbina uzevši prva dva seta, samo da bi mu u nastavku Novak vezao i ruke i noge dozvolivši mu sedam gemova u naredna tri seta. Onda mu je prošle godine u polufinalu održao novi čas zatvorivši mu vrata finala u Londonu za manje dva sata i 47 minuta (6:3, 6:4, 7:6).

Baš u tom vimbldonskom maratonu od pre dve godine, Janik je video kako izgleda kada Novak Đoković leti po terenu. Na 2:2 u setovima 4:2 u petom i 30:30, na Sinerov servis srpski teniski genije izveo je jedan od najspektakularnijih pasing šotova u novijoj istoriji grend slem turnira. To je potez koji usisava publiku i tera je da zaboravi da na navija za Đokovića. To je potez koji izaziva delirijum u teniskim arenama. Svet su obišle slike Novakove špage posle koje je ubrzo usledio brejk i overa plasmana u polufinale. Iako je tu i tamo gubio po koji set, to je bio Novakov test pred novu vimbldonsku titulu. Test kakav Siner nije imao u Melburnu. A ne postoji rigorozniji ispitivač od Đokovića.

AUSTRALIJAN OPEN – POLUFINALA

04.35: (1,55) N. ĐOKOVIĆ – J. SINER (2,50)

09.35: (1,65) D. MEDVEDEV – A. ZVEREV (2,25)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

Novak ĐokovićJanik SinerAustralijaAustralijan openAustralijan open 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara