Karlos Alkaraz (©Reuters)
Karlos Alkaraz (©Reuters)

Španski uragan redom ruši rekorde: Karlos Alkaraz - najmlađi četvrtfinalista US opena

Vreme čitanja: 2min | pon. 06.09.21. | 03:51

U modernoj eri belog sporta...

Pred Karlosom Alkarazom rekordi padaju. I tek će padati. Napravio je Španac senzaciju kada je poslao Stefanosa Cicipasa u hotelsku sobu na pakovanje stvari i avion za Grčku. Stao je u red malobrojnih tenisera koji su s nepunih 19 godina tukli nekog od TOP 3 tenisera. Pobedom nad Peterom Gojovčikom u pet setova Karlos Alkaraz postao je najmlađi teniser koji se plasirao u četvrtfinale US opena u open eri - 3:2 (5:7, 6:1, 5:7, 6:2, 6:0). 

Pretplatio se španski tinejdžer na maratone u Njujorku. Srušio je Stefanosa Cicipasa u maratonskom meču od pet setova, kroz istu golgotu morao je da prođe i protiv iskusnog Nemca. Da uspeh bude veći, Karlos Alkaraz se dva puta vraćao, nadoknađivao je zaostatak i u petom setu demonstrirao je silu. Pokazao je da pored nespornih igračkih kvaliteta i razornih udaraca ima i glavu. 

Izabrane vesti

U njegovim godinama, pa i kasnije, brojni teniseri kojima se predviđala i predviđa blistava budućnost nisu zreli. Nisu mentalne gromade i psiha ih sputava da naprave velika ostvarenja , i steknu kontinuitet. Ne i Karlosa Alkaraza, momka koji je najmlađi četvrtfinalista grend slem turnira još od 1963. godine. Impozantan podatak. Ne čudi što svi drugi padaju u njegovu senku na ovogodišnjem US openu. 

Došlo je Alkarazovih pet minuta slave koji prete da prerastu u godine vladavine, u nadolazećim godinama. Čvrsto stoji na nogama perspektivni španski teniser iz Mursije. Porede ga “bitne glave” u svetu belog sporta sa Rafaelom Nadalom još otkad se pojavio u Riju 2020. godine. Sve je izvesnije da bi mogao krenuti stopama slavnog sunarodnika. 

“Šamara” Karlos Alkaraz lopticu kao veliki, uverio se u to i Peter Gojovčik. Sposoban je 18-godišnjak da je udra podjednakom silinom i posle tri i po časa igre, koliko je trajao duel njega i poljskog tenisera. Borio se Peter Gojovčik u petom setu da dođe do daha, borio se da se upiše na semaforu... Nije mu pošlo za rukom. 

Više se o mladom Špancu neće govoriti kao o momku koji je u budućnosti sposoban da promeni odnos snaga. On to već sada čini, započeo je ispisivanje nečega velikog. Možda i plasmana u prvo veliko finale grend slema. Sada nije tako daleko, ne govori se stidljivo o Alkarazu u finalu, već glasno. Pogotovo jer ga u četvrtfinalu čeka pobednik duela između Frensisa Tijafoa i Feliksa Ože-Alijasima. Kada je mogao da spakuje Stefanosa Cicipasa, može i momke koji nisu u TOP 10 na ATP listi. 

U glavi je ključ uspeha, a Karlos Alkaraz je svoju namestio za US open.


tagovi

Karlos AlkarasUS opengrend slemATP

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara