Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Svi putevi vode u Rim, a Novaka samo jedan do odbrane prvog mesta - preko velikog dužnika u Večnom gradu

Vreme čitanja: 4min | čet. 12.05.22. | 10:50

Đoković i Vavrinka ukrstiće rekete 26. put na ATP turu, a treći na Foro Italiku, teniskom koloseumu

Za to što je trka za najvećeg svih vremena izjednačena i što se klackalica blago prevalila na stranu Rafaela Nadala, španski as može i treba da zahvali Stenu Vavrinki. Kada se jednog dana podvuče crta i budu sabrani grend slemovi, a na samom vrhu ne bude stajalo ime Novaka Đokovića, glavni okrivljeni biće Vavrinka. Izbio je Švajcarac dva slema iz Novakovih ruku, u finalima Rolan Garosa i US Opena ga je razoružao, i uz tercet Rafael Nadal – Rodžer Federer – Endi Mari postao najveći problem srpskog tenisera.

Prava patnja umeli su Novaku da budu dueli sa Švajcarcem, koji je u zenitu karijere udarao lopticu kao maljem. Na četiri grend slema imao je magičnu formulu za Đokovića, i vlasnik je, verovatno, najdužeg niza bez poraza protiv prvog reketa planete u ovom trenutku od aktivnih igrača. Nepunih sedam godina Novak Đoković nije pobedio Stena Vavrinku, i zbog toga će u osmini finala mastersa u Rimu imati specijalan motiv. Istina, nisu se od turnira u Parizu često ni sastajali – samo dva puta su se nišanili pogledom preko mreže – ali ta dva poraza bila su bolna. Oba je svetski broj jedan doživeo na US Openu.

Izabrane vesti

Korozija se polako skida sa reketa srpskog asa, u polufinali mastersa u Madridu odigrao je najbolji meč, ali je teten napustio aplaudirajući nadolazećoj zvezdi belog sporta – Karlosu Alkarazu. Podigao je radnu temperaturu, uhvatio zalet što se videlo i u duelu sa Aslanom Karacevim na startu turnira u Večnom gradu, a kulminacija bi trebalo da bude na Rolan Garosu. A, hoće li Novak Đoković na drugom grend slemu sezone biti prvi nosilac, mogao bi da odredi masters u Rimu.

Ustoličen je Srbin na teniskom vrhu 369 nedelja, ali mu od iduće preti silaz sa trona ukoliko u Večnom gradu ne dogura do polufinala. Ispadne li ranije, mogao bi da završi i na trećem mestu ATP rang-liste, iza Danila Medvedeva i Aleksandera Zvereva. Ali, o tom potom, jer potrebno je da se konkurenciji poklope rezultati. Ulaskom u polufinale cementirao bi prvo mesto, a tamo bi ga, ako ne bude iznenađenja, sačekao Rafela Nadal. No, prvo treba da preskoči Stena Vavrinku, koji je posle više od godinu dana ostvario prvu pobedu i sprečio srpski okršaj.

Švajcarac je za povratak na teren odabrao sezonu šljake Ii čelendžer u Marbelji na kome se proveo kao bos po trnju. Švedski teniser Elijas Imer ga je počistio na startu turnira, ništa bolje nije prošao ni u Madridu protiv Aleksandera Bublika. Tek je na Foro Italiku došao do daha, svezao je dve pobede – nadigrao Rajlija Opelku i Lasla Đerea – i posle tri godine zakazao obračun sa vlasnikom 38 mastersa. I to na onom gde Đoković u kontinuitetu pruža najbolje rezultate.

Ima Srbin po šest titula na mastersima u Parizu i Majamiju – jednu više nego u Rimu – ali u Večnom gradu od 2007. godine uvek je dolazio minimum do četvrtfinala. A, u poslednjih osam godina samo jednom nije ušao u finale, tada ga je stepenicu raniej zaustavio Rafael Nadal. Zbog svega toga Rim je pravo mesto da Novak skine sedmogodišnju kletvu protiv Stena, koji je svestan da je duga pauza ostavila trag i da je okršaj sa najboljim na svetu došao prerano.

Rim je i dalje neverovatno mesto za igranje velikih mečeva. Atmosfera je odlična i neverovatno je vratiti se ovde. To je razlog zašto nastavljam da igram, želim da doživim ovakve trenutke”, rekao je Sten Vavrinka posle pobede nad Laslom Đereom i osvrnuo se na 26. duel sa Novakom Đokovićem: “Dobro je što ću se suočiti sa njim kako bih video gde sam, znam da još nisam na nivou potrebnom za tip ovakvog meča. Ali, morate da igrate sa najboljima kako biste videli na čemu još treba da radite”.

Ni Novak, ni Sten nisu u tip-top formi, ali su njihovi dueli uvek poslastica. I dobro ih je ponovo videti skupa na bojnom polju, jer su znali da prirede spektakl. Čin 26. i treći dvoboj u Večnom gradu. Svi putevi vode na Foro Italiko, a Novaka samo jedan do odbrane prvog mesta – preko čoveka koji mu je veliki dužnik.


tagovi

Novak ĐokovićStanislas VavrinkaSten VavrinkaATPatp rimMasters Rim

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara