Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Trka za završni masters: Kod Nadala štafeta, Đoković na Rolan Garosu ulazi u osam

Vreme čitanja: 2min | uto. 17.05.22. | 17:49

Najbolji teniser sveta je titulom u Rimu značajno popravio poziciju

Podizanjem trofeja na mastersu u Rimu, ukupno šestog u Večnom gradu u karijeri, Novak Đoković se “upisao na semaforu”. Osvojio je srpski as prvi trofej u sezoni i produžio tradiciju da na Rolan Garos dolazi sa makar jednom titulom, osigurao boravak na prvom mestu do završetka drugog grend slema sezone, ali i poboljšao svoju poziciju za odlazak na finalni masters.

Dugo su ruke prvom reketu planete bile vezane, imao je zabranu nastupa na Australijan openu, te mastersima u Indijan Velsu i Majamiju, pa je tek početkom sezone šljake “stekao uslov” da se bori za bodove na turnirima gde može da osvoji “hiljadarku”. Vlasti u Monte Karlu, Madridu i Rimu nisu zatezale, omogućile su Đokoviću da se takmiči i uoči odlaska na Rolan Garos sakupio je 1.615 bodova.

Izabrane vesti

Za 4.000 poena Novak Đoković nije ni dobio priliku da se bori, pa ne čudi što se neposredno pred polovinu sezone i dva grend slema, koja vuku zbirno 4.000 bodova i umnogome određuju spisak učesnika na završnom mastersu, nalazi na poziciji zamene. Drži Novak desetu poziciju, gro poena osvojio je u Večnom gradu, a da ne bi čekao nečiji otkaz ili povredu kako bi zaigrao na završnom mastersu, neophodno je da se probije u osam.

Iako je dobar deo sezone propustio, konkurencija nije preterano odmakla. Zaostatak je lako nadoknadiv. Primera radi Tejlor Fric, koji je prvi iznad crte, ima samo 155 bodova više od Novaka Đokovića, a po sakupljenim poenima od početka ove sezone prednjači Rafael Nadal. Španac ima 3.620 bodova, a iza Bika sa Majorke nalaze se Stefanos Cicipas i Karlos Alkaraz, koji se bliže brojci od 3.500, te Feliks Ože Alijasim, Aleksander Zverev i ruski teniseri Andrej Rubljov i Danil Medvedev.

Svetski broj dva se danas u Ženevi vraća na teren, a u švajcarskom gradu nastupiće i Kasper Rud, Denis Šapovalov, Kameron Nori… Medvedev bi osvajanjem titule mogao bodovni saldo sa 1.900 da uveća na 2.150. Samim učešćem dobiće 45 poena.

Ako se izuzme Novak Đoković, od srpskih tenisera najveće šanse da zaigra na završnom mastersu ima Miomir Kecmanović, koji je trenutno na 925 bodova, što ga svrstava na 19. poziciju. U opticaju je i te kako veliki broj bodova, ali posle dužeg vremena Novak nije na čelu ili pri vrhu liste. Sve zbog zabrana koje su ga pratile u Australiji i Americi.

ZAVRŠNI MASTERS SEZONE – TRENUTNI PLASMAN:

1. Rafael Nadal – 3.620 bodova

2. Stefanos Cicipas – 3.490

3. Karlos Alkaraz – 3.460

4. Feliks Ože Alijasim – 2.025

5. Aleksander Zverev – 1.980

6. Andrej Rubljov – 1.920

7. Danil Medvedev – 1.900

8. Tejlor Fric – 1.765

--------------------------------------

9. Kasper Rud – 1.615

10. Novak Đoković – 1.610

11. Denis Šapovalov – 1.305

12. Janik Siner – 1.250

--------------------------------------

19. Miomir Kecmanović – 925


tagovi

Novak ĐokovićATPZavršni ATP turnir

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara