Danijela Kolins (©Reuters)
Danijela Kolins (©Reuters)

Veliki kambek velikog borca: Danijel Kolins posle bolne agonije i operacije do finala Melburna

Vreme čitanja: 2min | čet. 27.01.22. | 12:34

Amerikanka slavila sa 2:0 u setovima i zakazala meč sa Ešli Barti

Ešli Barti potiv Danijel Kolins za titulu u Melburnu! Jeste joj i žreb išao u korist – jer do sada je morala da se nosi samo sa jednim nosiocem, 19. kosturašicom Eliz Mertens – ali kada je morala da se isprsi, Amerikanka je to i uradila. U polufinalu protiv Ige Svjontek, šampionke Rolan Garosa iz 2019, Kolinsova je isporučila svoj najbolji tenis i slavila sa 2:0, po setovima 6:4, 6:1.

Tako je sa startne pozicije 27. nosioca na Australijan Openu stigla do svog prvog grend slem finala. Najbolji plasman joj je bilo polufinale iz 2019, baš u Melburnu. Od tada je međutim dobacila samo do četvrtfinala Rolan Garosa 2020. Uglavnom je uspevala da ode najdalje do drugog ili trećeg kola.

Izabrane vesti

Ovog januara je visoko podigla lestvicu savladavši drugog nosioca agresivnom igrom od samog starta. Osvojila je uvodna tri gema prvog, pa četiri gema drugog seta, na vreme pravila razliku koja je ubacivala crva sumnje u glavu Svjontekove, a širila pluća Danijel Kolins.

Krajem prvog seta je još izgledalo da Iga Svojontek u rezervoaru ima goriva za povratak, međutim kada je Kolinsova povela sa 4:0 u drugom i na licu njene protivnice videlo se u kom smeru ide meč.

Veliki podvig za Kolinsovu, jer svašta je ona već preturila preko glave. Godinu dana pre tog polufinala iz 2019. dijagnostifikovan je reumatoidni artritis, hronično obolenje zglobova. Prošle godine je morala i na operaciju zbog endometrioze, bolnog stranja koje karakteriše rast unutarnje sloja materice izvan endometrijuma i miometrijuma materice.

Došla sam do trenutka kada jednostavno više nisam mogla. Da se nisam operisala, ne bih mogla da nastavim da tako živim. Agonija koju sam preživljavala tokom menstrualnih ciklusa je možda najgori bol koji sam osetila“, govorila je avgusta prošle godine i tim rečima zavredela poštovanje velikog broja koleginica sa WTA tura, koje su hvalile njenu smelost da javno govori o tako neprijatnoj bolesti.

Ali Danijel Kolins nema čega da se stidi. Ona je borac, uzor, savršen primer da se uz dovoljno volje sve nedaće mogu prebroditi. I od ponedeljka je u TOP 10 na svetu.



tagovi

Australijan openIga ŠvjontekDanijel Kolins

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara