""
""

Dijamantidis postaje besmrtan!

Vreme čitanja: 2min | uto. 29.03.16. | 14:57

Pre Dijamantidisa ovu nagradu dobila su još samo četvorica igrača: Šarunas Jasikevičijus, Huan Karlos Navaro, Teo Papalukas i Ramunas Šiškauskas

Petak će biti poseban dan za evropsku klupsku košarku, ali i njenu legendu Dimitrisa Dijamantidisa. Legendarni velemajstor igre pod obručima i ikona Panatinaikosa će u petak, pred utakmicu sa Cedevitom, i zvanično postati besmrtan, pošto će mu biti uručena nagrada "Evroligina košarkaška legenda" kojom će ući u izuzetno probrano društvo.

Izabrane vesti

Posle 12 sezona u dresu Zelenih, čelnici elitnog takmičenja odlučili su da odlikuju trostrukog šampiona i najkorisnijeg igrača, četvorostrukog člana najbolje petorke i šestostrukog najboljeg defanzivca nagradom koja će zauvek staviti jednog velikog asa na mesto koje je odavno zaslužio.

Dijamantidis se nalazi u samom vrhu brojnih statističkih pokazatelja na večnoj Evroliginoj listi. Počeo je najviše utakmica (228), podelio najviše asistencija (1.237), imao 431 ukradenu loptu, ali i najveći zbirni indeks korisnosti - 3.737 do sada.

Na sve to drugi je po broju odigranih utakmica (273), šesti u broju ubačenih poena (2.450) i broju ubačenih trojki (363). Takođe je 11. skakač u istoriji takmičenja (952) i 14. bloker (117), zbog čega je apsolutno najbolji bek kada su ta dva kriterijuma u pitanju.

Pre Dijamantidisa ovu nagradu dobila su još samo četvorica igrača: Šarunas Jasikevičijus, Huan Karlos Navaro, Teo Papalukas i Ramunas Šiškauskas.

U specijalnom video-klipu koji je pripremila Evroliga o liku i delu Dimitrisa Dijamantidisa govorile su takođe legende koje su oblikovale košarku. Pre svih, reč je imao Željko Obradović:
„Za mene je bilo jako lako da donesem odluku da ga dovedem. Kada je došao odmah smo mu rekli da mora da postane lider. Iskreno se nadam da će Aleksandar Đorđević, moj veliki prijatelj i bivši igrač, da pronađe način da ga ubedi da se ne penzioniše na kraju sezone. Dijamantidis je potreban košarci“, rekao je Obradović.

Vasilis Spanulis dugo je delio svlačionicu sa Dijamantidisom u nacionalnom timu Grčke, a o svom prijatelju rekao je sledeće:
„Radi toliko posla koji se ne vidi kroz statistiku. Mnogo toga što ekipu čini vrhunskom. Uvek se žrtvovao zarad tima“, poručio je čuveni plejmejker Olimpijakosa, a onda se nadovezao i Huan Karlos Navaro.
"Kontrolu koju ima u svim ključnim situacijama je neverovatna, odličan je defanzivac i ima jako spretne ruke. Zato je bio toliko važan igrač svih ovih godina".

Sadašnji trener Žalgirisa i jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena Šarunas Jasikevičijus imao je šta da kaže na račun nekadašnjeg saigrača:
„Igrajući s njim bilo je izvanredno. Tako sam se i osećao. Sve što je on radio činilo je igru tako jednostavnom, kao i život, što je fantastično“, zaključio je Šarunas Jasikevičijus

(FOTO: MN Press)


tagovi

Željko ObradovićVasilis SpanulisŠarunas JasikevičijusPanatinaikosHuan Karlos NavaroEvroligaDimitris Dijamantidis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara