"Rik Kopens"
"Rik Kopens"

Mesijev indirekt-penal nije izmislio Krojf, znate li ko je? (VIDEO)

Vreme čitanja: 1min | pon. 15.02.16. | 11:42

Belgijanac Rik Kopens je još 1957. na sličan način realizovao jedanaesterac

Rik Kopens

Johan Krojf nije izmislio indirekt-penal, koji su sinoć na Nou Kampu drugarski verno iskopirali Leo Mesi i Luis Suarez. Tvorac ovog neobičnog gola bio je jedan belgijski fudbaler, koji je sličnu stvar izveo u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Švedskoj 1958. godine.

Izabrane vesti

Čovek se zove Rik Kopens, a utakmica na kojoj je izveo indirekt-penal bila je okršaj u Briselu 4. juna 1957. između Belgije i Islanda. FIFA je još 2012. godine na svom zvaničnom sajtu objavila ovaj podatak, koji je Kopensa, tadašnjeg 27-godišnjaka, učinio čovekom koji je dao neko novu dimenziju ovoj magičnoj igri.

Bio je to nezaboravan meč za Belgijance, koji su slavili sa 6:1, a Kopens i njegov tadašnji saigrač Andre Piters rešili su da na taj način savladaju golmana Islanda Bjorgvina Hermansona. Junak ove priče preminuo je u februaru prošle godine u 84. godini, ali je ostao video zapis kao podsetnik na ovaj trenutak.

Dvadesetak godina kasnije sličnu stvar su izveli Johan Krojf i Jesper Olsen dok su nastupali za Ajaks, na utakmici sa Helmondom, kada su prevarili golmana Ota Versfelda, dok se mlađi čitaoci sigurno sećaju i neuspešne kombinacije Robera Piresa i Tijerija Anrija, koji nisu uspeli da izvedu ovu zanimljivu akciju.

Kopensov i Krojfov niz sinoć su nastavili Mesi i Suarez, a videćemo ko će posle njih dvojice, na ovaj način izvesti indirekt-penal u budućnosti.

Pratite MOZZART i na zvaničnoj Fejsbuk stranici

(FOTO: KFCO Beerschot)


tagovi

ŠpanijaRik KopensLuis SuarezLionel MesiJohan KrojfBelgijaAjaks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara