Zvezdin streljački vod izrešetao Budućnost uz poruku: Mnogo smo jači!

Vreme čitanja: 5min | ned. 23.09.18. | 22:45

Na Mali Kalemegdan stigao prvi trofej u sezoni

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Laktaša)

Juče Cedevita, danas Budućnost!

Izabrane vesti

Crvena zvezda je Laktašima protutnjala kao oni japanski, eksresni vozovi i pregazila konkurenciju pred sobom! Ako je neko mogao da prokomentariše da je ono jučerašnje izdanje protiv Cedevite bilo slučajnost, onda je ova brutalnost protiv Budućnosti došla kao jasna poruka svima u regionu: „Mnogo smo jači!“ 

Crvena zvezda - Budućnost 89:75 (28:16, 29:16, 21:23, 11:20). Prvo učešće u Superkupu i prvi trofej. A, još nismo ni zagazili u oktobar...

Šta je Crvena zvezda napravila ove nedeljne večeri, u finalu koje je praktično to bilo samo tokom uvodna tri minuta utakmice?! Najavili su Milan Tomić, Branko Lazić, Stratos Perperoglu i Mohamed Faje isti pristup, košarkaši Budućnosti su na svojoj koži osetili isti, tajfunski udar 24 časa kasnije! 

Preslikano! Kako drugačije opisati dešavanja iz prvog poluvremena? Crvena zvezda je bukvalno samo prekopirala energetski pristup, odbranu zategla kao strunu, a igrači su bili naoštreni kao pit-bulovi, spremni da pocepaju sve pred sobom. A Budućnost? Bila je sve ono što Zvezda nije. Na dijametralno suprotnom kraju skale. 

Kako opisati meč sa ovakvim rezultatom i ishodom? Možda deluje kao šala, ali već u četvrtom minutu moglo je da se nasluti da će Crvena zvezda osvojiti prvi trofej u sezoni. Džo Regland je pokrenuo srpskog šampiona i kao kroz železničku stanicu šetao se reketom i samo talasao mrežicu. U međuvremenu su s istom sigurnošću to radili Faje, pa Cirbes, a onda se prešlo na šuteve sa distance... I tada je finale krenulo stranputicom. Odnosno, postalo je igra mačke i miša, nešto što dugo nije viđeno u okršajima Crvene zvezde i Budućnosti! 

Streljački vod predvodio je Dobrić sa tri dalekometna hica, dva je dopisao Perperoglu, pa po jedan Faje, Lazić, Nenadić i Regland. Do 12. minuta rezultat je iznosio 33:16, nekoliko trenutaka kansije bilo je 43:21, pa na polovini druge deonice 48:23, da bi na odmor Crvena zvezda otišla sa čak 57 ubačenih koševa! To je, poređenja radi, statistika NBA klubova, gde su četvrtine za po 120 sekundi duže. Od deset igrača na parketu (izuzev Simanića i Čovića) svi su se upisali u listu strelaca, a čak šestorica imali su bar pet poena. 

Odlučio je Milan Tomić da opet izmeša roster i razdeli minute, pa je ovog puta u civilu ostavio Marka Kešelja i Aleksu Radanova, dok su opremu navukli Nemanja Nenadić i Ognjen Dobrić. Obojica su imali izuzetno važna uloge u ovoj pobedi! Dobrić je sa četiri trojke pumpao razliku, dok je Nenadić preuzeo ulogu pomoćnog organizatora igre - u nekim momentima čak i glavnog - pošto je Filip Čović meč odgledao sa klupe i nije ulazio u igru. Bio je takođe jedna od glavnih defanzivnih uzdanica ovog tima. Zato i jeste skupio osam poena, pet asistencija i čak tri ukradene lopte! Dobra vest za crveno-bele je i da je Dejan Davidovac bio na zagrevanju i da je radio sve kao i ostatak ekipe. Na kraju je ipak procenjeno da još nije vreme da se Davidovac vrati u sastav. 

Crvena zvezda je demonstrirala silu praktično u svim segmentima igre. Protivnik je bio potpuno nadskočen, pretrčan, energetski razbijen, a kao konačni proizvod igrači beogradskog sastava podelili su ogromnih 30 asistencija i direktno ukrali sedam lopti i iz njih mahom stizali do lakih poena iz kontri. 

Regland je pokrenuo Zvezdu i ubacio 10 koševa, Cirbes je prvi dodao gorivo i skupio 13 poena i pet skokova, pa Perperoglu sa njegovih 12 poena. Faje je igrao na MVP nivou i bio najefikasniji sa 14 poena, Dobrić je odmah namestio ruku i ubacio još 12 poena, Lazić sa Nenadićem komandovao odbranom... Ukratko - svi su igrali kao u transu. Ovo je nivo koji Crvena zvezda ponovo mora da nađe u svim narednim borbama za trofeje. Jer, iste će mnogo više značiti od ovog. Bilo kako, klub sa Malog Kalemegdana dobio je najlepšu moguću uvertiru za novu sezonu i podstrek za sve naredne izazove. 

Za razliku od polufinala, Crvena zvezda ovog puta nije dozvolila protivniku ni da pomisli da može da okrene ovaj jednostrani meč. I Aleksandar Džikić je u jednom trenutku shvatio da Budućnost ovde nema šta da traži. Bez klasičnog centra Budućnost je bila ozbiljno ranjiva, jer Erl Klark nikako nije mogao da se nosi sa Cirbesom, Odžom i Ristićem. Pokušao je s Filipom Barovićem - nije uspeo, bar ne dok Zvezda više nije morala da brine za ishod, dok Zoran Nikolić nije ni ulazio u igru. Zbog toga će Budućnost najverovatnije brzo reagovati i angažovati klasičnog centra. Već sada otvoreno može da se postavi pitanje kvaliteta Arona Krafta, koji je uspevao da se snađe u odbrani, ali napadački njegov učinak je potpuno izostao. 

Uostalom, kod branioca jadranske krune jedino su Danilo Nikolić i Erl Klark bili na napadčkom nivou. Da ne beše nekadašnjeg igrača Mege i one četiri njegove trojke u prvom delu, rezultat bi možda bio još strašniji... Klark je održavao neki nivo, ali nije imao prostor da pokaže mnogo toga. To mu nisu dozvoljavali igrači Crvene zvezde. Nikola IvanovićSuad Šehović bili su bez poena, Nemanja Gordić ispod svojih realnih mogućnosti, ostali... Slabo. Tako se i nije moglo protiv ovako moćne Crvene zvezde! Na kraju Nikolić 16, Klark 11, Barović 19 poena.

Ovaj susret praktično dolazi kao predigra za veliki ligaški derbi koji će ova dva kluba odigrati već kroz dve sedmice (7. oktobra) u Podgorici. 

Crvena zvezda je počela s naplatom dugova iz prošle sezone. Ovo je samo prva rata!

SUPERKUP ABA LIGE - FINALE

Budućnost - Crvena zvezda 75:89
/Barović 19 - Faje 14/

POLUFINALE - REZULTATI

Subota:

Partizan - Budućnost 87:90
/Marinković 19 - E. Klark 17/

Cedevita - Crvena zvezda 68:79
/Kobs 10 - Regland 20/

ČETVRTFINALE - REZULTATI

Četvrtak: 

Mornar - Partizan 77:91
/Karington 21 - Gagić 23/

Budućnost - Igokea 90:86
/Gordić 19 - Zubčić 21/

Petak:

Cedevita - Zadar 85:77
/Bel 23 - Grant 21/

Crvena zvezda - Olimpija 86:60
/Cirbes 14 - Mesiček 15/

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
Foto: ABA liga


tagovi

Mohamed FajeMajk CirbesDžo ReglandDušan RistićDanilo Nikolić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara