Ali Ghorbani (Foto: Shutterstock)
Ali Ghorbani (Foto: Shutterstock)

Abasovov armirani bedem prva prepreka Čuke po povratku na evropsku scenu

Vreme čitanja: 2min | čet. 17.06.21. | 11:51

Perspektivni strateg Sumgaita se afirmisao kao trener defanzivne filozofije

Nakon godine pauze, Čukarički će se dvomečom protiv azerbejdžanskog Sumgaita vratiti na međunarodnu scenu. Rival Brđana u okviru drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencije osnovan je početkom prethodne decenije, a aktuelna sezona druga je uzastopna u kojoj će izaći na UEFA pozornicu.

Tim iz istoimenog grada, prethodne takmičarske godine premijerno je učestvovao na internacionalnoj pozornici, a debijem je ujedno i okončao epizodu s obzirom da je poražen već u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope od Škendije (0:2).

Izabrane vesti

Do popravnog u Evropi Sumgait je stigao kao trećeplasirani tim u prvenstvu Azerbejdžana, a vizu za međunarodnu scenu overio je tek u foto finišu zahvaljujući porazu Zire od Sabaha. Trijumf Sabaha, otškrinuo je vrata Sumgaitu koji je pobedom protiv Sabaile (1:0) ponovio prošlosezonski uspeh i drugi put se izborio za mesto u Evropi.

Tim koji je u prvoj sezoni nakon osnivanja uspeo da obezbedi mesto u najkvalitetnijem nacionalnom takmičenju, posle gašenja Absherona, uspeo je da se ustali u prvenstvu Azerbejdžana, kroz najteži period je prošao u sezoni 2012/13. kada je bio na korak od ispadanja u niži rang, ali je takmičenje završio na 10. poziciji.

Godine prosečnih rezultata prekinula je upravo prethodna sezona u kojoj su izabranici Ajkana Abasova uspeli da naprave pomak i priđu vrhu, ali su uprkos plasmanu u kvalifikacije za Ligu konferencije ostali daleko od Nefčija i Karabaga, rivala u borbi za titulu.

U sezoni istorijskog uspeha posebno zapaženu ulogu imali su Ali Gorbani, napadač koji je prethodnog leta stigao iz persijskog Sepahana i prvu sezonu u novoj sredini ukrasio sa deset golova, i Rahim Sadikov, 24-godišnji fudbalski arhitekta čijih je devet pogodaka i sedam asistencija bilo dovoljno da se deklariše kao lider aktuelne generacije i prvi motor tima.

Uz dvojac ofanzivaca bitan šraf u projekcijama Abasova je i Džamaldin Kodžhanijazov komadant defanzive čija se mreža tresla samo 31 put u 28 kola prvenstvene trke. Štoper u čijoj fudbalskoj biografiji stoji evropska kruna za igrače do 17 godina sa reprezentacijom Rusije osvojena 2013. godine, u aktuelnoj sredini uspeo je da se vrati na željeni kolosek i da popravi utisak ostavljen u Zenitu, Uralu i BATE Borisovu, te se očekuje da bude spona u bedemu pred ofanzivom Brđana.

Izuzetno čvrsta igra i činjenica da teško primaju golove odlika je Sumgita koju je uspeo da implementira aktuelni strateg, a isti stil Abasov je gajio i tokom mandata u prethodnom klubu, odnosno na klupi Zire o čemu svedoči samo 40 golova primljenih u 37 susreta. Perspektivni azerbejdžanski stručnjak tokom prethodnih sezona deklarisao se kao trener sa defanzivnom filozofijom, međutim u važnim susretima koje je dočekivao kao favorit, poput dvomeča sa Didelanžom tokom mandata u Ziri, umeo je da se odrekne prepoznatljive formacije 4-2-3-1 i nešto ofanzivnijim pristupom, uz 4-3-3 napadne ceo plen.


tagovi

Liga konferencijeČukarički

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara