Jens Jonson i Tobi Aldervejreld (©AFP)
Jens Jonson i Tobi Aldervejreld (©AFP)

Aja Sofija AEK-ova talija: Kad je pao Dinamo, može i Antverpen

Vreme čitanja: 3min | sre. 30.08.23. | 12:41

Grčki i belgijski prvaci u revanšu plej-of u Atini igraju za mesto u Ligi šampiona. Gosti doneli 1:0 u Atinu, a domaći se nadaju podvigu kao protiv Dinama u prethodnoj fazi

AEK i Antverpen imaju sastanak sa srećom. U sredu uveče osvajači duplih kruna u Grčkoj i Belgiji sukobiće se u revanšu plej-ofa Lige šampiona sa jedinim ciljem da se dokopaju evropske elite. Žuto-crni posle četiri, a Veliki stari posle 66 godina. Belgijanci na Aja Sofiju dolaze sa prednošću 1:0 iz prvog susreta.

U gradu dijamanata su domaći pobedili golom svog najboljeg strelca Vinsenta Jansena u 16. minutu, dok su od 51. minuta igrali sa igračem manje zbog isključenja Bataja. Međutim, konačan rezultat čini nepravdu prema Atinjanima, koji su bili za nijansu nadmoćniji i primili su gol iz trenutka inercije i nedostatka koncentracije.

Izabrane vesti

Svakako, činjenica da su protivnici četi Matijasa Almeide vladari Belgije, govori mnogo o njihovom nivou, ali su Grci pokazali da mogu da preokrenu rezultat, pogotovo što će imati i snagu domaćeg terena. Pre 11 dana na Aja Sofiji se desilo čudo. Evropski mamurluk verovatno još drma AEK posle zapanjujućeg uspeha u trećem kolu nad zagrebačkim Dinamom, gde je hrvatski štoper Domagoj Vida dao ključni doprinos protiv svog starog kluba.

21.00: (1,90) AEK (3,50) Anverpen (4,20)

Uprkos napadima i naletima skoro tokom celog drugog poluvremena, AEK - koji je imao 64% ​​posed lopte i ispalio 23 hitaca na gol - kao da je zaboravio kako se trese mreža, pošto su samo četiri udarca išla u metu, a slična priča je bila i na otvaranju grčke Superlige za vikend.

Panseraikos je šokirao aktuelnog prvaka i izvukao nerešeno 1:1. Glavnu ulogu igrali su Srbi. S jedne strane Kosta Aleksić, koji je u prvom minutu pogodio za vođstvo novajlije, da bi Mijat Gaćinović izjednačio duboko u drugom poluvremenu. Ovog puta, Dvoglavi orao je završio utakmicu sa neverovatnih 82% poseda, ali je samo osam od 36 udaraca testiralo protivničkog golmana Adrijana Čovana.

U međuvremenu, tim predvođen Markom van Bomelom - bivšim osvajačem Lige šampiona sa Barselonom - sada je na samo 90 minuta do upisa u istoriju. Pre kvalifikacija Crveni su se samo jednom takmičili u najjačem kontinentalnom rangu pretrpevši ukupan poraz 8:1 protiv Real Madrida u Evropskom kupu 1957/1958. Od tada je nestao sa pozornice...

Poslednjih godina projekat Crvenih je došao na naplatu i osvajanje titule je zamajac za uspeh na međunarodnoj sceni. Koliko je Belgijancima ovaj susret bitan, videlo se po tome što je Antverpen dobio slobodan vikend. Nije bio u akciji u Župiler Pro ligi, već se spremao za zastrašujući put u Atinu.

Veliki stari nije uspeo da pobedi nijednu od poslednja četiri takmičarska meča u gostima. Dva puta je izgubio i dva puta remizirao u tom nizu. Okršaj u sredu će biti tek drugi meč koji Antverpen igra na grčkom tlu, pošto je pretrpeo poraz od Olimpijakosa 2:1 u grupnoj fazi Lige Evrope 2021/2022.

---------

Zaroni u svet Mundobasketa, rešavaj izazzove svakog dana i osvoji deo od 200.000 dinara dnevnog nagradnog fonda!

---------

LIGA ŠAMPIONA, KVALIFIKACIJE - PLEJ-OF, REVANŠ MEČEVI

Utorak

Galatasaraj - Molde 2:1 (1:0), prvi meč 3:2

/Ikardi 7pen, Anhelino 90+3 - Hestad 66/

Panatinaikos - Braga 0:1 (0:0), prvi meč 1:2

/Bruma 83/

Jang Bojs - Makabi Haifa 3:0 (2:0), prvi meč 0:0

/Iten 23, Sek 28ag, Ugrinić 46/

Sreda

21.00: (1,90) AEK (3,50) Anverpen (4,20) , prvi meč 0:1

21.00: (1,70) Kopenhagen (3,60) Rakov (5,30) , prvi meč 1:0

21.00: (1,55) PSV (4,10) Rendžers (6,00), prvi meč 2:2

***kvote su podložne promenama


tagovi

Liga šampionaplej-of za Ligu šampionaAEKAEK AtinaAntverpen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara