Alaba za džaba: Finansiraće ga Marselo ili Ramos, univerzalan, ne povređuje se, ne dobija kartone...

Vreme čitanja: 4min | uto. 19.01.21. | 10:37

Austrijanac će Real koštati oko 85.000.000 evra što je pogodak i sa finansijske, i sa sportske strane

Finansijski sjajan potez Kraljevskog kluba

Real Madrid je obezbedio kapitalno pojačanje za leto. David Alaba stiže kao slobodan igrač iz Bajerna što je sinoć potvrdilo više uticajnih fudbalskih adresa u Evropi.

Izabrane vesti

Reklo bi se da je Kraljevski klub napravio strašan posao sa dovođenjem Alabe za džabe.

Gomila klubova je bila zainteresovana za Alabu. Mančester Siti i Čelsi su mu nudili više para, od decembra sa raspitivao i Liverpul, a PSŽ je tek spremao neku veliku ponudu koju bi bilo teško odbiti. Juventus i Barselona su otpali iz trke jer nisu mogli da plate Alabinu visoku platu.

Upravo je plata razlog Alabinog rastanka sa Bajernom. Austrijanac je Bavarcima tražio 12.000.000 evra godišnje neto što bi ih sa porezima koštalo preko 23.000.000 evra godišnje. I bio bi najplaćeniji igrač u klupu, ispred Nojera, Levandovskog, Sanea... Bajern nije prihvatio i pregovori su pukli u novembru. Od tada je bilo jasno da Alaba odlazi za džabe na leto i čekao se 1. januar kada je Austrijanac po zakonu mogao da pregovara sa drugim klubovima bez Bajernove dozvole.

Neki klubovi poput Čelsija su i ranije počeli da pritiskaju Alabu i njegovog zastupnik Pinija Zahavija ne čekavši zakonski rok. Real Madrid nije želeo. Hteo je da sve bude po propisima kako ne bi narušio dobre odnose s Bajernom. Madriđani već imali spremnu ponudu i za nekoliko dana su sve završili. Znali su koja je težina imena njihovog kluba i šta igračima znači kada ih zove Real iz Madrida.

Alaba je pristao na platu od 11.000.000 evra što je manje od onoga što je tražio od Bajerna. Na bruto nivou, koštaće Real nešto više od 21.000.000 evra godišnje, odnosno oko 85.000.000 evra tokom četiri godine koliko će ugovor trajati. Što je opet više nego isplativ posao. Alternative poput Pau Toresa (Viljareal) odnosno Kundea i Karlosa (oba Sevilja) bi koštale oko 50.000.000 evra samo za obeštećenja. Plus ugovori...

Tajna je koliko novca je Alaba dobio ’na ruke’, odnosno koliko mu je Real platio za bonus za potpis, ali zna se da je Bajernu tražio oko 20.000.000. To se verovatno nikada neće ni saznati jer klubovi za ove situacije imaju crne fondove i poreske rajeve preko kojih igračima ili njihovim agentima, roditeljima, savetnicima plaćaju milionske bonuse za potpis. Ne verujemo ni da je Real drugačiji...

Kako god, Austrijanac je dobio skoro pa ono što je tražio u Bajernu. Real mu je dao ono što Bajern nije želeo, a Barsa, Liverpul i Juve nisu mogli. Siti, Čelsi i PSŽ nije razmatrao jer smatra da sa njima ne može da osvoji Ligu šampiona. 

Mora se priznati da se Real isprsio sa Alabinim ugovorom, ali i da je imao dobar razlog. Alabinu platu će najverovatniji finansirati Serhio Ramos ili Marselo. Makar veći deo...

Kapitenu ugovor sa Realom ističe narednog leta, a levom beku za godinu i po dana. Ramos zarađuje 10.800.000 evra godišnje neto, a Marselo 9.500.000. Doduše, to je bilo pre smanjenja plata od 10 odsto zbog krize. Real je spreman da se odrekne jednog od dvojice skupih veterana kako bi napravio mesto za Alabu na platnom spisku. Možda čak i obojice...

Alabina prednost je što može da zameni i jednog, i drugog. Počeo je karijeru kao levi bek, ali poslednjih godina igra štopera. Zato je idealan za Real koji se sprema za odlaske Ramosa (il)i Marsela. Čini se da ga u Realu pre vide kao levog štopera iz razloga što je Eder Militao razočarao otkako je došao iz Porta pre godinu i po dana za 50.000.000 evra. Mada ga sigurno treba očekivati povremeno i na levom beku. Pogotovo ako ode Marselo kojem je Monako poslao primamljivu ponudu.

Činjenica da se bolje služi levom nogom i da je dobar na lopti čini Alabu jednim od najpoželjnijih defanzivaca u Evropi pa se može reći da je Real sa njim ubo džekpot. I sa finansijske, i sa sportske strane.

Na kraju, tu su još neki bitni detalji. Alaba je u karijeri odigrao preko 400 utakmica za Bajern a dobio je samo 18 žutih kartona i nijedan crveni. Imao je samo jednu tešku povredu u karijeru, pre šest godina. Od tada se retko povređuje i nije podložan mišićnim povredama. U najboljim je godinama (28) i čini se da Real nije mogao bolje da uloži 85.000.000 evra.

A Bajernu je sada možda jasnije kako je bilo Borusiji Dortmund kada su joj uzeli Roberta Levandovskog za džabe. Možda Bajern može da teroriše konkurenciju po Nemačkoj i da otima kad poželi, ali u Evropi i nad popom ima pop. Bolje rečeno, Kralj.


tagovi

David AlabaZimski prelazni rok 2021

Obaveštavaj me

Real Madrid
Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara