David Alaba (© Reuters)
David Alaba (© Reuters)

Puče prva bomba u zimskom prelaznom roku: David Alaba potpisao za Real Madrid za platu od 11.000.000 evra

Vreme čitanja: 3min | uto. 19.01.21. | 00:20

Završen prelazak najboljeg igrača Austrije u tabor španskog prvaka

Bilo je to „mrtvo more“. A onda se ukazao talas ogromnih razmera, sa snagom da uzdrma učmalost januarskog prelaznog roka. David Alaba je novi fudbaler Real Madrida, što je prvi veliki posao u zimskom prelaznom roku.

Detalje o prelasku defanzivca Bajerna u kraljevski klub donela je uticajna Marka, a priklonio im se Kristijan Falk, najpoznatiji Bildov novinar, tako da više nema dileme da se kapiten reprezentacije Austrije seli u sastav Zinedina Zidana. Prema informacijama iz Španije, Alaba je već potpisao predugovor sa Realom, s tim što će papiri postati vežeći od juna kad mu istekne saradnje sa Bavarcima.

Izabrane vesti

Marka uverava da je Alaba prošao lekarske preglede u prisustvu Realovog doktora i tako je otklonjena poslednja prepreka dugo najavljivanom poslu. David stiže kao slobodan igrač, jer je 1. januar ušao u završnih šest mesesci ugovora sa Bajernom, Madriđani neće potrošiti ni cent na ime obeštećenja, uštedeće ogroman novac u doba pandemije, jer se vrednost 28-godišnjeg štopera, ponekad i levog beka, procenjuje na čak 65.000.000 evra. Teško da je Florentino Perez bolje mogao da prođe.

Isti izvor dodaje da će ugovor Davida Alabe važiti do leta 2025, a finansijski detalji ukazuju da je sam igrač po svaku cenu želeo da promeni sredinu. U Realu će godišnje zarađivati nešto malo manje 11.000.000 evra. Približnu sumu tražio je Bajernu prilikom pregovora o nastavku saradnje, što bi, zajedno sa porezom i raznim doprinosima koštalo Nemce između 20.000.000 i 25.000.000 evra po sezoni, zbog čega su se čelni ljudi giganta iz Minhena naljutili i takav gest igrača i agenta Pinija Zahavija krstili pohlepom. Deluje da su odnosi između Alabe i Bajerna toliko narušeni da ni pod kojim uslovima nisu mogli da se „ispeglaju“, te je Real vešto iskoristio nesuglasice i ugrabio dokaznog igrača, pre Čelsija i Juventusa, koji su ga takođe mamili.

Suštinski, Alaba i Zahavi su dobili ono što su tražili. Samo na drugoj adresi. Rastanak sa aktuelnim prvakom Evrope je bio neminovan. Posle 408 mečeva, 32 gola, 49 asistencija i čak 25 pehara (dve Lige šampiona, devet Salatara, kao najznačanija dostignuća) došlo je vreme za promenu sredine. Doduše, ne odmah, već na leto. Očekuje se da dotad David Alaba nastavi da igra za Bajern, bez obzira na rat sa čelnicima. Dosad je propustio samo premijerni duel sa Šalkeom, sve ostale bundesligaške susrete odigrao od prvog do poslednjeg minuta i na Alijanc areni su sigurni da će Hansi Flik nastaviti da ga drži u prvih 11. Takvog igrača treneri se ne odriču baš lako.

Raduje mu se i Zinedin Zidan. Tim pre što su pregovori o novom ugovoru sa Serhiom Ramosom u slepoj ulici. Niko se ne usuđuje da prognozira ostaje li 35-godišnji štoper u klubu (na leto postaje slobodan), ali pojedini analitičari uveravaju da je bliži scenario po kome bi kapiten dočekao Alabu u Realu nego da posle deceniju i po napusti Madrid. Alabin dolazak će omogućiti Zidanu da ga koristi kao štopera, ali i kao levog beka, pogotovo što je Brazilac Marselo pred odlaskom.

Podseća Marka da su Realove opcije za centralnog defanzivca bili Žil Kunde i Dijego Karlos iz Sevilje, te Viljarealov Pau Tores, ali David Alaba je za sve njih bomba. Prva ove zime...


tagovi

Real MadridBajern MinhenDavid Alaba

Obaveštavaj me

Real Madrid
Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara