Alen Stajčić (©AFP)
Alen Stajčić (©AFP)

Alen Stajčić napustio kormilo Marinersa, srpski strateg već pronašao novi klub u Australiji?

Vreme čitanja: 3min | ned. 27.06.21. | 10:08

Tvorac renesanse kluba sa Centralne Obale odlučio da posle odlične sezone podnese ostavku zbog nedostatka finansijske podrške uprave u stvaranju jačeg i konkurentijeg tima

Najpoznatiji aktivni trener srpskog porekla u Australiji Alen Stajčić iza sebe je ostavio izuzetno uspešnu sezonu na kormilu Central Koust Marinersa. Ekipa koja je prethodnih godina tavorila na dnu A-lige i većini rivala služila kao džak za udaranje, uspela je da zahvaljujući nekadašnjem igraču Belih orlova iz sidnejskog naselja Bonirig doživi pravu renesansu u sezoni na izmaku.

"Mornari" su više od pola prvenstva proveli na čelu tabele, a na kraju završili ligaški deo takmičenja kao trećeplasirani. Splet nesrećnih okolnosti doveo je do eliminacije od Mekartura u prvoj rundi plej-ofa (poraženi sa 2:0 u produžecima), ali je uprkos tom porazu sezona 2020/2021. najuspešnija još od 2013. kada su poslednji put bili šampioni Australije.

Izabrane vesti

Međutim, ni to nije bilo dovoljno da Stajčić nastavi započeti posao u Gosfordu, gradiću smeštenom na oko sat vremena vožnje severno od Sidneja. Naime, 47-godišnji stručnjak je odlučio da podnese neopozivu ostavku, kako navode lokalni mediji, zbog nedostatka finansijske podrške uprave u stvaranju jačeg i konkurentijeg tima.

Zvanično, Stajčić nije govorio o navodnim razmimoilaženjima u stavovima sa vlasnikom i predsednikom Marinersa, kontroverznim Majkom Čarlsvortom. Umesto toga, u sklopu klupskog saopštenja objavljena je samo kratka izjava australijskog Srbina.

"Posle niza diskusija i dužeg perioda razmišljanja, odlučio sam da želim novi izazov u karijeri i zato moj trenerski put nastavljam na drugu stranu," rekao je Stajčić.

Kada je u martu 2019. preuzeo klub, posle iznenađujućeg otkaza koji je dobio na mesto selektora ženske reprezentacije Australije (iako je tokom četiri i po godine imao odlične rezultate), Alen Stajčić je zatekao ekipu u rasulu, koja je imala samo jednu pobedu u 22 meča te sezone. Takođe, Marinersima je pripala "drvena kašika" u A-ligi u čak četiri od poslednjih pet godina.

Malo ko je verovao da će bez valjanih pojačanja uspeti da napravi bilo kakav pomak, ali je Srbin dobro "ošacovao" mladi tim Marinersa koji se takmiči u Drugoj premijer ligi Novog Južnog Velsa (treći nivo fudbalske piramide u Australiji) i odlučio da grupu najboljih "akademaca" priključi prvom timu.

Smelo je bacio u vatru i dvojicu mladih Sudanaca - Ruon Tongjik je za godinu dana dogurao do poziva u A reprezentaciju Australije i mesta u idealnom timu A-lige, a daroviti špic Alu Kuol je strašnu sezonu krunisao ugovorom iz snova sa nemačkim bundesligašem Štutgartom. Pod Stajčićevom komandom potpuno su se preporodili i veterni Met Sajmon i Oliver Bozanić, a Kostarikanac Markos Urenja pokazao se kao trenerov pun pogodak, jer je uoči ove sezone doveden iz Gvangdžua.

Navijači Marinersa, koji važe za jedne od najvernijih u Australiji, teška srca su primili rastanak sa Alenom Stajčićem i već drhte kad pomisle šta nosi sutra za njihov voljeni klub. S druge strane, "mastermajnd" preporoda kluba sa Centralne Obale ne treba da brine za sopstvenu budućnost. Naime, australijski mediji već su "preselili" Stajčića na klupu Vestern Junajteda. Najmlađi klub iz Melburna je posle razočaravajuće sezone otpustio trenera Marka Rudana, a prvi pik uprave kluba za naslednika stručnjaka hrvatskih korena je upravo trener srpskog porekla.


tagovi

Central Koust MarinersiAlen StajčićAustralijaAustralija 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara