Anatomija golova Aleksandra Mitrovića

Vreme čitanja: 3min | ned. 28.03.21. | 18:41

Kralj šesnaesteraca

O ukusima se ne raspravlja. O brojkama još manje.

Stvar je simaptija i ličnog doživljaja da li neko više ceni predratni, posleratni ili moderni fudbal, ima onih koji će romanitično posegnuti za Blagojem Mošom Marjanovićem, izvaditi iz arhive fotografije Stjepana Bobeka, Milana Galića ili Rajka Mitića, u vreme kad su Plavi bili i te kako priznati u evropskim ovkirima govorilo se o dostignućima Borivoja Kostića, Todora Veselinovića i Dušana Bajevića, novije generacije su se divile realizatorskim sposobnostima Sava Miloševića i Predraga Mijatovića. Sadašnje gledaju u Aleksandra Mitrovića i impresivnu listu golova koji su mu omogućili da uživa u statusu najboljeg strelca državnog tima svih vremena.

Izabrane vesti

Takvog špica reprezentacija nikad nije imala.

Njegovih 39 hitaca predstavljaju ostvarenje vredno pažnje koje dobija na značaju ako se analizira da član Fulama golove daje na apsolutno sve načine. Ta raznovrsnost čini ga teškim za čuvanje, ostavlja protivnicima dilemu na koji način će pokušati da ih matira. Zato je i probio granicu snova, rekord star 67 godina.

Počelo je hicem glavom na centaršut Miralema Sulejmanija u sudaru sa Hrvatskom septembra 2013, a završilo se na sličan način, na ubacivanje Nemanje Radonjića u okršaju sa Portugalom. Dokaz da je snalažljiv u vazduhu, jer je od 39 golova za najjaču selekciju Srbije 11 dao glavom.

Mitroviću je desna noga jača, njome je u najdržem dresu matirao protivničke golmane 22 puta, dok je preostalih šest egzekucija izvršio levicom. Kompletan napadač.

Kralj šesnaetseraca. Čak 87 odsto pogodaka dao je iz kaznenog prostora. Rasporedio ih je maltene na ravne časti. Iz peterca je bio precizan 15, a iz ostalih delova kaznenog prostora 19 puta. I to tako što je njegovo polje delovanja na sedam, osam metara od golmana, kad mu se na daj deo terena donese lopta velike su šanse da zatrese mrežu. Pritom, Mitrović sjajno prati igru, odlično funkcioniše sa Dušanom Tadićem i kretnjama je stalna pretnja rivalima.

Još nešto: ne „otima“ se za penale. U reprezentativnoj karijer pucao je samo tri, dva pogodio (protiv Crne Gore u Podgorici i Turske u Istanbulu), jednom promašio (u beogradskom duelu sa Hrabrim sokolovima, ne računa se ona serija sa Škotima).

Jeste nekadašnji prvotimac Partizana pravi predator, fudbaler koji čeka da mu drugi nameste šansu, međutim, isto tako zna da pogodi sa velike udaljenosti. Po pravilu su to golovi za špice televizijskih emisija. Počev od pogotka iz okreta na gostovanju Gruziji, pa bombe Boliviji u Gracu, presude Litvancima u Beogradu, preko spektakularnog mata Luksemburga, sve do loba protiv Republike Irske koji je oduševio i Ostrvljane do te mere da su konstatovali kako je probudio Lionela Mesija u sebi. Priznao je i Aleksandar da mu je to najdraži potez u karijeri.

Posle pogotka Portugalu (© MN Press)Posle pogotka Portugalu (© MN Press)

Kakvom energijom Mitrović pristupa obavezama u reprezentaciji vidi se po još jednom podatku. Od 39 golova, 29 dao je na takmičarskim, samo deset na prijateljskim utakmicama. Kad je ulog veliki, kad nacija od njega očekuje da pogodi, obično se tako i desi. Kao protiv Iraca, kao protiv Portugalaca... U mundijalskim kvalifikacijama i na završnom turniru (Švajcarcima u Rusiji) 11 plotuna, još deset u kvalifikacijama za EP, te osam u dva izdanja Lige nacija. Omiljena žrtva mu je Litvanija. Pet komada.

Mitrović ne bira gde igra. Svejedno mu je da li kod kuće ili na strani. Na domaćem terenu bio je precizan 19 puta (13 na stadionu „Rajko Mitić“, četiri u Humskoj, po jednom u Užicu i Kruševcu), van granica države 20.

Pojedinci su govorili da je drvo, a postao je najbolji strelac u istoriji reprezentacije. Kako se zaleteo deluje da će uspeti i drugu ambiciju da ostvari: da granicu pomeri toliko daleko da je niko nikad ne dostigne. Tek mu je 26 godina i pred njim su bar još četiri kvalifikaciona ciklusa za najveća takmičenja. A pošto je već odigrao 63 utakmice – prosečno godišnje može da skupi desetak – u opasnosti je i rekord Branislava Ivanovića od 105 utakmica za državni tim.

Ako Aleksandra Mitrovića zdravlje posluži...


tagovi

Aleksandar Mitrovićfudbalska reprezentacija SrbijeKatar2022Kvalifikacije za SP 2022.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara