Dušan Tadić i Aleksandar Mitrović (©Starsport)
Dušan Tadić i Aleksandar Mitrović (©Starsport)

Slobodni zidari Tadić i Mitrović: Jedan da meša, drugi da zida

Vreme čitanja: 3min | čet. 25.03.21. | 09:49

Protiv Irske dve asistencije srpskog kapitena za Mitrogola, u poslednjih pet godina – čak 12!

Ima neka tajna veza. S tim da više nije tako tajna, jer evo je već peta godina da tandem Dušan Tadić – Aleksandar Mitrović čini verovatno više od 50 odsto napadačkog potencijala Srbije. U sudaru sa Republikom Irskom na startu kvalifikacija za Mundijal u Kataru dvojica, usudićemo se da kažemo, najboljih fudbalera u taboru Orlova samo su nas podsetili kako izgleda kad se ona stara “jedna duša u dva tela“ otelotvori u stvarnosti.

Jer koliko god puta da nam se učini da igra Srbije ume da bude jednodimenzionalna i predvidiva – barem za one najbolje selekcije – Tadić i Mitrović u sebi imaju taj slobodarski duh, da učine nešto što se ne očekuje, da nas iznenade, kao sinoć kad je ovaj drugi “bergkampovskim“ stilom plasirao lob preko izletelog Marka Treversa, tek da odgovori svima onima koji mu spočitavaju da je sirova snaga jedini njegov kvalitet.

Izabrane vesti

(1,33) Švedska (4,80) Gruzija (10,5)

I da, naravno da je bilo na Tadićevu asistenciju. Oni su prosto takvi. Slobodni zidari. Tadić da meša, ne malter, već protivničke odbrane. Drugi da golove slaže kao ciglu po ciglu. Iz takvog odnosa već je sazidao zgradu od 38 golova kojom je izjednačio rekord Stjepana Bobeka i postao najbolji strelac u istoriji državnog tima. Nema sumnje da će se uskoro i osamiti na tom mestu.

A kad se to i desi, mogao bi Mitrović da časti saigrače jednom večerom. Na čelo stola, nek posadi baš Dušana Tadića. Jer gotovo neverovatno zvuči podatak da je od tih 38 Mitrovićevih golova čak 12 – skoro trećina dakle – posledica Tadićevih dodavanja.

Posebno zanimljivo, prvo je stiglo tek 2016. kada je na klupu Orlova seo Slavoljub Muslin i od Tadića i Mitrovića sklopio ubitačnu mašinu kakvu danas gledamo.

Imao je Tadić svojih trenutaka još i pre, protiv Japana 2010. upisao je prvu asistenciju, 2012. joj je dodao drugu uz prvenac u onoj kanonadi Velsa (6:1) na njegovom “Karađorđu“ pod vođstvom Siniše Mihajlovića kad je i počeo da dobija veću ulogu i minutažu.

Godinu kasnije u reprezentaciji je debitovao i Aleksandar Mitrović, ni njegov početak nije bio blistav, samo dva gola – istina onaj jedan koji nas je spasao poraza od Hrvatske usred Beograda nećemo mu zaboraviti – u prvih 19 istrčavanja u dresu sa grbom Srbije.

I onda je došao Slavoljub Muslin. U tom trenutku kraj Tadićevog imena četiri asistencije, kod Mitrovića ta dva gola...

Rez. Novi kadar. Spektakl!

Već na Muslinovom debiju protiv Kipra (2:1) Tadić daje gol i za ovu priču još bitnije – prvi put asistira do Mitrovića. Prošlo je bilo samo dva minuta igre. U prijateljskom meču sa Rusijom i drugi serviran gol do srpskog špica. Kad su krenule kvalifikacije – ringišpil. Ređali su se golovi Mitrovića, svetlosnom brzinom rastao je broj Tadićevih asistencija. Izborili smo plasman na Mundijal - Tadić i Mitrović su tamo kreirali onaj jedan nažalost nedovoljan gol protiv Švajcarske – Muslin je tada već otišao, ali započeta veza dvojice asova samo se učvrstila.

Valja istaći još jednu stvar, ako je Tadić zaslužan za skoro trećinu Mitrovićevih pogodaka, sam Mitrović je zaslužan za skoro polovinu Tadićevih asistencija. Čak 12 od 26 Tadićevih asistencija u reprezentaciji u golove je pretvorio baš Mitrović.

Koliko je to zapravo dostignuće možda i najbolje svedoči podatak da je najbliži Tadićev pratilac po broju asistencija otkako se Srbija takmiči kao samostalna država doskorašnji kapiten Aleksandar Kolarov sa duplo manje uspešnih dodavanja – 13.

Još jedini dvocifren u tom periodu je sa 10 asistencija bio Miloš Krasić, istina, na značajno manjem uzorku utakmica: 46 naspram Tadićeva 74 meča ili čak 94 susreta Aleksandra Kolarova.

Kad na sve to dodamo i Tadićevih 16 golova, odnosno Mitrovićeve četiri asistencije (ovde računamo i iznuđene jedanesterce)... Ma, sve vam je jasno.

KOME SU IŠLE TADIĆEVE ASISTENCIJE

Aleksandar Mitrović x12

Adem Ljajić x3

Filip Kostić x2

Dragan Mrđa x1

Filip Đuričić x1

Lazar Marković x1

Zoran Tošić x1

Branislav Ivanović x1

Mijat Gaćinović x1

Nikola Milenković x1

Sergej Milinković Savić x1

Dušan Vlahović x1



tagovi

Dušan TadićAleksandar Mitrovićfudbalska reprezentacija SrbijeFSS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara